torek, 9.avgust.2011 - 12:21

Poziv k razrešitvi Katarine Kresal dejansko ni potreben in je škodljiv. Gre namreč za eno daleč najboljših ministric Pahorjeve vlade, ki je lahko za zgled.

Katarina Kresal ni zgolj ena najboljših ministric, ampak tudi ena najboljših političark v Sloveniji, ki je lahko za zgled mnogim politikom v državi. Prav je, da se tako dobre ministrice ne razreši.

Stavba NPU je na izjemno dobri lokaciji, kar precej odtehta druge pomisleke.

Z vsem spoštovanjem do Računskega sodišča Republike Slovenije, katerega mnenja bi se morala v celoti upoštevati, smo mnenja, da Katarine Kresal ni dobro zamenjati.

Katarina Kresal je ena najboljših ministric v Pahorjevi vladi, ki je visoko zaverovana v pravno državo in je ena glavnih figur, ki so botrovale ustanovitvi visoko profesionalnega Nacionalnega preiskovalnega urada.

Kar zadeva izbiro lokacije za NPU, pa bomo ponovili naše mnenje. Gre za eno daleč najboljših lokacij v Ljubljani in ravno to močno odtehta vse druge argumente.

Sami smo v enih naših starejših člankov predlagali, naj MNZ zgolj spremeni najemno pogodbo, s čemer NPU ne bo več bil v najemu, ampak se bo odkupoval.

To je potrebno še dogovoriti z lastnikom mogočne stavbe NPU.

Računsko sodišče Republike Slovenije bi naredilo najbolj koristno stvar, če bi v okviru popravljalnih ukrepov naložilo MNZ-ju, da naredi vse, da se najemna pogodba spremeni v kupoprodajno (ali finančni leasing).

Vsem mora biti jasno tudi to, da lastnik stavbe pričakuje donos na posel, torej čisti dobiček, zatorej se ne more celotne razlike v vrednosti šteti kot sporne, saj posel mora nositi zaslužek prodajalcu.

Torej. Katarina Kresal bi lahko ostala ministrica in ni potrebe po njeni zamenjavi ali pozivu k njeni razrešitvi.

Še nekaj. Če bi Katarina Kresal zapustila politiko, bi to povzročilo veliko politično praznino na slovenskem političnem prostoru. Poleg Katarine Kresal je namreč zelo malo politikov, ki so vredni naziva politik, ker premorejo karizmo in odločnost, kot jo premore Katarina Kresal. Pa da ne bo pomote. Tu nismo tako opcijsko politično opredeljeni. Recimo na desnici je takšen kljub vsem aferam, ki se lepijo nanj, Janez Janša, čeprav je kdaj pa kdaj nagnjen k pretiravanju.

Pa še nekaj takšnih politikov je, drugi so pa bolj ali manj brezvezni, neomembe vredni politični apartčiki, ne glede na položaj, katerega zasedajo.

Dejstvo je, da je Katarina Kresal pokazala tudi učinkovito vodenje lastnega resorja. Torej. Tudi veliko političnih razlogov je, zakaj je dobro, da takšna političarka ostane v politiki.

Kar zadeva NPU, pa smo že podali (že kar nekaj časa nazaj) predlog recimo temu reprograma najemne pogodbe, ki bi bil ugodnejši za državo, vsekakor pa bi moral zasledovati tudi interese sedanjega najemodajalca, ki želi določen profit, kar je čisto normalno in nesporno. Lokacija za NPU je pa več kot primerna. Še dodatno je v neposredni bližini Gospodarske zbornice Slovenije in pa v bližini MORS-a (ki je na vogalu med Dimičevo in Vojkovo ulico).

Torej. Izbira lokacije sploh ni sporna. Edino pogodba bi lahko bila boljša. In temu naj stremi Računsko sodišče Republike Slovenije, ne pa nepotrebni razrešitvi ene najboljših ministric v Pahorjevi vladi, ki je res sposobna za razliko od kakšnih njenih kolegov, ki niso ravno neko veselje.

