sreda, 5.oktober.2011 - 14:08

Slovenska policija bo v prihodnje pisce objav na internetu tretirala kot spletne kriminalce

V prihodnje bo Slovenija izvajala internetno cenzuro. Predvsem pisci političnih tekstov na spletu morajo biti pozorni, da jih ne postavijo na seznam internetnih kriminalcev zaradi njihovega pisanja na internetu. Nove usmeritve policije bodo namreč osredotočene predvsem na lovljenje “internetnih kriminalcev”, ki pišejo po spletu.

Pisci objav na internetu, predvsem pisci političnih prispevkov, bodo morali v prihodnje biti zelo previdni kaj in kako pišejo.

V slovenski policiji so namreč sprejeli smernice, po katerih bodo pozornost posvetili novim oblikam “kriminala”.

Tako bodo pozornost posvetili naslednjim oblikam kriminala. Obravnavali bodo:

– ljudi, ki bodo svoja podjetja pripeljali do lažnega stečaja
– poslovne goljufe
– ljudi, ki bodo lažno naznanili storitev prekrška
– ljudi, ki bodo zlorabili položaj ali zaupanje v gospodarski dejavnosti
– pralce denarja
– utajevalce davkov
– spletne kriminalce

Boj proti korupciji bo sicer še vedno prisoten, a bo šel v ozadje, saj na policiji opažajo, da je precej neučinkovit.

Zanimivo je, da bodo v policiji poslej kot najbolj nevarne kriminalce, ki delujejo na spletu, tretirali pisce objav na spletu. Ti bodo poslej obravnavani kot kriminalci, če bodo v njihovih zapisih zaznani elementi sovražnega govora.

Iz dosedanje prakse represivnih organov v Sloveniji je znano, da vplivne osebe v državi ne prenašajo kritičnih besed nasproti njim in jih dojemajo kot sovražne besede. Le nekateri posvečeni mediji (recimo Dnevnik in podobni) imajo v državi licenco za kritiziranje. Zato bodo morali slovenski pisci na spletu v prihodnje biti zelo pozorni, saj jih lahko enostavno proglasijo za najhujše kriminalce, zoper katere bo država uvedla rigorozne postopke.

Slovenski policiji svetujemo, da gredo lahko v zvezi s tem na izobraževanje v Ljudsko Republiko Kitajsko, kjer imajo veliko izkušenj s postopki zoper politično aktivne uporabnike spleta.

Na ta način bodo verjetno lepo “spucali” vse tiste, ki jim niso po volji, pod pretvezo sovražnega govora.

Da pa ne bo pomote. Sami nasprotujemo sovražnemu govoru, a vprašanje je, kako nekdo interpretira sovražni govor. Prav za Slovenijo je značilno, da so interpretacije ponavadi rezultat določenih ciljev. Torej se v posameznih zadevah dejstva interpretirajo tako, da zasledujejo cilje, recimo cilj utišanja.

Slovenija pa ima na svojem teritoriju zgodovino totalitarizmov različnih oblik in tudi sedaj, v času demokracije, določeni totalitarizmi ali totalitarni prijemi niso izumrli.

24ur.com: Koga predvsem bodo lovili policisti?



Značke prispevka: ,

Odgovorite