petek, 16.september.2011 - 08:44

Okoliški prebivalci Žabjaka negodujejo zaradi domnevno glasnih veselic Romov

V Dolenjskem listu so opozorili na hrup

Za vse, ki ne živijo zraven romskih naselij, k sreči problematika hrupa ni poznana. Po pravici povedano tudi nam ne. O Romih smo slišali in videli marsikaj, ne pa tudi tega, da naj bi imeli prebivalci res velike težave s pogostimi in glasnimi veselicami Romov. To nam je čisto neznano. To je en čisto nov moment za nas. Morda pa smo v množici drugih informacij to spregledali ali nanjo nismo bili posebej pozorni.

Zato nam je bil precej zanimiv članek v Dolenjskem listu z naslovom Spet bo veselica in to sredi tedna, ki govori o tem, da so romske veselice z glasno glasbo stalnica v romskem naselju Žabjak – Brezje. ?!

Kdo to sliši ali kdo tega ne sliši, ne vemo. Novo mesto je precej veliko, nekatere soseske so tudi zelo mirne in se s temi težavami ne ubadajo. K sreči so nekatere soseske ponoči res mirne in to zelo mirne in tihe, kar je tudi prav in upamo, da bo tako tudi ostalo.

No. Morda pa imajo prebivalci Bršljina in Bučne vasi v Novem mestu kakšne drugačne izkušnje.

Tudi tega nismo vedeli, da Romi velike veselice pripravljajo ob krstu (najbrž krstu otroka). Ni nam jasno, zakaj bi nekdo pripravljal neko silno veselico pri krstu otroka, sploh pa populacije, ki se množijo tako zelo kot Romi. Ta običaj bi bilo morda dobro zatreti, ali ga pa dati v normalne civilizacijske okvire, ki ne bi motili drugih, v kolikor je seveda res, da se pripravljajo neke silno glasne veselice pri krstu otroka.

V preteklosti se spomnimo nekih člankov, ki smo jih bežno prebrali, o streljanju ob krstu otroka, ki naj bi ga svoj čas prijavili okoliški prebivalci. Takrat smo mislili, da je bilo to v okviru veselice znotraj kakšne osamljene družine, nismo pa vedeli, da gre tu za neke številčne vaške veselice v ta namen.

Kot smo že rekli. Romske običaje, ki so morda moteči, bi bilo potrebno dati v okvire vzdržnega ali jih pa s posebnimi vzgojnimi prijemi v celoti zatreti, skratka, označiti jih kot neprimerne.

Gre za nekaj podobnega, kot so evropske inštitucije počele v Afriki z nekaterimi plemeni, ki so udejanjala prakso obrezovanja žensk. To prakso želi EU izkoreniniti v Afriki. Pri Romih je to predvsem prodaja romskih deklet za poroko, ki se dogaja.

No, podobne neprimerne kulturne vzorce obnašanja bi bilo dobro odstraniti tudi v populacijah v Sloveniji, ki so v neskladju s splošnimi običaji v družbi.

V luči tega članka v Dolenjskem listu, ki je opozoril na neko dogajanje, ki je bilo neznano tudi nam, pa lahko podamo še dodaten komentar.

Tudi to je eden od razlogov, zakaj ni dobra rešitev razselitev Romov iz Žabjaka drugod. Če imajo že v Bršljinu in Bučni vasi težave z Romi, je popolnoma neprimerno, da se te težave širijo še na druge dele Novega mesta, ki teh težav k sreči nimajo. Tako da je razselitev Romov popolnoma nesprejemljiva rešitev po našem mnenju.

Reševanje lastnih težav na način, da jih preprosto preseliš na drug prag, je nesprejemljivo. Upamo, da se tega predvsem Silvo Mesojedec zaveda. Če že hoče izsiliti preselitev Romov, naj se zavzema za preselitev Romov pred prag Zdenke Čebašek Travnik, pa naj se ona z njimi ukvarja, ne pa pred prag čisto nedolžnih ljudi. Tako to res ne gre, kar želijo doseči v Civilni iniciativi Silva Mesojedca.

Ker so na Dolenjskem listu že opozorili na to, da se bo v Novem mestu dogajala neka romska veselica sredi delovnega tedna, bi bilo pa dobro, da bralce obvestijo tudi o tem, ali je veselica res bila. Kot smo že rekli. V vseh predelih Novega mesta se dogajanje v Žabjaku (na srečo) ne sliši.Odgovorite