sobota, 3.september.2011 - 08:56

Dimitrij Rupel zavaja glede časopisne hiše Delo

Nekdanji dolgoletni zunanji minister Republike Slovenije Dimitrij Rupel, ki je sedaj zvesti SDS-ov politični vojščak, bi moral priznati vpliv SDS-a na medije v času Janševe oblasti

Dimitrij Rupel je v odgovoru na ameriško depešo, kjer je bilo zapisano, da je Janševa vlada želela nastaviti na Delu ljudi, ki so njim prijateljski, povedal, da to ni res, da on in Janez Janša tega nista počela.

Vso krivdo je zvrnil na Adrijano Starino Kosem in neke abstraktne ljudi.

Dejstvo je, da je SDS želel pridobiti vpliv nad nekaterimi mediji, predvsem vpliv nad časopisno hišo Delo. To mu je uspelo prek povezav s Pivovarno Laško, ki je kupila delnice Dela. Pivovarno Laško je vodil Boško Šrot, zelo pomembno vlogo pa je igrala pri vsem Adrijana Starina Kosem na strani Pivovarne Laško. Na drugi strani pa so bili SDS-ovci v želji pridobiti vpliv na časopisno hišo Delo. To jim je tudi uspelo. Delo je dobilo prodesnega lastnika in nato prodesnega glavnega urednika. Počasi se je desničilo. Preveč levi novinarji so doživljali pritiske. V tem času je tudi desničarska revija Mag (sedaj Reporter), prišla pod okrilje časopisne hiše Delo (prej je bila v okviru časopisne hiše Salomon, ki je med drugim izdajala Salomonov oglasnik).

V času SDS-ove oblasti je časopisna hiša Delo doživljala številne pritiske, saj je stranka SDS želela vplivati na poročanje časopisa Delo

Nato je prišlo do krega med Janezom Janšo, torej SDS-om, in Boškom Šrotom ter Adrijano Starino Kosem na drugi strani. Takrat se je Delo izvilo iz primeža desnice. Kolateralna škoda tega pa je bila revija Mag. Namreč. Ko Delo več ni bilo prodesno, so se v Magu znašli na prepihu. Desni novinarji Maga so nato praktično zbežali iz časopisne hiše Delo in ustanovili revijo Reporter, katero je mimogrede pomagal ustanavljati tudi zloglasni Matej Raščan, sicer SDS-ov podjetnik, zadolžen za prevzeme medijev. Preostali novinarji Maga, bolj levi, ki so prišli v revijo po kregu med SDS-om in Šrotom ter Kosmovo, so nato pisali precej levosredinsko. Tedaj levosredinski Mag je počasi zamrl, najprej je postal ponedeljkova notranja priloga časopisa Delo, nato pa so ga ukinili, novinarji so delo nadaljevali v sklopu časopisa Delo. Tudi ta zgodba okoli Maga je neposredno povezana z željo SDS-a po vplivanju na medije, ne zgolj z željo, ampak tudi realizacijo te želje, ki v primeru časopisa Delo ni uspela.

Skratka. Še kako je SDS vplival na časopisno hišo Delo prek prijateljskih povezav s Pivovarno Laško in Adrijano Starina Kosem ter Boškom Šrotom. Po tem, ko so se skregali, se je končal tudi vpliv SDS-a na Delo. Ne smemo pozabiti tudi dejstva, da je kmalu zatem Janševa oblast začela s protitajkunskim bojem, kjer je bil glavna tarča predvsem Boško Šrot.

Torej. Dimitrij Rupel je lahko kar tiho glede vpliva SDS-a na Delo. Vpliv je bil. Kolikor vemo, so obstajali tudi sestanki med Janšo in Šrotom, ne zgolj glede časopisne hiše Delo, ampak tudi glede Mercatorja.

Obstajajo špekulacije, da je v zameno za prevzem Mercatorja, SDS želela politični vpliv v Delu. Dodatno so v SDS-u pri Mercatorju imeli cilj odstraniti tedanjega generalnega direktorja Zorana Jankoviča, kar jim je tudi uspelo, a ta je kasneje kandidiral za župana Ljubljane in prepričljivo zmagal. Ve se, da SDS sovraži Zorana Jankoviča, delno tudi zaradi nestrpnosti, imenujejo ga celo balkanski kavboj, po tem, ko je postal župan, so v SDS-u odtegnili mestu Ljubljana okoli 60 mio evrov, kar je bila kazen Jankoviču (in želja, da mu ne uspe uspešno voditi mesta Ljubljana), seveda so to zavili v politični celofan potrebe po enakomernem razvoju vseh občin. Seveda v v SDS-u vedno najdejo izgovor.

Tudi ta zadnji izgovor Dimitrija Rupla je zato eno navadno zavajanje. Kako ga ni sram, da tako zavaja?

Vsi, ki poznajo zgodbo, točno vedo, kaj se je dogajalo s časopisom Delo, ki ga je stranka SDS želela predrugačiti v sebi naklonjen časopis.

Ameriška depeša je s tega stališča čisto pravilna in Američani so bili v tem pogledu dobro obveščeni. Je pa res, da je vprašanje, kakšne laži so SDS-ovci trosili Američanom, kar se pa ne bi nič čudili, glede na to, kako zlagani so ti politiki, ki na vse gledajo črnobelo in lastne krivde ne bodo nikoli priznali.

Potrebno je vedeti nekaj. Eno so formalni postopki, drugo pa neformalni postopki iz ozadja, ki vodijo formalne postopke. Formalno zgleda vse normalno, javni razpis, izbira kandidata in podoben lari fari, vendar vse je neformalno že dogovorjeno. To je v Sloveniji standard političnega delovanja, zato je izgovarjanje zgolj na formalne postopke v Sloveniji navadno zavajanje. Potrebno je vedeti ozadje, neformalno ozadje ponavadi kroji formalne postopke v Republiki Sloveniji.

Kar zadeva medije je znano, da se je tudi RTV Slovenija podesničila. Na mesto generalnih direktorjev radia in televizije so v času Janševe oblasti postavili izrazito prodesne, proSDS-ove ljudi, ti pa so nato po hierarhični lestvici navzdol postavljali primeren kader. In takrat je bilo poročanje RTV Slovenija izrazito prodesno. Še več. Še do dandanes je opazen prodesni vpliv na RTV Slovenija, pa imamo že tretje leto levo oblast. Torej. Vplivi SDS-a na medijski prostor so bili izjemni. SDS je vseskozi govorila o neuravnoteženosti medijskega prostora v Sloveniji, ki da je preveč levo obarvan, ta njena teza je vodila v konkretne pritiske na nekatere medije. Ni zanemarljivo niti dejstvo, da je znotraj SDS-a za področje medijev in propagande zadolžen Branko Grims, ki je imel tudi zelo prste vmes pri obvladovanju medijev.

Branko Grims je v SDS-u zadolžen za medije in propagando

Dimitrij Rupel naj ne zavaja. Tudi Američani niso tako zabiti, kot morda misli, in se jim ne da prodati čisto vsega.

24ur.com: So “nekateri iz vlade” izbirali urednika Dela?



Značke prispevka: , , ,

Odgovorite