torek, 11.oktober.2011 - 19:42

Še nekaj besed o pismu, ki ga obravnavajo slovenske in tudi evropske pravne inštitucije

“Pismo” so začeli obravnavati tudi v Eurojustu.

Vir: Eurojust

Čeprav smo mislili prenehati pisati o določeni zadevi, ki je dvignila precej prahu v pravnih inštitucijah Republike Slovenije, pa tudi Evropske unije, bomo v zvezi s tem napisali še par stavkov. Vendar zelo omejeno.

V povezavi z določenim pismom, ki je prišlo na naslove uredništev nekaterih medijev in se od tam razširilo po Sloveniji zaznavamo precejšnji pravni vrvež okoli konkretne zadeve.

V povezavi s pismom so se sprožili določeni postopki tako pri slovenski policiji, o pismu pa so bile obveščene tudi pravne inštitucije v Evropski uniji.

In sicer naslednje inštitucije.

Svet Evrope oziroma Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu.

Zadeve pa je začel obravnavati tudi Eurojust, to je posebna skupina, ki obravnava najhujše oblike kriminala, predvsem organizirani kriminal, sploh v primerih, kjer je potrebno sodelovanje več držav članic.

Zadeve so, kot smo že rekli, povezane z določenim pismom.

Na spletni strani Dossier korupcija bi želeli poudariti, da na strani med drugim obravnavamo tudi primere homofobije v državi in vsa dejanja v državi, ki se vežejo na to tematiko in širše (torej na družbeno pozicijo homoseksualnosti, tako smo pisali tudi o recimo družinskem zakoniku), tako smo opozorili tudi na obstoj tega pisma. Homofobija je ena pomembnejših tematik te spletne strani. Kar zadeva samo pismo, sploh pa bizarno teorijo, ki je s pismom povezala tudi UDBO, je pa nonsens, ki se tiče skupin, ki z nami nimajo nobene povezave. Toliko v vednost. Naj povemo da smo zelo nezadovoljni, da nekateri pismo zlorabljajo v nestrpne namene. To smo povedali zato, ker ne bi želeli, da se postopki sprožajo na bazi neresničnih podatkov, ki so jih morda nekateri posredovali inštitucijam (kar je v Sloveniji žal pogosta praksa ovajalcev). To, da so nekateri izoblikovali na podlagi pisma neko bizarno teorijo, ki ima tudi nestrpno konotacijo, ni problem vseh, ki so na obstoj pisma opozorili.

Sami ne vemo, kdo je avtor tega pisma. Smo pa prebrali, da imajo tisti, ki so izoblikovali to bizarno teorijo povezanosti pisma s sodelavci UDBE tudi izvod pisma v rokopisu, ki naj bi bilo tudi podpisano. Skratka. Pismo ni njihov proizvod. Njihov proizvod je bizarna povezava pisma s seznamom UDBE. Toliko o tem.

Glede na to, da trenutno poteka volilna kampanja v Republiki Sloveniji, pa smo sami sedaj proti temu, da se pismo objavi, sploh pa necenzurirano. Pred dnevi je namreč v Sloveniji nastal nek politični moment vstopa posameznih ljudi v politično kampanjo. Pismo bi slabo vplivalo na kampanjo, dodatno pa je problem v tem, da bi pri politični kampanji prizadelo ljudi, ki so po našem mnenju zelo pozitivni po značaju in si ne zaslužijo, da nestrpneži izkoristijo pismo proti njim, pismo sicer ima svojo sporočilno vrednost, vendar ne sme se ga izkoristiti v namene nestrpnosti in diskreditacije na bazi osebne okoliščine, torej to je problem še posebej zato, ker pismo nekateri zlorabljajo v nestrpne namene, kar je seveda napak. Namesto, da bi nekateri ob pismu podali nek družbeno-politični komentar in bi bilo pismo povod za neko intelektualno razpravo o stvareh, so podali družbeno obsodbo omenjenih v pismu, kar je nesprejemljivo, še bolj nesprejemljiva pa je povezava pisma z UDBO. Ob novem političnem momentu, ki je nastal v Sloveniji, je to postalo še toliko bolj očitno.

Upamo, da smo bili dovolj jasni glede tega. Še enkrat pa poudarjamo, da smo sami veliki nasprotniki homofobije v državi.

O tej zadevi (pismu) pa nočemo več pisati.



Značke prispevka:

Odgovorite