nedelja, 16.oktober.2011 - 01:42

V stranki SD so se zdramili in se pridružujejo volilni kampanji.

Stranka SD bo verjetno svoje upe položila na kodrolasega Patricka Vlačiča

N samem začetku volilne kampanje se je stranka Socialni demokrati kar nekoliko izgubila iz medijskega prostora. Nastopilo je zatišje v tej stranki. To ne preseneča. Namreč. Borut Pahor, mandatar, ki ni dobil zaupnice, je predsednik stranke SD. Pri neuspehu vlade je nekako to bila najbolj izpostavljena stranka, zaradi česar je bil šok v tej stranki še največji. Celotna levica je nekako izgubila tla pod nogami, tako tudi SD.

V vmesnem času se je zgodilo še nekaj pomembnega. V politično igro sta se vključila še Zoran Jankovič in Gregor Virant. Obema dobro kaže in zaenkrat predstavljata resno alternativo strah vzbujajočemu SDS-u, po svoje pa tudi SD-ju. Če tu nekaj povemo. V Sloveniji ne smemo iskati zgolj alternative dosedanji Pahorjevi vladi, ampak tudi alternativo Janševi vladi. SDS zato ni nobena alternativa Pahorju, ampak sta (upamo) Zoran Jankovič, kot manager, in Gregor Virant, kot oseba z integriteto, alternativa dosedanji slovenski politiki.

A kot že rečeno. SD se po prvotnem šoku pobira. Njegova volilna baza je še vedno precej močna in omogoča stranki vsaj to, da bo prišla v parlament. Sedaj pa SD stavi tudi na svoj program.

Patrick Vlačič o prihodnjem programu stranke SD

Patrick Vlačič o programu in seji predsedstva stranke SD from Socialni demokrati on Vimeo.

Po našem mnenju je na vstop SD-ja v volilno kampanjo vplivalo še nekaj dejavnikov. Mediji smo namreč v vsem političnem vrvežu začeli pogrešati Boruta Pahorja. Rekli smo si, kje je Pahor. Kam je poniknil? Zato so nekateri mediji, ki so se spomnili na premierja, začeli pristopati tudi k tej stranki. Dodatno so v SD-ju ugotovili, da če te ni v medijih, te preprosto ni. To se je pokazalo tudi na javnomnenjskih raziskavah, ki so pokazale, da so kandidati, ki so bili v medijih zelo prisotni, začeli pridobivati podporo, predvsem Zoran Jankovič in pa Gregor Virant. Najbrž so tudi v SD začeli opažati, da se ne bodo mogli ves čas skrivati po bridkem porazu v parlamentu.

Dodatno so v SD-ju opazili, da ne bodo mogli volilne kampanje voditi le skozi afere, povezane s stranko SDS, saj je ljudem aferaštva že dovolj in iščejo ljudi, ki bodo sposobni ponuditi še kaj več kot afere. Zato pridobivata na popularnosti predvsem Zoran Jankovič, ki je znan kot dober manager, katerega Slovenija vsekakor potrebuje, in Gregor Virant, ki je znan kot deloven človek, ki je že pokazal, da se zadev loteva in ne samo gobezda o njih, kot večina drugih politikov. Sicer je Gregor Virant s svojo listo še največja dejanska novost na volitvah, pri kateri v ozadju ni nobenih ustaljenih poltičnih silnic, ampak res čisto novi ljudje, nevpeti v omrežja in lobije.

Zoran Janković in Gregor Virant sta trenutno najbolj verjetni alternativi obstoječim strankam

Kot je opaziti, bo SD v volilno tekmo dala atraktivnega Primorca s črnimi kodrastimi lasmi, Patricka Vlačiča, ki so ga nekateri v SD-ju že sicer jemali kot morebitnega Pahorjevega naslednika, čeprav je sam v času osebne slabosti celo kolebal, ali ne bi zapustil politike (politika je namreč zelo naporna stvar). No. Varianta je, da bi lahko Pahor in Vlačič na volitvah nastopila skupaj kot nek tandem, a vprašanje je, koliko je Pahorja izguba oblasti prizadela. Rane so še sveže, volitve so predčasne, zato je časa za priprave malo, spomin pa še ni obledel.

