nedelja, 21.avgust.2011 - 07:09

Zagovornik enakih možnosti: Igor Lukšič naj zaradi homofobije odstopi s položaja

Zagovornik enakih možnosti: Igor Lukšič naj odstopi

Zagovornik enakih možnosti je predstavil letno poročilo o enakosti za leto 2010. V letnem poročilu je tokrat izpostavljena predvsem dskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti, torej diskriminacija istospolno usmerjenih prebivalcev Republike Slovenije.

Preberite si letno poročilo zagovornika:

Povzetek tiskovne konference zagovornika načela enakosti

Predgovor k letnemu poročilu zagovornika načela enakosti za leto 2010

Letno poročilo zagovornika načela enakosti za leto 2010

V uradu za enake možnosti so povedali, da je v Sloveniji diskriminacija do istospolno usmerjenih osebkov (katerih naj bi bilo po mnenju urada v Sloveniji vsaj 10 odstotkov) zelo močna. V uradu se bojijo predvsem referenduma o družinskem zakoniku, saj menijo, da bi referendumska kampanja lahko pripeljala do povečane homofobije v državi (znano je nameč, da trio homofobicus (Anton Stres, Tadej Strehovec, Aleš Primc) skupaj s stranko Ljudmile Novak, NSI, izvajajo pogrom nad pravicami istospolno usmerjenih v Sloveniji pod pretvezo ščitenja tradicionalnega koncepta družine).

Bolj kot to pa je zanimivo, da so v uradu za enake možnosti pozvali šolskega ministra Igorja Lukšiča, naj odstopi s položaja predsednika sveta za uresničevanje načela enakega obravnavanja zaradi spodbujanja sovraštva do istospolno usmerjenih.

Igorju Lukšiču očitajo, da je v (sicer skrajno bizarni) akciji osveščanja mladih o spolnosti, ki jo je pred kratkim izvedlo ministrstvo za šolstvo, pri čemer je aktivno sodeloval tudi minister Lukšič, Lukšič heterospolne odnose označil za edine normalne, ki zagotavljajo nadaljni obstoj civilizacije in se hvalil s tem, da ministrstvo za šolstvo spodbuja heteroseksualnost.

Takšne besede šolskega ministra so izjemno zaskrbljujoče, saj je ravno resor šolskega ministrstva tisti, ki se sooča z izjemno homofobijo. Ravno iz ustanov, ki so v domeni šolskega ministrstva, izvirajo katastrofalni primeri sovražnega delovanja  posameznikov na bazi homofobije. Gre celo za primere, ki so kaznive narave, vendar očitno šolsko ministrstvo v skladu s homofobnimi stališči Igorja Lukšiča ščiti takšne primere in pa ščiti homofobijo v ustanovah v svoji domeni.

Urad za enake možnosti je pozval ministra Lukšiča, naj zaradi homofobije odstopi s položaja predsednika sveta za uresničevanje enakega obravnavanja. Po našem mnenju bi lahko premislil tudi o svojem odstopu s položaja šolskega ministra, saj če je res, da je Igor Lukšič homofob, potem ne preseneča, zakaj se primeri nestrpnosti na podlagi istospolne usmerjenosti v izobraževalnih ustanovah pometajo pod preprogo. Homofobija gre v šolskem ministrstvu očitno po hierarhični lestvici navzdol.

Sicer to pri Igorju Lukšiču ne preseneča.

Kolikor je znano, je Igor Lukšič kot profesor na FDV-ju pozival študente, naj pred volitvami zasledujejo in prisluškujejo (verjetno tudi snemajo) vernike na mašah, da vidijo, ali se morda pogovarjajo o volitvah in spodbujajo druge vernike k temu, koga naj volijo na volitvah. Tako so študentje kot neki vohuni zasledovali vernike po Sloveniji s ciljem najti politične agitatorje v cerkvah. O tem si več preberite v članku na RTV Slovenija z naslovom Lukšič naj odstopi, tukaj.

