petek, 7.oktober.2011 - 18:48

ŠOKANTNO: Vlomljeno v pet župnišč. Napad na župnika: zvezali so ga in mu grozili

Neznanci so vlomili v pet župnišč. Šlo naj bi za organizirano skupino.

Cerkveni objekti naj bi bili zatočišča miru in duhovnosti. V današnjem času propadanja moralnih vrednot očitno niti verski objekti niso varni pred kriminalom. Tega do sedaj nikoli ni bilo, sploh pa ne v nekdanji SFRJ, ki sicer ni bila odkrito procerkvena, vendar so bili cerkveni objekti spoštovani.

Na področju Slovenije je v preteklih dveh nočeh prišlo do vlomov v pet župnišč:

– Župnišče v Sodražici

– Župnišče v Velikih Poljanah

– Župnišče v Sv. Gregorju,

– Župnišče v Škocjanu pri Turjaku in

– Župnišče v Novi Štifti

– Pastoralni center v ribniški dekaniji

V enem primeru so župnika zvezali in mu grozili.

Zagotovo bo v prihodnje znano več o tem primeru. Naj povemo, da je takšno vedenje nesprejemljivo. Župnišča morajo ostati prostor miru in zavetja.

Konkretna zadeva nas je spomnila na primer župnika Antona Marinka, ki je povedal, da so se tudi na župnišču v Prečni dogajali napadi na župnike. Več si preberite tukaj.

RTV Slovenija: Zvezali župnika in mu grozili



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V Sloveniji obstaja zelo primitiven verski živelj (seveda desničarski), ki bi bil sposoben za vlome in napade z zavestnim laganjem okriviti skupine, ki so čisto nedolžne, zato je prav, da v slovenski katoliški cerkvi jasno povedo, za koga gre, dasiravno je to nekaterim že sedaj precej jasno. Ni namreč prav, da se ustvarja fama o klerofobiji tam, kjer je ni. Poštenje in iskrenost morata biti tudi v tem šokantnem primeru kriminala in nasilja, katerega žrtev so bili cerkveni objekti in župnik.

    Bilo bi dobro, če Slovenska škofovska konferenca pove, kdo so bili nepridipravi, ki so izvedli vlome in napad na župnika. To naj pove napadeni župnik.

    Od cerkve bi bilo skrajno neresno, če bi prikrila identiteto storilcev in ustvarila atmosfero, da gre za klerofobijo, kar po vsej verjetnosti ne gre, saj je klerofobnih dejanj v Sloveniji zelo malo, sploh pa nismo zasledili, da bi prišlo do fizično nasilnih dejanj do duhovnikov zaradi klerofobije. V času, ko so bila aktualna sojenja nekaterim duhovnikom zaradi pedofilije, je bilo iz medijskega poročanja sodeč zaznati zgolj nekaj sovražnih grafitov in zmerljivk namenjenih duhovnikom (zmerjali so jih s “pedofili”). Več kot to ni bilo. In tudi v teh (redkih) primerih je šlo za osamljene primere.

    Po našem mnenju gre pri konkretnih vlomih in napadu na duhovnika za poskus tatvine. V župniščih je nabrž precej denarja, vsekakor pa tudi veliko kovinskih izdelkov, ki bi zanimali “poklicne” tatove v Sloveniji.

    V katoliški cerkvi naj bodo pošteni in povedo, kdo so bili storilci.

    Upamo, da cerkev dejanj ne bo izkoristila za politikantstvo, ker bi bilo to nepošteno do ljudi.

    Mislimo namreč, da vsi normalni ljudje, ne glede na opredelitev ali mnenje o cerkvi in njenem delovanju, ki je lahko pohvalno ali kritično, spoštujejo cerkev in njene objekte kot nenazadnje spoštujejo vse objekte v državi, kar je edino pravilno.

    Ravno zato smo mnenja, da je potrebno eksplicitno navesti povzročitelje, da se ne ustvarja fama o nestrpnosti do cerkve, ker skorajda ni verjetno, da bi bilo temu tako v tem primeru.

    V Sloveniji je namreč prisotna kritičnost do cerkve, ne pa tudi sovražnost, ki bi povzročala hudo nasilje iz naslova klerofobije. Na srečo je temu tako.

