četrtek, 13.oktober.2011 - 08:35

Gradbeni inšpektor prijet med prejemanjem podkupnine. Podkupnino naj bi dajalcu podkupnine predlagal sam.

Dolenjski policisti so prijeli skorumpiranega gradbenega inšpektorja

Gradbeništvo se je v Sloveniji izkazalo kot ena daleč najbolj skorumpiranih in kriminalnih gospodarskih panog. Celo podjetja, ki niso končala v stečaju, imajo zgodovino delovanja z elementi korupcije, da ne govorimo o podjetjih, ki so zaradi kriminala vodilnih propadla. Na žalost je ravno ta panoga, ki je gnezdišče kriminala v Republiki Sloveniji, bila, sploh v času Janševe oblasti, tista, ki je spodbujala slovensko gospodarsko rast.

Iz jugovzhodne Slovenije prihaja novica o skorumpiranem gradbenem inšpektorju, ki je prejemal in celo zahteval podkupnine zato, da bi v zameno za podkupnino spregledal nepravilnosti.

Šlo naj bi za gradbenega inšpektorja, ki naj bi slovel kot izrazito strog inšpektor, ki je znal tudi zaradi nepomembnih ali manj pomembnih malenkosti močno pritiskati na svoje obravnavance, zaradi česar ni bil preveč priljubljen. A izkazalo se je, da je bila njegova strogost tudi taktika za pridobivanje denarja. Namreč. Posameznikom naj bi svetoval, da jim bo, če mu dajo podkupnino, pogledal čez prste.

Predstavljen je primer, ko je nekemu samostojnemu podjetniku, ki je zasebni izvajalec gradbenih del, zagrozil s plačilom 60.000 evrov globe zaradi napak, ki dokazujejo, da je njegov objekt črna gradnja. To je bila grožnja. A dodal je, da lahko proti plačilu 5000 evrov zadeve uredi. To naj bi počel prek podjetnice iz Brežic, ki je bila posrednica pri prejemanju podkupnine. Samostojni podjetnik se je s podjetnico dogovoril za plačilo v dveh obrokih v razmiku enega meseca. Najprej ji je izročil prvi del podkupnine. Čez mesec dni ji je izročil še preostali del podkupnine. Podjetnica je gradbenemu inšpektorja nato denar posredovala naprej. Denarni izplen sta si razdelila. Vendar o dejanju je bila obveščena tudi policija, ki je takoj šla v akcijo. Osumljenca je prijela in pri njiju na podlagi sodne odredbe izvedla obsežno policijsko preiskavo, kjer so osumljencema zasegli papirne in digitalne nosilce podatkov in računalniške ter telekomunikacijske naprave, pa tudi celotni znesek podkupnine. Podatki bodo služili za dokazni material v kazenskem postopku. Osumljenca so policisti pridržali. Za očitano kaznivo dejanja jemanja podkupnine jima grozi do osem let zaporne kazni.

No. Mediji so znani, da gredo kdaj pa kdaj v linču ljudi malo čez mero. Problematizirali so namreč tudi problem napačnih podatkov na gradbiščni tabli pri objektu v Termah Čatež, kjer pa se je izkazalo, da je šlo za manjšo napako, ki pa ni imela elementov kaznivega dejanja, ampak je šlo le za površnost, kjer so se delavci zmotili, ko so na obstoječo tablo prilepili ime s podatki izvajalca.

V konkretni zgodbi se zastavlja vprašanje, kaj pripelje nekoga in to celo inšpektorja, da postane tako skorumpiran. Čeprav ponavljamo. Gradbeništvo je ena gospodarskih panog v Sloveniji, ki je najbolj obremenjena s korupcijo in gospodarskim kriminalom.

Dolenjska je glede tega še posebej zanimiva, saj je znano, da so nekatera gradbena podjetja na Dolenjskem izredno vplivna, obenem pa je iz policijskih akcij znano, da so sposobna tudi udejstvovanja v gospodarskem kriminalu. Postavlja se vprašanje, ali ni v gradbeništvu na področju Dolenjske korupcije še več, le da ni odkrita, morda tudi zato, ker so nekateri na Dolenjskem tako vplivni, da imajo vpliv tudi na tamkajšnje organe pregona.

Informacija, da je bil gradbeni inšpektor tisti, ki je predlagal plačilo podkupnine, kaže na eno pomembno dejstvo. In sicer na to, da je bila to očitno ustaljena praksa inšpektorja, upamo da ne tudi celotnega gradbenega inšpektorata na področju Dolenjske, kjer so morda nekateri našli način, kako priti do dodatnega zaslužka.

Seveda pa tako kot v vseh drugih primerih velja. Vsakdo velja za nedolžnega, dokler ga sodišče ne spozna za krivega.