Verjamemo, da tudi Igor Šoltes vidi vse kvalitete notranje ministrice in se zato ni odločil za razrešitev. MNZ ima možnost popravljalnih ukrepov. Še več. Pri teh ukrepih lahko aktivno poprosi tudi za mnenje sodišča, pa ne pravno mnenje (ne skozi neko proceduro), ampak za strokovno mnenje v času reprograma pogodbe v smislu, ali je po novem pogodba ugodnejša in sprejemljiva za državo.

Dnevnik: Igor Šoltes (zaenkrat) ne bo predlagal razrešitve Katarine Kresal

***

Dodatek (9.8.2011 ob 12:55), (zgodba se pospešeno razvija):

KATARINA KRESAL JE IZJEMNO NAČELNA MINISTRICA

Čeprav Igor Šoltes ni predlagal razrešitve ministrice, se je ta odločila premierju Pahorju ponuditi svoj odstop.

Katarina Kresal je povedala, da bo odstopila od pogodbe z Ram Investom, prav tako je povedala, da bo kot predstojnica institucije, ki je dobila negativno mnenje Računskega sodišča RS, premierju Pahorju ponudila svoj odstop. S tem je pokazala svojo izjemno načelnost. 

Sicer nas njena poteza žalosti, saj bo v primeru, da res odide, Slovenija izgubila izjemno dobro političarko, ki bi si jo vsakdo želel v svoji vladi. A očitno je ta vlada šla “kaput”.

RTV Slovenija:  Kresalova: Še danes bom Pahorju ponudila odstop



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V SDS-u so po primitivnih običajih, ki jih premore ta ne preveč zgledna politična stranka, že začeli z napadi na Katarino Kresal in z zmagoslavnimi kriki, obenem pa v nič spravili mnenje računskega sodišča, ki se nanaša na Matejevo palačo. To je značilnost stranke SDS, da rada napada druge, tudi če nima prav, obenem pa vse kritike nanjo zavrača kot neutemeljene in jih opravičuje z nekimi teorijami zarote in s preusmeritvijo negativne pozornosti na druge.

    SDS bi lahko bil glede tega tiho, ker ni stranka, ki bi lahko metala kamenje na druge, ker ima preveč masla na lastnem čelu, ampak očitno nekateri ne morejo nehati lajati kot to pritiče njihovi mentaliteti. SDS naj se malo zamisli nad seboj in pomisli, da je kdaj potrebno imeti tudi zaprta usta. Tega se očitno v SDS-u ne zavedajo.

  2. admin pravi:

    Naj opozorimo bralce na dejstvo, da smo prvotni komentar napisali na podlagi poročanja Dnevnika, kjer so sprva še zapisali, da je sicer bilo napisano negativno mnenje računskega sodišča, a da Šoltes zaenkrat še ne bo zahteval razrešitve ministrice.

    Ko se je zgodba začela razvijati, to je, ko je ministrica Kresalova ponudila odstop, je Dnevnik v celoti spremenil (isti) članek in izpostavil ponujen odstop ministrice. Članek je celo preimenoval iz Igor Šoltes (zaenkrat) ne bo predlagal razrešitve Katarine Kresal v Katarina Kresal bo Borutu Pahorju danes iz objektivnih razlogov ponudila odstop.

    Podobno so počeli tudi drugi mediji in gre za razumljivo dejanje. Sami smo najprej hoteli storiti isto, a potem smo si premislili in puščamo naše komentarje nespremenjene, smo pa s komentarji tudi sami podali sosledje dogodkov, tako da je končna informativnost ista. To pa je, da Šoltes sicer še ni predlagal razrešitve ministrice, je pa Kresalova ponudila odstop sama in da nas žalosti dejstvo, če bo Katarina Kresal zapustila ministrstvo, dodatno se nam pa zdi precej pokvarjeno komentiranje zadeve s strani nekaterih SDS-ovih politikov.

