nedelja, 14.februar.2010 - 18:37

Po številnih državah se tudi Irska sooča z očitki o pedofiliji v katoliški cerkvi

Katoliška cerkev se sooča z resnimi težavami, saj se pedofilski škandali, v katerih so duhovniki seksualno zlorabljali mladoletne deklice in dečke, kar vrstijo. Po seksualnem škandalu, ki pretresa katoliško cerkev v Nemčiji in številnih seksualnih škandalih, ki pretresajo katoliško cerkev po večini svetovnih držav (tudi v Sloveniji je odkritih nekaj primerov pedofilije med katoliškimi duhovniki), se je na popisu držav, kjer so katoliški duhovniki izvajalali pedofilijo nad mladoletnimi otroci, znašla tudi Irska, znana ravno po močni tradicionalni navezanosti na katoliško cerkev.

Poročilo Murphy-jeve komisije je razkrilo, da naj bi irski katoliški duhovniki več let sistematično spolno zlorabljali otroke. En duhovnik naj bi v obdobju 25 let spolno zlorabil vsaj 100 otrok.

Predvsem v dublinski nadškofiji so se dogajali spolni napadi katoliških duhovnikov na otroke. Irska katoliška cerkev je imela politiko, da se morajo vsi seksualni škandali prikriti in se o njih ne sme govoriti. Papež Benedikt 16.-i je že obsodil takšna dejanja irskih katoliških duhovnikov.

Videoposnetek o spolni zlorabi otrok v katoliški cerkvi na Irskem

Reuters: Pope to meet Irish bishops on child abuse scandal

Forum Dossier korupcija: Zaskrbljujoč domneven primer pedofilije v slovenski cerkvi

Forum Dossier korupcija: V nemški katoliški šoli duhovniški učitelji izvajali pedofilijo



Značke prispevka: , , ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Delo: Pedofilija je ostuden zločin, je oster papež

    Povezava:
    http://www.delo.si/clanek/99434

Odgovorite