ponedeljek, 15.avgust.2011 - 11:54

Afera Iteo: Sodišče je odločilo, da mora občina Škocjan podjetju Iteo Raka plačati okoli 170.000 evrov

Zaradi afere Iteo je sodišče odločilo, da mora občina Škocjan plačati 170.000 evrov podjetju Iteo Raka

Občina Škocjan je v preteklosti izvedla nekaj gradbenih projektov. Večina le teh se je zaključila pozitivno, pri enem oziroma dveh pa se je nekoliko zalomilo.

In sicer se je zalomilo pri obnovi ceste med od Goriške vasi prek Zagrada in Klenovika do Zbur.

Šlo je za dotrajano cesto, ki jo je bilo potrebno obnoviti. Občina Škocjan je pridobila za ta odsek tudi evropska sredstva in to v vrednosti 911.000 evrov.

Cesta je bila primerno obnovljena, ker je ostalo še nekaj evropskih sredstev, so v okvir te ceste (evropski denar je moral biti porabljen namensko, zato se ga je moralo porabiti na točno tem odseku ceste Škocjan – Zbure) vključili še prvi rondo v občini Škocjan, to je znameniti zloganjski rondo z umetniškim pridihom (konji, vklesanimi v avtohtoni kamen – kamen so vklesali kiparji kiparske kolonije po predlogi umetnika Ferenca Csernika in žene nekdanjega župana Antona Zupeta, Metke Zupet Prah).

Pika na i izgradnje ceste Škocjan Zbure je bil prvi škocjanski rondo z znamenitimi konji


Vklesani konji od blizu

Obnovo ceste je nekdanji župan močno pohvalil, saj je šlo za velik zalogaj. A pojavili so se tudi očitki. In sicer je eden od izvajalcev del, to je podjetje Iteo Raka iz Vrha pri Površju, obtožil občino Škocjan, da občina ni plačala vseh del pri gradnji te ceste. Še več. Občina naj del ne bi plačala niti v primeru izgradnje igrišča v podružnični Osnovni šoli Bučka Osnovne šole Frana Metelka v Škocjanu – krajše v Osnovni šoli Bučka.

Podjetje Iteo Raka je občino Škocjan kazensko ovadilo, podalo pa je tudi odškodninsko tožbo.  Zaradi ovadbe so občino Škocjan obiskali kriminalisti.

Afera se je začela s tem, da je občina Škocjan obtožila podjetje Iteo Raka, da je naredilo dela, ki jih občina ni naročila, in sicer na odseku ceste med Klenovikom in Velikimi Poljanami. Občina Škocjan, katero je takrat vodil Anton Zupet, je podjetje Iteo Raka pozvala, naj odstrani že zgrajeno cesto na tem odseku, sicer bo na njegove stroške odstranila to cesto sama. S cesto naj bi bila protipravno uzurpirana zemljišča.

V podjetju Iteo Raka je završalo. Direktor podjetja Iteo Raka je popenil. Rekel je, da podjetje nikoli ne bi gradilo nečesa, kar mu niso naročili, dodatno pa je občino obtožil, da mu ni plačala za vsa dela ne za omenjeno cesto, ne za igrišče pred bučensko osnovno šolo.

Na občini so pojasnili, da je Iteo Raka prekoračil gradbena pooblastila. Da Iteo Raka ne bi smel opravljati del na odseku Velike Poljane –Klenovik, saj da so prvotno pogodbo razveljavili in napravili novo pogodbo, po kateri pa je bilo za izvajalca gradbenih del izbrano drugo podjetje, (zloglasni) novomeški CGP. Na občini so rekli, da je za projekt obnove ceste med Zburami in Škocjanom bilo zagotovljeno tudi 911.000 evrov evropskih sredstev in 300.000 evrov sredstev iz slovenskega proračuna in da če ni ustreznih pogodb, tudi del ne morejo plačati.

V občini Škocjan so Iteo Raka in nadzornika Megrad obtožili, da sta v zadnjem zahtevku za plačilo izvedenih del navedla za 60.000 evrov večji znesek. To preplačilo je imela občina namen izterjati z izvršbo (preplačilo so »ugotovili« s pomočjo sodnega izvedenca, ki je pregledal projekt).

V Iteo Raki so povedali drugo zgodbo. Rekli so, da je občina najprej predvidela gradnjo 2,5 km ceste, ker jim je na koncu ostalo nekaj denarja, pa so se odločili še za dodatnih 500 metrov ceste. V podetju naj bi občino opozorili, da je potrebno napisati aneks k pogodbi, kar na občini niso storili. In teh 500 metrov ceste je postalo spornih.

V Iteo Raka pa so občino obtožili še tega, da jim ni plačala vseh del za športno igrišče pred osnovno šolo na Bučki.