    Bralci naj se torej zavedajo, da so komentarji posledica razvoja dogodkov, saj je sprva res veljalo, da Računsko sodišče RS kljub negativnemu mnenju zaenkrat ne bo pozvalo ministrice Kresalove k odstopu (oziroma vlade k razrešitvi ministrice), a ga je kasneje Katarina Kresal ponudila sama.

    Mislimo, da bi bila Katarina Kresal bolj primerna za kakšno drugo, bolj učinkovito vlado. Očitno je bila kot nek učinkoviti tujek v na splošno precej neučinkoviti vladi. Če bi bili vsi resorji tako učinkoviti, kot je njen, bi bilo stanje v državi veliko boljše.

  3. admin pravi:

    Katarina kresal je ponudila odstop Borutu Pahorju, ta se nanj še ni odzval, a bo v kratkem. Do tedaj bo v njegovih mislih samo Katarina Kresal.

    Borut Pahor razmišlja o Katarini Kresal

    Borut Pahor razmišlja o Katarini Kresal

  4. admin pravi:

    Pahor pravi, da odstopa Kresalove ne bo sprejel.

    RTV Slovenija: Pahor ne bo sprejel ponujenega odstopa Kresalove

  5. admin pravi:

    Tudi Janez Janša se je odzval na Pahorjevo odločitev o tem, da ne sprejme odstopa Katarine Kresal. Janez Janša je rekel: “So what!”

    Janša se je odzval na Pahorjevo odločitev z besedami: “So what!”

  6. admin pravi:

    Komisija za preprečevanje korupcije je dan po predstavljenem negativnem poročilu Računskega sodišča Republike Slovenije podala mnenje, da je šlo pri poslu za najem stavbe NPU za elemente koruptivnega dejanja.

    RTV Slovenija: Praprotnik: Protikorupcijska komisija nima pristojnosti, da bi pozvala k razrešitvi Kresalove
    RTV Slovenija: Pukšič: Z lune se je videlo, da gre za koruptivno dejanje
    Dnevnik: Pogačar, lastnik Ram Investa: Z moje strani pri poslu ni bilo nobene korupcije
    Delo: Bo Katarina Kresal odstopila?
    Finance: Gulič: Kresalova bo v prihodnjih dneh najverjetneje odstopila

  7. admin pravi:

    Katarina Kresal odhaja

    Po negativnem poročilu Komisije za preprečevanje korupcije je Katarina Kresal nepreklicno odstopila s položaja ministrice za notranje zadeve.

    Pahorjeva vlada je izgubila eno ključnih oseb v svoji vladi. Brez Katarine Kresal je vlada za nas ostala le še bolj ali manj prazna lupina.

    Žal nam je predvsem zato, ker je vlada izgubila eno najboljših oseb, tako tudi Slovenija.

    Če se nekdo veseli (Gorenak, Jelinčič, morda tudi Janša), pa naj povemo, da se nimajo kaj veseliti. Vsi dobro vedo, da je Katarina Kresal ena najbolj načelnih oseb v slovenski politiki, katero je odnesla zadeva, ki niti ni bila sporna. Izbrana je bila najboljša ponudba in tudi lokacija, pa če je Pogačar Katarinin prijatelj gor ali dol.

    Žalostno je tudi, da je zaradi neke bojda korupcije, ki to najbrž sploh ni bila, država izgubila osebo z visoko integriteto. Marsikdo, ki se sedaj smeji, ki bo v prihodnosti zasedal kakšen položaj, ne nujno notranjega ministra, govorimo na splošno, bo po integriteti veliko nižje kot Katarina Kresal.