Borut Pahor je po nezaupnici doživel bridko razočaranje. Pri Pahorju je potrebno vedeti, da gre za poštenega človeka, kar je v politiki precej redko, in je to potrebno spoštovati. Mnogi tega ne spoštujejo, ampak poštene ljudi zlorabljajo za lastne koristi.

Dekonstrukcija Pahorjeve vlade je potekala postopno, kar je povečevalo agonijo in še povečalo občutek prizadetosti ob dokončnem razpadu vlade.

Najprej je obstajal vladni četverček.

Po izstopu Desusa je ostal vladni trojček.

Po izstopu Zaresa je Pahorja podpirala le še Katarina Kresal, ki mu je vseskozi stala ob strani.

Ko je Katarino Kresal odnesla afera NPU, je praktično ostal sam.

Stranka SD stavi na svoj program, kot tudi večina drugih strank. Videlo se bo, ali ji bo uspelo.

Problem Slovenije je v tem, da je poleg političnih strank sestavljena iz interesnih skupin in lobijev, ki se prilepijo na vsakokratno oblast. Tako so se nekateri prilepili tudi na SD z željo po lastnih koristih, ne pa toliko z resnim verovanjem v to, kar ponuja stranka. Stranka bo verjetno doživela svojevrstno katarzo, ki jo bo okrepila ali uničila.

Z vstopom SD-ja v volilno kampanjo se bo le ta seveda popestrila. Videli bomo, kaj ima za ponuditi SD. Upamo, da ne samo praznih besed.

Naj povemo še nekaj. Pred ne tako dolgo nazaj se je kazala možnost, da bo novo vlado sestavljala velika koalicija SDS in SD, a vstop Jankoviča in Viranta v kampanjo je vse skupaj spremenil. Ljudje so dali jasno vedeti, da želijo novosti, ne le nove ljudi, ampak tudi nove stranke, ki bodo malo prevetrile že zelo zatohlo politično atmosfero v državi. Sami upamo, da bodo novo vlado sestavljali ljudje, ki so delavni in ne politikantski.

Vstop Jankovića in Viranta v volilno kampanjo je zmanjšal možnosti za veliko koalicijo med Janšo in Pahorjem

Kot primerni za novo vlado so vsekakor Zoran Jankovič, Gregor Virant, tudi SD, nato SLS (ki bi v vlado dala pridih podeželja in dodatno povezala vzhod Slovenije s to vlado). Bolj slaba izbira za sestavo vlade pa bi bila stranka SDS, čeprav ji kaže najbolje. Stranka SDS je namreč preveč politikantska, zato ne vzbuja zaupanja, dodatno ne premore kadrov, ki bi bili sposobni delovati kakovostno in profesionalno.

Čeprav nekateri niso ljubitelji Zorana Jankovića, pa sami menimo, da bi Janković v državo dal malo več managerskega duha, ki ga v državi primanjkuje. Sicer bi se moral izogibati povezavam s sinovoma, ki mu delata zelo slabo reklamo za volilno kampanjo. Kar zadeva ureditev javne uprave, pa je nujno potrebno, da v vladi sodeluje tudi Gregor Virant, saj ni le nekonflikten, ampak tudi zelo profesionalen.

Stranka SD bi lahko tudi sodelovala v vladi, a pod pogojem, da bi se znebila lokalnih lobijev, ki preveč vplivajo na njeno delovanje. Tovrstno politiko je potrebno preseči.

Če bo Sloveniji zavladala SDS, pa menimo, da bo to nadaljevanje z lobiji in zasebnimi interesi ter ideološkim nabojem prepojene politike, to je politike, ki je bila v državi prisotna že skoraj ves čas in je delala samo škodo. Janša sicer ima nekaj pozitivnih lastnosti, a njega, še bolj pa ostale v stranki SDS pesti prehuda ideološka obremenjenost in travme iz preteklosti.

Žurnal: Molk bo prekinjen



Značke prispevka: , , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Socialni demokrati: Dušan Kumer z mediji o aktualnem in pripravah na volitve

    Posnetek srečanja Dušana Kumra z novinarji, kjer je povedal nekaj smernic stranke SD na volitvah, si oglejte spodaj.

    Briefing PS SD – Dušan Kumer o aktualnem in volitvah from Socialni demokrati on Vimeo.

Odgovorite