sobota, 10.april.2010 - 12:59

Smrt poljskega predsednika je pomenljiva. Poljska je morda dobila priložnost za modernizacijo države.

Lech Kaczinsky, konservativni in izrazito prokatoliški poljski predsednik, znan po srditem antikomunizmu in proti vsemu, kar je obsojala tudi katoliška cerkev, je umrl v letalski nesreči.

Še včeraj, pred smrtjo poljskega predsednika, smo Poljsko označili za enfant terrible Evropske unije. To je še vedno naše mnenje kot tudi mnenje, da sta ravno brata Kaczynski prispevala k temu. Zato naši občutki ob smrti poljskega predsednika niso ne vemo kako (oziroma sploh niso) intenzivni.

Je pa precej pomenljivo, da je prišlo do nesreče v času, ko je Kaczinsky spet izvajal svojo ideološko propagando. Ne smemo pozabiti, da je šel na slovesnost v spomin padlim poljskim vojakom. Ni šel sam, ampak z visoko delegacijo. Tudi s številnimi poljskimi katoliškimi duhovniki, ki niso potovali z letalom, ampak z vlaki.

V Katyn, katinski gozd na sedemdeseto obletnico poboja poljskih vojakov, je poleg ultrakonservativnega Kaczynskega potoval tudi poljski katoliški kler.

Glede na to, da je sama slovesnost, na katero je šel predsednik Kaczynski precej sporna, saj je šlo za neko propagandistično antikomunistično dejavnost, ki je na Poljskem že čisto običajna, na celotno stvar in tudi na Kaczyinskega gledamo s precejšnjim odporom. Ni nam všeč, kar je počel. Ni nam všeč ideološka propaganda, katero je izvajal.

Sami ne verjamemo, da je kdorkoli vpleten v strmoglavljenje letala. Nekateri namreč že kujejo teorije zarote o ruskem atentatu, kar je precej bolno razmišljanje pri ljudeh, ki so preveč ideološko obremenjeni. Za nas je to samo pomenljiva usoda tega prodesničarskega, prokatoliškega predsednika, zaradi katerega je na Poljskem stanje duha postalo zelo nazadnjaško in zato neprimerno za razviti svet.

Verjetno je tudi višja sila “nezadovoljna” s poljsko politiko, če podamo malo mističen komentar.

Smrt poljskega predsednika bo morda na Poljskem dala priložnost, da ta spremeni svojo skrajno nazadnjaško prikatoliško politiko in se modernizira. Namreč. Takšna naslonjenost na cerkev, kot je bila prisotna v času Lecha Kaczynskega je za neko državo grozljiva. To je podobno, kot da bi Sloveniji vladala stranka NSI. Za Slovenijo bi bila to živa katastrofa.

Poljska je torej dobila priložnost postati bolj napredna država. Vprašanje pa je, ali bodo Poljaki tokrat podprli bolj svobodomiselne ljudi.

Kljub temu, da gre za smrt nekega predsednika, se sami ne bomo sprenevedali o tem, kako dober naj bi bil in podobno, kar to ni naše mnenje, neiskrenost pa ni v naši naravi. Raje povemo, da nam kot politik ta človek pač ni ustrezal niti najmanj.

Skratka. Kaczynski  je kot predsednik zagovarjal precej nazadnjaške poglede, ki so njegovo državo vedno postavljali ob bok fanatičnih nenaprednih držav, kjer ima religija prevelik vpliv na državo. Poljska je bila zato nekaj podobnega fanatičnim muslimanskim državam, popolno nasprotje večine držav Evropske unije.

Morda bo sedaj kaj boljše. Namreč, če je celotno delovanje države vezano zgolj na udejanjanje primitivnih katoliških naukov in na neko že bolestno bojevanje zoper nek režim, v konkretnem primeru zoper komunizem, ki ga povečini v svetu sploh več ni, potem to države ne more voditi v napredek.

Sami smo zato v Kaczynskem videli človeka, ki Poljske ni bil sposoben pripeljati v moderno dobo. In kot takšen nam ni predstavljal osebe, ki bi bila nezamenljiva, če se izrazimo z izbranimi besedami, glede na to, da je umrl.

Ker ga poznamo kot politika s spornimi političnimi stališči, nas njegov odhod s politične scene ne navdaja s kakšno posebno žalostjo, ampak prej z upanjem, da se lahko Poljska sedaj bolj modernizira, čeprav pa ne smemo pozabiti, da je pomemben politik, ki je bil svoj čas tudi na premierskem položaju,  njegov brat dvojček Jaroslaw Kaczynski, ki pa je odstopil zaradi poraza svoje stranke, ki je na volitvah izgubila podporo zaradi korupcijske afere.

Oba brata Kaczynski sta svoj politični kapital gradila tudi na boju zoper korupcijo. Dokazala sta, kako so desničarski katoliški politiki “iskreni” (pod narekovaji) v svojih obljubah. Besede in dejanja katoliških politikov so ponavadi v čistem nasprotju.

Pri tem bomo končali, ker o dvojčkih Kaczinski nimamo dobrega mnenja, o mrtvih pa ni dobro govoriti slabo.

Zanimivo je, da je na Poljskem politično življenje vendarle ob zamenjavi premierja Kaczynskega, brata sedaj umrlega predsednika, z liberalnimi politiki v poljski vladi zašlo v bolj liberalne vode, ob smrti skrajno konservativnega poljskega predsednika pa bo morda liberalnost na Poljskem v prihodnje še večja. Dobro bi bilo, če bi bilo temu tako. Poljska je bila namreč s svojim pretiranim nazadnjaštvom daleč od zgleda za druge države, prej je bila primer nezgledne države.

Sami zato ponavljamo, da smrt predsednika Kaczynskega vidimo kot dobro priložnost za Poljsko, da se znebi primitivizma, ki ga je Poljski vsilila problematična katoliška cerkev, ki se je skozi določene desničarske politike preveč usidrala v državne institucije in preveč vplivala na njihove odločitve.

Več o smrti Lecha Kaczynskega si preberite tukaj.



Značke prispevka: , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V nesreči ni umrl zgolj poljski predsednik, ampak cel šopek pomembnežev iz poljske politike in poljskega javnega življenja.

    Med drugim so umrli še njegova žena, celoten vojaški vrh poljske vojske, nekaj državnih sekretarjev poljske vlade, predsdnik inštituta, ki je raziskoval poboje poljskih vojakov v Rusiji in drugi.

    Več o tem, kdo vse je umrl v letalu nad ruskim mestom Smolensk, si preberite v spodnjem članku RTV Slovenija:

    RTV Slovenija: Foto: V letalski nesreči umrla “elita poljskega naroda”

    Povezava: http://www.rtvslo.si/svet/foto-v-letalski-nesreci-umrla-elita-poljskega-naroda/227708

    Še ena gramatična zanimivost. Kaczinsky je šel na slovesnost v Katinski gozd. Kaczinsky – Katinski.

Odgovorite