sobota, 1.oktober.2011 - 05:56

Ali za krajami bronastih kipov v čast NOB stoji stranka SDS?

TATVINE BAKRENIH KIPOV V SLOVENIJI:
Kateri kip kiparja Borisa Kalina bo naslednji v vrsti ukradenih in pretopljenih kipov? Neznanci so namreč ukradli njegov kip talca iz Gramozne jame.

Žal so SDS-ovci, pa tudi člani stranke NSI v določenem delu precej kriminalne osebe, ljudje, ki jim ni težko početi kriminala. Gre tudi za nazorsko zelo omejene ljudi, ki naravnost sovražijo posamezne skupine ljudi in so jim sposobni brez kančka slabe vesti škodovati. Skratka. Gre za izjemno kriminalno strukturo ljudi, predvsem znotraj SDS-a in NSI-ja.

Kolikor je znano, je v Kidričevem tamkajšnja SDS-ova lokalna oblast vseskozi problematizirala doprsni kip Borisa Kidriča, narodnega heroja NOB, češ da gre za komunista, ki ga mesto ne bi smelo častiti in ga je potrebno umakniti z javne površine (v muzej). SDS je ustvarjala neko sovražno vzdušje do tega kipa.

Kip so na koncu ukradli in verjetno pretopili. O tem si več preberite tukaj.

No. Zadnje čase so na udaru še drugi bronasti kipi. Ukradli so kip talca iz Gramozne jame ob ljubljanskih Žalah. Tatovi bakra so ga že večkrat želeli ukrasti, na koncu jim je to tudi uspelo.

Mediji so pa ravnokar opozorili na to, da je poškodovan tudi Keržičev kurir v Ljubljani. Ima močno poškodovano nogo. Opomba: Kip stoji na nogah, ki ga povezujejo s “stalažo”, na kateri se kip nahaja. Če odrežeš noge, dobiš kip.

Dnevnik je tudi z videoposnetkom ponazoril poškodbe na Keržičevem kurirju, ki dokazujejo, da ga je nekdo želel ukrasti. Kip bo sedaj bolj varovala tudi slovenska policija.

Glede na dejstvo, da je stranka SDS zaradi pomanjkanja morale v njej (mislimo na nekatere člane) sposobna povezovanja z organizirano-kriminalnimi združbami, je vprašanje, ali ne prihaja do tovrstnih povezav tudi v primerih kraj kipov.

Že splošno znano je dejstvo, da Romi na Dolenjskem predstavljajo jedro tamkajšnjih organizirano kriminalnih združb, ki so povezane s slovenskimi kriminalnimi združbami na tem področju. Romi na Dolenjskem preprodajajo orožje, drogo, baker. Vprašanje je, ali gre v teh primerih za isto romsko mafijo, ali pa so te romske mafije razdeljene po področjih, recimo romska narkomafija (ki preprodaja mamila in orožje) in pa romska bakrena mafija, ki krade in preprodaja baker in druge kovine. O tem bo več vedela povedati policija. Romi na Dolenjskem so torej glavno jedro mafije na Dolenjskem. To niti ne preseneča. Mafija je namreč našla izjemno recimo temu tržno nišo v romskih naseljih, kjer so ljudje nagnjeni h kriminalu in ki jih dodatno ščiti Urad varuha človekovih pravic, tako da imajo organizirano-kriminalne združbe celo političnega botra v tej državi, oziroma botro, to je seveda zloglasna Zdenka Čebašek Travnik. V tej državi imamo paradoksalno situacijo, da imamo centre organiziranega kriminala, ki jih ščiti sama država na podlagi človekovih pravic. To je bolno, če se nas vpraša in kaže na dejstvo, da se je zaščita človekovih pravic v tej državi totalno izpridila in da so institucije za varstvo človekovih pravic postale politični botri organiziranega kriminala. Vprašanje je, ali je domet dolenjske romske mafije vse do Ljubljane, morda v povezavi s tam naseljenimi Romi.

Ne bi se čudili, da so nekatere (seveda desne) politične stranke tatovom bakra naznanile, kje bi ti lahko dobili ta baker, morda so jim obljubile tudi, da ko pridejo na oblast, ne bodo preganjani zaradi kraje, saj da je tudi njim v interesu uničenje teh spomenikov.

Naveza desne politične stranke – tatovi bakra, je namreč naveza z obojestransko koristjo. Po eni strani tatovi bakra dobijo material, baker, po drugi strani pa nazorsko skrajno sovražni pripadniki desnice odstranijo njim moteče spomenike za vedno. Kot so lepo povedali v Dnevniku, so bakreni kipi delani v petdesetih, šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko izdelovalcem kipov niti na pamet ni prišlo, da bi kdorkoli te kipe želel ukrasti. Dodatno naj bi v podjetju Metal, ki odkupuje kovine, povedali, da dobijo surovino, ki je tako razrezana, da se ne more ugotoviti izvora. Dodatno pa naj bi bili tatovi bakra tudi logistično povezani s tujino in naj bi preprodajali baker v sosednji Avstriji, kjer jih pa izvor bakra ne zanima, samo da je baker.

No, sedaj, odkar smo v EU, kjer je razvejana trgovina z bakrom in pa organizirani kriminal (sami smo že ob vstopu v EU povedali v enem starejših člankov, da se bo zunanja varnost Slovenije sicer povečala, ampak da se bo notranja varnost v Sloveniji z vstopom v EU močno zmanjšala, kar se seveda uresničuje), pa seveda kipi predstavljajo poslastico za tatove bakra.

Ne bomo rekli, da je zagotovo stranka SDS v ozadju kraj bakrenih kipov, a vedno, ko SDS pridobiva politično naklonjenost ljudstva, se ponavadi v Sloveniji nekdo znese nad simboli NOB-ja. To je postalo že splošno pravilo.

Recimo napis NAŠ TITO na Sabotinu se je uničeval v času Janševe oblasti. Med razbijalci kamnov so bili eni vidnejših predstavnikov desnice. To dejstvo je znano. Čeprav pa častilci NOB-ja vedno, ko pride do takšnega dejanja, organizirajo akcijo in kamne postavijo nazaj v prvotno obliko.

Skratka. Lahko, da gre pri tatvinah bakrenih kipov za povezavo med ljudmi, ki so skrajno sovražni do NOB-ja in komunizma in pa tatovi bakra.

Sami resnično upamo, da SDS, ki bo v prihodnosti najverjetneje vodila državo, ne stoji za temi vandalskimi dejanji kraj bakrenih kipov iz časa NOB, a žal so določeni SDS-ovci tako kriminalni, da se ne bi niti najmanj čudili, če bi se to izkazalo za resnično.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V članku smo popravili napako. In sicer. Kip kurirčka (Spomenik kurirjem Dolomitskega odreda) je po načrtih arhitekta Marka Šlajmerja izdelal kipar Stane Keržič. Kip je poškodovan, ker so ga tatovi želeli ukrasti. Gre za še enega v nizu poškodovanih kipov v čast NOB.

    Več o Keržičevem kurirju si preberite spodaj:

    Mestna občina Ljubljana: Obnovljen “Kurirček”

    Za napako (glede avtorstva kipa) se opravičujemo.

  2. celastala pravi:

    Ja sej zdej so policaji tam pridni in popisujejo, je pa kar nekaj cudnih tipov, ki sedijo v avtu tam ure in ure in nekaj opazujejo (se jointa ne pokadijo tako kot vecina nocnih obiskovalcev tam)

    Upajmo da uspejo dobiti tiste, ki so poskodovali ta kip !

    Novi krog!

Odgovorite