nedelja, 18.september.2011 - 05:33

Zbor kristjanov na Otočcu je imel sektaško in totalitarno konotacijo

Katoliška cerkev in njeni verniki bi morali v prvi vrsti delati na tem, da se znebijo primitivnih vzorcev miselnosti, tako bi postali za družbo veliko bolj sprejemljivi.

Slika je simbolična.

Sami nismo ljubitelji pretirane ideologije, pa če gre za kakšne ultralevičarje, ki so zavoljo ozkih levičarskih pogledov nesposobni kritičnega pogleda na skupine, ki jih ščitijo, tudi če gre za več kot očitne nepravilnosti teh skupin (kriminalnost, nasilje, primitivizem, živalskost), če gre za komunistične manifestacije, ki nečloveško častijo komunizem tudi v delih, kjer ta ni bil dober, ali pa če gre za verskofanatične manifestacije, kjer verske skupine želijo promovirati svojo superiornost, da bi prikrile lastno nazadnjaštvo in primitivnost.

Pri shodu Zbor kristjanov, ki se je odvijal na Otočcu, smo po poročanju v medijih opazili, da je šlo za slednje.

Glavni govornik je povedal, da vse, kar je dobro, je krščansko. Takšna poved je precej srhljiva. Tudi komunisti so govorili, da je edino komunizem dober, nacisti, da je nacizem najboljši. Gre za fašistično izjavo, ki ponazarja narcizem (narcisoidnost) tistih, ki jo izjavljajo ali podpirajo.

Na shodu so se zvrstili pretežno desni govorniki, od tega so bili nekateri zmerni (Peterle, Žiga Turk), nekateri, kot recimo varovanec ljubljanskega nadškofa Antona Stresa Aleš Primc, skrajno radikalni.

Pri shodu je bilo problematično to, da so na shodu promovirali svojo nazorsko naravnanost kot edino pravilno, obenem pa so želeli ustvariti vtis žrtev, češ da so kristjani postali marginalizirani, da se jih napada in podobno, s ciljem pridobiti ljudstvo na svojo stran skozi ustvarjanje sočutja in posledičnih simpatij (podobno počnejo kakšne ultralevičarske skupine ali mediji (recimo nazorsko močno obremenjen časopis Dnevnik) do skupin, katere podpirajo).

Nič ni narobe počastiti krščansko tradicijo, ki je v veliko delih dobra. Vendar če to dobi razsežnosti fanatizma in če se kot voditelji predstavljajo tudi nekateri skrajno primitivni osebki, pa to seveda ne deluje niti najmanj pozitivno, ampak celo nekoliko totalitarno.

Upamo, da so bili nameni shoda kristjanov pozitivni.

Prav tako ni dobro spodbujanje sektaštva v smislu, da je edinole njihova pot pravilna, da so tisti, ki jo sprejmejo sprejeti, tisti, ki imajo v posameznih delih drugačne poglede, pa jih je potrebno usmeriti na pravo pot, če pa to ne uspe, pa naj gorijo v peklu. Takšna miselnost je precej zlovešča in skrajno nedemokratična.

Zelo demagoška pa je bila tudi izjava, da so primitivni tisti, ki niso za to, da se cerkev ne vtika v javne zadeve. Tu gre za obrambni mehanizem, saj cerkvi gredo očitki, da zaradi lastne primitivnosti njen vpliv na državo pogosto ni dober, zaradi česar ga je potrebno omejiti. Cerkev se na ta način le brani pred kritiko njej. Gre za nekaj podobnega kot če kakšni kriminalci zaradi kriminalistične preiskave kriminalnost očitajo preiskovalcem, recimo policiji.

Ločitev cerkve od države ni nikakor postulat, ki bi bil primitiven, ampak je rezultat negativnih izkušenj iz preteklosti in pa razumska reakcija na primitivne poglede cerkve, ki ni sposobna iti mimo tega primitivizma, lepše povedano tradicionalizma, in vse svoje aktivnosti usmerja k ščitenju svojih v določenih segmentih nazadnjaških naukov.

Da ne bo pomote. Cerkev je v mnogih pogledih zagovornica pozitivnih idej, vendar žal so v Sloveniji zadnje čase, ker so v desnih strukturah in pa v sami katoliški cerkvi na vrh prišli skrajno radikalni osebki, v ospredje prišli primitivni deli cerkvene miselnosti in to je tisto, kar je slabo.

Seveda nihče ni zadovoljen s stanjem, ki je trenutno v tej državi, država je v krizi, v veliki krizi vrednot, kjer najbolj uspevajo kriminalci, lopovi in pokvarjenci ne glede na političen predznak. Samo tega se ne zavedajo zgolj desničarji, temveč tudi levičarji. Problem shoda kristjanov pa je v tem, da se želi predstaviti kot edina alternativa, pri čemer pa niso sposobni preseči primitivnih elementov svoje miselnosti, kar dokazuje tudi izbira nekaterih govornikov na shodu (čeprav je res, da so nagovarjali živelj na Dolenjskem, verjetno pretežno kmečki, ki je na ravni miselnosti še zelo zaostal, zato je tudi izbira govornikov za te sloje ljudstva neproblematična).

Skratka. Sam shod ni problematičen. Nam je všeč, da obstajajo skupine, ki ohranjajo pozitivne elemente krščanske tradicije. To seveda ne sme iti v pozabo, kot to želijo doseči nekateri predvsem ultralevičarski osebki ali pa tisti, ki jih katoliška vera moti, ker so sami kakšne druge vere. Vendar problem so skrajno primitivni nastavki v trenutni miselnosti vernikov, ki ožajo nazorske horizonte vernikov in to je tisto slabo.

Če upravičeno kritizirajo koga drugega zaradi njegovih pomanjkljivosti, pa bi se morali bolj zavedati tudi številnih lastnih napak, tega pa povečini niso sposobni.

Nekateri kristjani bi se morali v prvi vrsti znebiti primitivizma, ki veje iz nekaterih v res velikih valovih.

No, ponavljamo, da so bili na shodu tudi bolj zmerni govorniki, ki vlivajo upanje.

RTV Slovenija: Iniciativa Prebudimo Slovenijo: Na vrsti smo kristjani in ljudje dobre volje



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Opomba: Sliko v tem članku smo zamenjali z novo.

Odgovorite