    Računsko sodišče RS in Komisija za preprečevanje korupcije sta “uničila” napačno osebo. Če ta dva organa mislita, da sta sedaj storila kakšno super dejanje, ki bi ga bilo potrebno častiti ali slaviti, sta se zelo zmotila. Proslavljati gredo lahko le skupaj s stranko SDS ali SNS in podobnimi. Pa dober tek in na zdravje.

    Zelo smo razočarani. Slovenija izgublja dobre ljudi, ostajajo pa tisti, ki so dejansko problematični. In to ni prav.

    Katarina Kresal je sicer pokazala načelnost, zato je njen nepreklicen odstop po drugem negativnem mnenju razumljiv.

    RTV Slovenija: Kresalova je odstopila: S Pogačarjem bila v zasebnih stikih, a postopkov ni vodila
    RTV Slovenija: Katarina Kresal je nepreklicno odstopila

  8. admin pravi:

    Katarina Kresal po drugem negativnem mnenju ni imela druge izbire kot da nepreklicno odstopi, sicer bi zamajala svojo načelnost.

    Žal je odstopila izjemno odločna politična osebnost, kar bo okrnilo obstoječo slovensko vlado, ki je že sicer precej okrnjena. Dodatno je bila Katarina Kresal zelo reprezentativna oseba v smislu karizme. Tudi to je slaba posledica tega odstopa.

    Katarina Kresal bo po zaupnico šla še na svojo stranko LDS.

    Upamo pa, da se odstop ministrice Kresalove, ki so posledica negativnih mnenj o najemu stavbe za NPU, ne bo odrazil v pritiskih na sam NPU in njegovo ukinitev.

    Še vedno je mogoče izpeljati “reprogram” najemne pogodbe, dodatno pa je potrebno utrditi položaj NPU-ja, ki je že obravnaval kar nekaj kaznivih dejanj.

    Sami osebno bomo skrbno spremljali predvsem, kako potekajo postopki v povezavi z afero CGP (Dari Južna, Marjan Pezdirc), katero je tudi raziskoval ta urad.

    Upamo, da napadi na Katarino Kresal pri nekaterih nimajo namena uničenja urada in s tem izničenja njegovega dosedanjega dela in prek tega izničenja njihove odgovornosti za kazniva dejanja. Če je to res, potem je kriminal zmagal nad pravno državo in je Katarina Kresal žrtev ljudi s kriminalnim ozadjem, zaradi česar so potencirali najem NPU-ja v afero, ki je rezultirala z odstopom te ministrice, ki je še vedno ministrica z visoko integriteto, čeprav je le ta trenutno očrnjena.

    Človek vsak sam ve, koliko integritete ima in ne to, kaj pravijo o njem drugi. V Sloveniji je pa znano, da so ljudje sposobni oblatiti in očrniti tudi ljudi, ki so dobri in pošteni, tisti, ki blatijo, so pa dejansko kriminalni in pokvarjeni. To je znana slovenska značilnost, ki to državo dela skorumpirano. Žal so v Sloveniji ljudje, ki so totalni kriminalci in pokvarjenci, nekateri pa so se žal prebili tudi v javni sektor.

    Še enkrat. Upamo, da posamezniki ne bodo začeli pritiskati tudi na NPU, misleč da ta organ po odstopu Kresalove več nima politične zaslombe za svoj obstoj in svoje delo. To bi bilo porazno za pravno državo v Sloveniji, ki je že itak v težavah in jo je NPU vsaj nekoliko okrepil.

  9. admin pravi:

    Zmago Jelinčič je ovadil Katarino Kresal

    Poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zelo nenaklonjen Katarini Kresal, je notranjo ministrico v odstopu kazensko ovadil zaradi najema stavbe za NPU na Dimičevi 16 v Ljubljani.