Če Igor Lukšič resnično zagovarja homofobijo in heteroseksualnost kot edino normalno in če njegovo ministrstvo ščiti homofobne izpade posameznikov, bodisi zaposlenih v inštitucijah v domeni ministrstva, bodisi uporabnikov storitev teh inštitucij (ti primeri obstajajo, ne le da obstajajo, ampak so posledice takšne diskriminacije zelo hude – Gre tudi za primere, ki so se zgodili v času ministrovanja Igorja Lukšiča), potem bi moral Igor Lukšič odstopiti tudi s položaja šolskega ministra. Če nekdo zaradi lastne nestrpnosti spodbuja pometanje pod preprogo primerov diskriminacije v javnih ustanovah, potem nima kaj iskati na mestu ministra.

Pahorjeva vlada je letno poročilo zavrnila, kar niti najmanj ne preseneča. Po odstopu ministrice Kresalove so v vladi ostali povečini le SD-jevci, Igor Lukšič pa je podpredsednik stranke SD, po določeni hierarhični lestvici celo drugi človek stranke. Ker urad za enake možnosti poziva Igorja Lukšiča k odstopu s položaja predsednika sveta za uresničevanje načela enakega obravnavanja, so pač zaščitili svojega strankarskega človeka. Vendar. Zaščita je neupravičena. Dejstvo je, da se ravno v javnih ustanovah v domeni šolskega ministrstva dogajajo primeri nestrpnosti, homofobije. Gre za kriminalne primere zaničevanja in onemogočanja ljudi na podlagi osebnih okoliščin. Če to spodbuja nek minister zaradi lastne homofobije, potem naj odstopi, sploh pa naj odstopi s položajev, kjer je potrebno varovati načelo enakih možnosti. Namreč. Projiciranje homofobije z njegove osebnosti skozi prikrivanje primerov diskriminacije, s katerimi je seznanjen, pa zaradi lastnih nazorov ne ukrepa, vodi v poglabljanje takšne nestrpnosti. In to se dogaja ravno v Lukšičevem resorju. Žal poznamo primere tudi sami. Gre za sramotne primere, ki bolj pritičejo kakšnim nerazvitim državam. Resda se takšni primeri dogajajo v okoljih s primitivnejšim ljudstvom. Teh področij oziroma območij pa je v Sloveniji kar nekaj. Najbolj srhljivo je, da se ponekod izvajajo pogromi nad ljudmi že na podlagi nepotrjene domneve, da je kdo istospolno usmerjen, brez kakršnega koli povoda, in se domnevno istospolno usmerjenost uporablja kot sredstvo za diskreditacijo posameznikov, ki se jim želi škodovati. Učinek na dobro ime, storilnost in sprejetost takšnih posameznikov je seveda porazen, v stilu linča ali lova na čarovnice iz srednjeveških časov. Gre za primere kriminalnega značaja, ki se v Sloveniji prikrivajo. Gre za diskriminacijo nepopisnih razsežnosti. In to se dogaja v domeni Lukšičevega ministrstva, zato je informacija o tem, da je Igor Lukšič spodbujal homofobno miselnost, še toliko hujša. Žalostno in necivilizacijsko je, da je SD to pometel pod preprogo.

Zaščita s strani Pahorjeve vlade je po našem mnenju v tem primeru neupravičena, saj realni primeri ne potrjujejo upravičenosti takšne zaščite. Homofobija je ravno v Lukšičevem resorju izrazito močna in če tudi minister deluje homofobno, potem je mera polna, diskriminacija pa popolna.

Delo: Poročilo o enakosti: Neučinkovito varstvo žrtev diskriminacije

RTV Slovenija: Ne le homofobija, grozi nam tudi verska nestrpnost

Siol.net: Vernik Šetinc: Varstvo pred diskriminacijo je neučinkovito

Dnevnik: Diskriminacija ostaja nekaznovana



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Po pozivu k odstopu zaradi homofobije, ki ga je na minista Lukšiča naslovil urad za enake možnosti, se je minister za šolstvo Igor Lukšič nekoliko vnesel. Še več. Na sestanek je celo povabil civilnodružbeno gibanje Legebitra, ki se bori za pravice gejev in lezbijk. Ali to pomeni, da je spremenil svoja homofobna stališča?

    MŠŠ: Minister Lukšič se je srečal s predstavnikoma Društva Legebitra

Odgovorite