Radio Krka: Korupcija: Prijeli direktorja in pomočnico.

Radio Krka: Prijeli brežiškega inšpektorja?

Dolenjski list: Prijeli podkupljivega gradbenega inšpektorja

Dolenjski list: “Podkupljivi” inšpektor je v suspenzu

Slovenske novice: Gradbeni inšpektor Matjaž Golob odletel na hladno

Slovenske novice: Goloba zaprli v kletko

Slovenske novice. Podkupljivemu inšpektorju do osem let zapora

Delo: Za 5000 evrov bi uredila »težave« s črno gradnjo

Siol: Prijeli gradbenega inšpektorja, osumljenega jemanja podkupnine



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    ANDREJ VIZJAK ZANIKA VPLETENOST BREŽIŠKEGA SDS-a V KORUPCIJO V GRADBENIŠTVU

    Pomagačica skorumpiranega gradbenega inšpektorja naj bi bila svoj čas članica izvršilnega odbora SDS v Brežicah

    Slovenske novice poročajo, da je bila pomagačica gradbenega inšpektorja, ki je osumljen korupcije, članica izvršilnega odbora stranke SDS v občini Brežice.

    Andrej Vizjak zanika, da naj bi bila lastnica brežiškega podjetja (iz sektorja gradbeništva), ki je osumljena korupcije, članica SDS

    No. Njeno ime se res pojavlja na spletni strani SDS-a kot izvoljene v izvršilni odbor občinskega odbora SDS v Brežicah leta 2007. V tistem času je bil predsednik občinskega sveta sedanji SDS-ov poslanec in nekdanji brežiški župan ter nekdanji gospodarski minister v Janševi vladi Andrej Vizjak, član izvršilnega odbora pa je tedaj bil sedanji brežiški župan Ivan Molan.

    Kot že rečeno, je Andrej Vizjak milijon-odstotno prepričan, da podkupljiva podjetnica ni članica stranke SDS.

    Slovenske novice: Vizjak: Podkupljiva Maruška ni iz vrst SDS

  2. OKEY pravi:

    Se je res izkazalo, da je šlo samo za manjšo napakao glede napisa na tabli v Termah Čatež?

  3. OKEY pravi:

    OKEY
    Ali je prav, da je bil gradbenik stanovanjske hiše kaznovan takoj na začetku gradnje , ker ni postavil prvi dan gradbiščne table, čeprav je zakoniti termin za postavitev table 14 dni. So res vsi enako
    obravnavani!?
    Je šlo samo za manjšo napako glede napisa na gradbiščni tabli v Termah Čatež? Ali ni morda le šlo za prekrivanje kršitelja avtorskih pravic, ki so jih kršili Terme Čatež in projektantka, ki je bila spoznana za krivo?! Najbrž pa ni dvoma, da je tudi vodja projektatske firme iz Brežic odgovoren za kršenje avtorskih pravic po samem etičnem kodeksu ZAPS?!

  4. admin pravi:

    Sodni postopek zoper domnevno podkupljivega gradbenega inšpektorja se je že začel. Lahko bi rekli, da gre za slovenske razmere za zelo ekspeditivno delo organov pregona v tem primeru.

    Dolenjski list: Gradbeni inšpektor zaradi očitkov o podkupljivosti na sodišču

  5. admin pravi:

    Gradbeni inšpektor Matjaž Golob je bil na krškem sodišču obsojen na leto in sedem mesecev zapora. Povedal je, da več nikoli ne bi rad bil gradbeni inšpektor.

    No. Vsaj v Sloveniji je gradbena panoga močno zaznamovana s korupcijo in gospodarskim kriminalom, kar je zelo simptomatično dejstvo vsaj v Republiki Sloveniji.

    Še veliko drugih nepravilnosti v tej državi v povezavi z gradbenim sektorjem se načrtno pometa pod preprogo, ker imajo pač ljudje iz gradbenih krogov v državi očitno zelo dobre zveze z ljudmi na položajih.

    Gradbeni sektor je še vedno eno največjih legel korupcije in kriminala v Republiki Sloveniji. To je pač žalostno dejstvo.

    Konkreten razrešeni primer niti ni tako zelo hud v primerjavi s kakšnimi drugimi primeri, je pa zanimiv s stališča, da gre za eden prvih (poleg primera Čista lopata), ki je prišel na sodišče in preživel sodni postopek (sicer zgolj na prvi stopnji, tako kot v primeru Čista lopata).

    Delo: Tožilec za Matjaža Goloba zahteva dve leti in štiri mesece zapora
    Delo: Matjažu Golobu leto in sedem mesecev zapora

Odgovorite