Zadeve so dobile še večje razsežnosti. Župan Anton Zupet je za afero Iteo obtožil tedanje opozicijske občinske svetnike, ki naj bi jih vodil Janez Povšič, pomembno vlogo pri ustvarjanju kaosa pa naj bi imel tudi Franci Kocjan. Obtožbe je župan izrekel kar v občinskem glasilu.

Tudi Bučklanarji niso ostali dolžni Antonu Zupetu. Na Bučki so namreč močne govorice, da naj bi manjkajoči denar nekdanji župan Zupet ukradel, dal v lasten žep. Zadeve so res prerasle v afero in huda obtoževanja.

No. Sodni sistem pa je očitno naredil svoje. In sicer so na novomeškem sodišču sprejeli sodno odločitev.  Sodna odločba gre v prid podjetju Iteo Raka in v škodo občine Škocjan.

In sicer je sodišče odločilo, da mora občina Škocjan zaradi neplačila opravljenih del s strani podjetja Iteo Raka na cesti Škocjan – Zbure in igrišča na podružnični osnovni šoli plačati 170.000 evrov (dolg plus obresti in sodni stroški). Jože Kapler, novi župan občine, je precej nezadovoljen, saj ne ve, od kod bo občina dobila denar. Morda bo pa potreben manjši rebalans proračuna.

Jože Kapler ni zadovoljen z odločitvijo sodišča, saj ne ve, kje bo občina vzela 170.000 evrov. Nekateri svetujejo županu, naj gre po denar kar k nekdanjemu županu Zupetu. Župana Zupeta namreč nekateri obtožujejo, da je ukradel denar, da ga je dal v lastni žep, čeprav je bolj verjetno, da občina Škocjan enostavno ni plačala narejenih del, ker denarja ni imela in od tod ta manjko. Pri investicijah je potrebno zagotoviti tudi vire financiranja, ne le naročiti del in jih potem ne plačati ter se sprenevedati glede plačila. Mislimo, da je bilo obnašanje nekdanjega župana v tem primeru izrazito neresno, če se izrazimo zelo blago. Uresničevanje projektov bi moral bolj nadzorovati s finančnega in pravnega vidika in se izogniti posledičnim nevšečnostim, kot je bila afera Iteo, ki je očitno doživela tudi sodni epilog.




Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Zanimivo je, da se za ta članek zanima tudi slovenska policija, ki jo že sicer precej zanimajo naši članki o občini Škocjan. Če imajo na policiji kakršno koli vprašanje v zvezi s članki o občini Škocjan, naj nam to sporočijo na elektronski naslov: korupcija@hotmail.com.

  2. zrcalce pravi:

    Res preveč enostransko prikazovanje zadeve! Poanta je v tem, da je sodišče menda razsodilo v prid Iteo-ja, čeprav v resnici nima v rokah nič, kar bi lahko bremenilo Občino Škocjan in nekdanjega župana. Pritožba na odločitev sodišča bi bila edini normalen odziv! Meče pa ponovno – kot v primeru protipravnega večletnega zadrževanja vpisa lastništva občinskih parcel v GTC-ju v Zemljiško knjigo NM -na Sodišče NM hude dvome v zakonito delovanje le-tega. (Vpliv SDS-a in JUžne v prvem primeru, zdaj pa tudi, saj je Iteo pogosto CGP-jev podizvajalec.) Da pa je mera še bolj polna, je Kapler predvolilno Iteo-ju ta denar kar obljubljal, saj je verjetno mislil, da je občinski proračun vsemogočen (ko verjetno še niti zadeve ni dobro poznal, a so mu jo tako predstavili potom Lojza Hočevarja (idr.), ki je brez kakršnih koli pooblastil Občine naročal tudi dela pri šoli na Bučki). Če so prišli po aneks na Občino Iteojevci, potem ko so že brez javnega naročila šli v “obdelavo” tistih 500 m cestišča, je to je resnično problem Iteo-ja in problem tega, da se je le-ta za hrbtom občine spetljal z nadzorom. Občina je zato nemudoma ukrepala in zamenjala takrat tudi nadzor. Še nekaj ne gre skupaj. Če je Kapler tako na strani občinskega proračuna in jambra, zakaj potem občina pod njegovo oblastjo ponovno sodeluje Iteo-jem in mu je dala v izgradnjo še celo cesto do šole in milijonski projekt občinskih vodovodov (še Zupetova pridobitev 1MIO neopovratnih sredstev), da ga zdaj ima lahko ITEO v šahu! Po kmečko videno – stvar je zmenjena, oz. to je cena za Kaplerjevo zmago. In samo on zdaj odgovarja za postopke občine, ki se po njegovih besedah na odločiltev sodišča (jasno) ne bo pritožila! Čas bo pokazal pravi obraz sedanjih oblastnikov.

Odgovorite