torek, 4.oktober.2011 - 14:05

Ustavno sodišče prepovedalo poimenovanje ulice po Titu, češ da je bil totalitarist

Ljudmila Novak je najbrž zelo zadovoljna z odločitvijo Ustavnega sodišča. Sicer se je Ljudmila Novak bridko jokala ob smrti Tita, a je kasneje spremenila mnenje o dolgoletnem voditelju SFRJ, kateremu očita totalitarizem.

 

Sicer smo sami mnenja, da si Josip Broz Tito zaradi pomembnega zgodovinskega pomena za Slovenijo vsekakor zasluži ulico, tako tudi v Ljubljani.

A očitno je Ustavno sodišče Republike Slovenije presodilo drugače, češ da je neustavno, da država slavi totalitarne režime. Po mnenju sodišča je bil to tudi nekdanji jugoslovanski komunistični režim.

No. Vse je odvisno od interpretacije. Na Ustavnem sodišču so se odločili za interpretacijo, po kateri je Tito predstavljal totalitaren režim.

Zanimivo v zvezi s tem bo videti, kaj bo Ustavno sodišče poreklo v zvezi z Družinskim zakonikom, ki ga nekateri želijo spodnesti, ker omogoča zakonsko zvezo za istospolno usmerjene osebke v državi.

Ali bo tudi tokrat spoštovalo elemente svobodne, netotalitarne države?

Šele kombinacija teh dveh odločitev bo dala jasno sliko o tem, ali Ustavno sodišče deluje na podlagi prava, ali na podlagi nazorskih pogledov posameznih sodnikov.

V primeru, da bi prišlo do prepovedi referenduma o Družinskem zakoniku, bi ustavni sodniki delovali dosledno po našem mnenju, sicer bi delovali zelo dvolično.

Bi pa ta odločitev za nas pomenila zgolj zanimivo informacijo, saj nismo kakšni pretirani zagovorniki Družinskega zakonika zaradi določenih spornih določil, ki pa ne zadevajo istospolno usmerjene. Ta določila namreč sami podpiramo.

Nas moti določilo, ki kriminalizira vzgojne klofute. Čeprav ne podpiramo tovrstnega kaznovanja in se sami česa takšnega ne bi poslužili, ker so nam bolj blizu miroljubne tehnike reševanja sporov, pa nismo niti za kriminalizacijo staršev, ki bi recimo klofutnili otroka. Dodatno lahko to določilo poveča nasilje mladih.

Žurnal24: Ustavno sodišče razveljavilo poimenovanje Titova cesta



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. KA-8 pravi:

    A dejte lepo prosim. Tito ima še po smrti v sicer neodvisni (od Juge) Sloveniji več pravic kot pa jo ima navadna slovenska raja. A je tist ogromn kip sred Velenja slučanjo od koga druzga? A so mi ves čas lagali, da je to kip Tita?

    Sej Hitler ma tud pomemben zgodovinski pomen za Slovenijo, ker je bil posredno odgovoren za nastanek enopartijske Jugoslavije pod Titom na čelu. A potlej moramo po tej logiki postaviti tudi njegov kip in ulico? Aja kaj pa kip in ulica Hermana Celjskega, ki je vladal velikem delu današnje Slovenije? Mar ni tudi on pomemben v naši zgodovini?

    Če je imel nek voditelj pomembno vlogo za našo zgodovino še ne pomeni, da je bil dober in da je dobro delal.

  2. admin pravi:

    DRUŽINSKI ZAKONIK V OBSTOJEČI OBLIKI JE MRTEV

    Ustavno sodišče je dovolilo referendum o Družinskem zakoniku.

    Sami smo že v preteklih člankih povedali, da bo v primeru, da se dovoli referendum o Družinskem zakoniku, ta padel, torej bo mrtev.

    Očitno se bo to sedaj tudi zgodilo, saj bo civilna iniciativa začela zbirati podpise proti družinskemu zakoniku. Na referendumu bodo povečini glasovali zgolj tisti, ki so bili še posebej zainteresirani zanj, torej pretežno nasprotniki le tega in pa morda še kakšni bližnji podporniki lezbično-gejevskih organizacij v Sloveniji. Drugi na referendum pač ne bodo šli.

    Družinski zakonik bo v sedanji obliki padel, morda se bo pa potem pojavil v spremenjeni obliki brez določil, ki se nanašajo na istospolno usmerjene.

    To je naše predvidevanje nadaljnjega poteka celotne zgodbe o družinskem zakoniku.

    Več si lahko preberete spodnji povezavi. RTV Slovenija bo sproti dopolnjevala spodnji članek.

    RTV Slovenija: Ustavno sodišče odločilo. Referendum o družinskem zakoniku se lahko izvede.

  3. admin pravi:

    Družinski zakonik so pomagali zminirati (oziroma ga niso zaščitili) naslednji ustavni sodniki:
    – Mitja Deisinger
    – Dunja Jadek Pensa
    – Marta Klampfer
    – Miroslav Mozetič
    – Jan Zobec

    Družinski zakonik so ščitili naslednji ustavni sodniki:
    – Ernest Petrič
    – Etelka Korpič – Horvat
    – Jasna Pogačar
    – Jadranka Sovdat

    No. Sicer bi bilo zanimivo videti, kako so ti sodniki posamezno glasovali v primeru Titove ceste.

    Morda bi bilo dobro, da se izoblikuje politične profile vseh devetih ustavnih sodnikov in se tako ugotovi politično zaledje teh sodnikov oziroma njihove politične preference. No. Sami za nekatere ustavne sodnike že vemo, a ne za vse. To odločanje je pa vendarle dalo večji vpogled tudi v to. Dalo je neko smernico.

    To je dobro, da ljudje vedo, s kakšnimi ljudmi (s kakšnim političnim ozadjem) bodo imeli opravka, če bodo imeli opravka z Ustavnim sodiščem v sedanji sestavi le tega z vidika, ali se jim sploh splača iskati pravico na tem sodišču oziroma mnenje tega sodišča.

    Slovenske novice: Zelena luč za referendum o družinskem zakoniku

Odgovorite