    To, da v Sloveniji obstajajo tatinske bande, tudi takšne, ki jih zavestno ščitijo nekatere državne inštitucije (ve se katere) in ultralevičarski aktivisti, je pa že splošno znano dejstvo, sploh v nekaterih delih države, kjer je problematika tovrstnih skupin zelo pereča (tako zaradi skorumpiranosti lokalnih oblasti (in verjetno tudi pravnih inštitucij) kot zaradi nesposobnosti lokalnih policij zajeziti naraščajoč kriminal teh skupin). Mi smo tako ogorčeni, da nekaterim ljudem ni svetega čisto nič in imajo v sebi zgolj program za kriminal, nasilje in pokvarjenost. To je šokantno. Da pa takšni ljudje uživajo zaščito države in nekaterih političnih skupin, je pa še bolj šokantno, celo kriminalno s strani same države.

    Žal se situacija v Sloveniji rapidno slabša, sploh odkar je vstopila v EU.

    Z zanimanjem bomo spremljali, kaj bodo v zvezi s primerom povedali v slovenski katoliški cerkvi.

  2. admin pravi:

    Slovenski župnik, ki je bil napaden, je povedal svojo zgodbo za medij POP TV za oddajo 24 ur. Povedal je, da so ga napadli štirje zamaskirani moški, ki so vdrli v prostore župnišča skozi gradbeni oder. Župnika so napadli, zvezali, večkrat njegovo glavo udarili ob tla. Župnik je moral zvezan sedeti in ležati. Grozili so mu, da ga bodo ubili, če jim ne izroči dragocenosti. Prisilili so ga, da jim da šifro sefa, kjer so ukradli 1000 evrov. Niso bili zadovoljni, želeli so še. Župnika so spraševali, kje ima zlato. Pozlačenih kelihov niso ukradli.

    Župnik je rekel, da se med seboj niso pogovarjali v slovenščini, ampak po njegovem mnenju v srbohrvaščini (to je sicer lahko tudi krinka, da se težje prepozna storilce (kot je znano, so storilci bili zamaskirani, napadeni župnik jih celo ni smel direktno gledati, ampak je moral gledati stran, ko so ga kradli, zato je čisto možno, da so “zamaskirali” tudi svoj govor), možno pa je tudi, da se je župnik zmotil in jezik zamenjal s kakšnim drugim jezikom, namreč kazniva dejanja so se zgodila na področju, ki je obremenjeno s kriminalom točno določene etnične skupine).

    Upamo, da bo policija razkrila, kdo so bili storilci, ko jih odkrije, in tudi njihovo narodnost, tako da javnost dobi celovito informacijo. Naj se ve, kdo točno je kriv, da se ne ustvarja fama o krivcih in njihovih namenih. Del primitivnega katoliškega življa že išče krivce v komunistih in ateistih ali celo drugih skupinah, ki niso niti pod razno kriminalne in nasilne.

    Naj povemo, da sočustvujemo z napadenim duhovnikom. V župnišču namreč živi sam. Naravnost nepredstavljivo je, kakšno moro je najbrž župnik doživljal, ko je bil zvezan in še ćisto sam je bil. Upamo, da mu bo vrhuška slovenske katoliške cerkve priskočila na pomoč, tako gmotno (saj je bil okraden) kot psihološko, saj je najbrž v šoku, ker je sam, pa je to zanj še toliko hujše. Morda bi lahko prišel za nekaj dni tam še kakšen župnik ali kdorkoli, da se mu olajša bivanje, ali pa on odšel kam drugam, kjer je več ljudi, morda v kakšen samostan, ta čas pa bi ga nadomeščal drug duhovnik.

    Več o napadu na župnika preberite v članku 24ur.com (oglejte si videoposnetek v članku, kjer je napadeni župnik opisal, kaj se mu je zgodilo) :

    24ur.com: ‘Name so planili štirje zamaskirani…’

  3. admin pravi:

    Slovenska škofovska konferenca svari krajane, da naj bodo pozorni, saj da gre očitno za skupino organiziranih kriminalcev, ki bodo verjetno še napadli nič hudega sluteče državljane.

Odgovorite