    Finance: Jelinčič zaradi NPU ovadil Kresalovo

  10. admin pravi:

    Srbski mediji so totalno zmaličili podobo Katarine Kresal in razloge za njen odstop

    Sicer ne vemo, ali ni pri poročanju srbskih medijev prišlo do kakšne politične agitacije slovenskih političnih strank, ki so nenaklonjene Katarini Kresal (NSI, SDS, SNS), in podtaknjenim lažem srbskim novinarjem, ki jih novinarji niso preverili, ali pa je šlo za popolnoma neprofesionalno poročanje srbskih medijev. Tudi sami smo zaznali porast zanimanja za naše članke o Katarini Kresal iz Srbije na naši strani. Očitno je to posledica neprimernega poročanja o Katarini Kresal s strani srbskih medijev.

    Srbski mediji so na vrat na nos povezali nekaj afer in iz tega sprejeli sklepe, ki so popolnoma neresnični, ker se preprosto ni upoštevalo sosledje dogodkov. Povezali so afero bulmastifi, afero NPU in še druge stvari v neko slabo juho s popolnoma izkrivljeno sliko.

    To so papricirali z izpostavljanjem primera Baričević.

    Človek se ob tem vpraša, ali se vsem medijem sploh da verjeti. Očitno mnogi mediji niso resnicoljubni ali so pa tako površni, da zadeve povzemajo čisto po svoje. Vidijo neko informacijo in jo kar vtaknejo v drug kontekst.

    Katarina Kresal je odstopila zaradi negativnega mnenja Računskega sodišča Republike Slovenije glede najema NPU in dan zatem še negativnega mnenja Komisije za preprečevanje korupcije Republike Slovenije, katero je komisija naslonila na mnenje računskega sodišča. Vsakršno govoričenje o aferi bulmastifi, orgijah, celo pasji prostituciji, katere zvodnik naj bi bil kar Miro Senica, pa je čisto neprimeren nastavek. Srbski mediji bi se lahko malo zamislili nad lastnim poročanjem. Naše priporočilo je, da naj malo pogledajo datume in da naj ne verjamejo vsem Slovencem, ki hodijo k njim. Nekateri Slovenci so znani po laganju in prirejanju stvari, sploh kakšni desničarski Slovenci, od katerih so nekateri navadna lažniva svojat. Očitno imajo srbski novinarji zelo slabe informatorje, ali pa niso upoštevali kronologije dogodkov. Afera bulmastifi nima čisto nič z odstopom Katarine Kresal. Čisto nič. To je afera, ki se je sicer zgodila, ampak ne more se pa kar tako ponucati zaradi svoje bizarnosti in zanimivosti.

    Res je, da so Katarino Kresal nekateri želeli že prej odstraniti, predvsem z interpelacijami, pa jim ni uspelo, vendar to je bilo prej, sedaj sta razlog dve negativni mnenji.

    Sami smo šokirani nad takšnim poročanjem. To je žnjkategorno poročanje s kršitvijo vseh možnih profesionalnih kodeksov v novinartstvu. Potrebno je gledati kronologijo dogodkov in se vsaj malo seznaniti s stvarmi.

    V konkretnem primeru gre za eno širše dogajanje, dalj časa trajajoče dogajanje z več zgodbami, ki se ne morejo vse dati v isti koš, čeprav je pa res, da so predvsem stranke SDS, NSI in SNS iz svojih egoističnih razlogov vse povezale, da bi naredile čim pikantnejšo juho. Ampak kot smo že rekli. Slovenci so veliki lažnivci, ki jim ne gre verjeti, sploh kakšni desničarji, ki so popolnoma brez morale. In tega se je potrebno zavedati. Dejstvo je tudi, da je Katarina Kresal kot notranja ministrica odločno nastopila proti nekaterim oblikam kriminala in vprašanje je, če niso srbskim medijem zgodbe povedali kakšni pripadniki slovenskih kriminalnih struktur (četudi so to podjetniki, politiki ali kdo drug). Skratka. Srbski mediji očitno imajo slabe informatorje, ali so pa slabo povzeli članke in ne poznajo ozadja.

    Mladina: Kresalova odstopila zaradi orgij?

Odgovorite