sreda, 31.avgust.2011 - 10:47

Ali bo Dorijanu Marušiču uspelo uzakoniti trošarine na sladice in sladke pijače?

Dorijan Marušič želi s trošarinami na nezdravo hrano prisiliti zajetnejše ljudi na opustitev ali zmanjšanje vnosa nezdrave hrane v telo.

 

Debelost ima lahko konkretne negativne posledice. Spodaj si oglejte zavaljenega dečka, ki se je zataknil med varnostne pasove med vožnjo na vlaku smrti. 

Vlada Boruta Pahorja je imela veliko zamisli, kako bi z reformami izboljšala standard Slovencev ali obvarovala državo pred banrkotom. Po padcu pokojninske reforme na referendumu ji to ni uspelo. Še več. Začela je razpadati, iz vlade sta odšli koalicijski partnerici Zares in Desus, tako je vlada izgubila večino in dobila nove hude kritike.

Ena izmed vladnih reform je bila tudi uvedba trošarin na nezdravo prehrano, med drugim na sladice, sladkane pijače in hitro prehrano. Zaradi resne vladne krize ni znano, ali ji bo to tudi uspelo.

Prav tako ni znano, ali bi trošarine naletele na pozitiven odziv tudi znotraj vladnih strank, saj so tudi tam nekateri ljubitelji slastnih jedi, ki so žal tudi redilne. Sicer so v SDS-u že proti temu davku, češ da bo prizadel predvsem socialno šibke, ki ponavadi jedo nezdravo prehrano. Sicer se v SDS-u predvsem bojijo za svoje volilno telo, ki je v manj razvitih predelih države precej zavaljeno, predvsem zaradi pretiranega pitja alkohola in prehranjevanja s premastno hrano domačega izvora.

Čas bo pokazal, ali bo Marušičeva ideja (ki je mimogrede, suh) uspela prodreti med poslance te ali kakšne druge sestave slovenskega parlamenta.

Sicer je res, da so sladice in nezdrava prehrana eden glavnih razlogov za nekatere bolezni (recimo bolezni srca in ožilja) poleg drugih nezdravih načinov življenja (kajenje, pitje alkohola, premalo fizične aktivnosti, podvrženost prevelikemu stresu in podobno).

Preberite si, kaj npr. povzročajo sladkane gazirane pijače v telesu. Članek se nahaja tukaj.

Sicer so na Madžarskem že sprejeli podoben davek. Več o tem si preberite tukaj.

Več o predlagani novi zakonodaji pa si preberite spodaj.

Dnevnik: Stroka: Trošarine na nezdravo hrano in pijačo so upravičene

Dnevnik: Debelost ne bo poceni!

RTV Slovenija:   Ali bo davek na nezdravo prehrano izboljšal zdravje ljudi?

RTV Slovenija: Sladke pijače, tortice, mastna živila. Kako jih obdavčujejo po svetu?



Značke prispevka:

Odgovorite