torek, 25.oktober.2011 - 20:15

So v ZN glasovali v prid Azerbajdžanu in proti Sloveniji tudi zaradi strahu pred SDS-om Janeza Janše?

Azerbajdžan je premagal Slovenijo v boju za mesto nestalne članice varnostnega sveta ZN.

 

Slovenska ekipa diplomatov se je kljub porazu izkazala.

 

Volilni postopek se je ponovil 16-krat. Nosilci volilnih zabojčkov so imeli precej dela.

 

Predsedujoči je moral vedno znova in znova ponavljati pravila volilnega postopka, zato je imel ob sebi vedno velik vrč osvežujoče hladne vode.

 

Slovenija je predstavnikom drugih držav v ZN-u dajala majhna priročna darilca (npr. čokoladice), Azerbajdžan je ponujal donosne posle z nafto.

V Sloveniji se je že dodobra uveljavila miselnost, da se nekateri bojijo Janeza Janše in njegovega SDS-a kot mačka vode. Bojijo se predvsem radikalnih stališč te stranke pri določenih vprašanjih in pa brezobzirnosti do “nenaših”. Če je takšen strah, ki v Sloveniji pogosto prehaja že v paranojo (ali pa tudi ne, saj so SDS-ovci ali njihovi podporniki znani po maščevalnem vedenju), za slovenske razmere še (ali že – kakor hočete, oboje je prav) običajen, pa je zanimivo slišati informacije, da je bil neke vrste strah pred SDS-om prisoten tudi v Združenih narodih.

Janez Janša ni strah in trepet le doma, bojijo se ga tudi v Združenih narodih. Bojijo se njegovega mnenja o gibanju neuvrščenih in njegovega mnenja o vprašanju ustanovitve palestinske države.

Sicer je res, da je Azerbajdžan premagal Slovenijo predvsem zaradi drugačnih razlogov. Če jih naštejemo nekaj:

– Azerbajdžan je vodil umazano bitko, pred glasovanjem so se v ZN pojavili letaki, na katerih so bile opisane prednosti Azerbajdžana in slabosti Slovenije in Madžarske za nestalno članico varnostnega sveta ZN. Madžarska je izpadla že takoj na začetku. Ker pa ne država Slovenija ne država Azerbajdžan nista dobili potrebne dvotretjinske večine, je potekal boj med njima, do 16. kroga, ko je Slovenija, ko ji je bilo že vsega dovolj in ko se je tehtnica začela vse bolj prevešati na stran Azerbajdžana, odločila prepustiti svoje mesto tej državi.

– Azerbajdžan, ki je z nafto bogata država, je ponujal članicam dobre posle v zvezi z nafto, Slovenija česa takšnega ni mogla ponuditi.

– V ZN naj bi vladala precejšnja zlaganost, ki je za diplomacijo običajna. Čeprav so Sloveniji nekatere države obljubljale podporo, so glasovale nasprotno od obljub. To sta ugotovila slovenska novinarja, ki sta fotografirala glasovanje ene od afriških članic ZN-a, ki je pred glasovanjem Sloveniji obljubljala podporo, glasovala pa je za Azerbajdžan.

– Azerbajdžan sodi med neuvrščene države, te pa se med seboj močno podpirajo. Slovenija je sicer del nekdanje SFRJ, ki je ustanovna članica neuvrščenih držav (Josip Broz Tito), a je druge države več ne dojemajo kot del tega bloka.

– Azerbajdžan ima veliko podporo v muslimanskih državah.

– Azerbajdžan je Sloveniji zameril, da je članica Evropske unije. Slovenijo dojemajo kot še en glas za EU. Ta glas ne bi pomenil kakovosti, ampak zgolj še en glas več za večji vpliv Evropske unije v varnostnem svetu, kar se mnogim zdi nepošteno.

No. Poleg vsega ostalega pa se nekateri bojijo tudi Janeza Janše oziroma njegove stranke SDS. In sicer so se v ZN sprožile govorice, da bodo v Sloveniji kmalu predčasne volitve in da dobro kaže stranki SDS. SDS pa naj bi svoj čas kritiziral sodelovanje zunanjega ministra Žbogarja na srečanju neuvrščenih v Beogradu. Tako je Slovenija izgubila podporo držav ZN, ki bi zanjo glasovale še na podlagi dejstva, da je del nekdanje SFRJ, tako pa so ugotovile, da se bo formirala nova vlada, v kateri bo po njihovem mnenju Janez Janša (do tedaj so namreč ankete kazale največjo podporo njegovemu SDS-u). Države članice gibanja neuvrščenih so se zbale, da bo nova Janševa oblast nenaklonjena gibanju neuvrščenih, zaradi česar je po njihovem mnenju boljše, da podprejo Azerbajdžan, ki je država članica neuvrščenih.

Muslimanske države pa so bile zaskrbljene zaradi odklonilnega stališča Slovenije do ustanovitve palestinske države. Temu je po njihovem mnenju še najbolj nenaklonjena stranka SDS.

Tako lahko rečemo, da je del nepodpore Sloveniji rezultiran tudi s strahom nekaterih članic pred novo vlado v Republiki Sloveniji, saj se zahodni diplomati bojijo, da bo na oblast v Slovenijo prišla stranka SDS Janeza Janše, stranka z odklonilnimi pogledi na nekatere stvari.

Sloveniji negativna kampanja Azerbajdžana ni bila niti najmanj všeč. Sama je vodila pozitivno kampanjo. A očitno sta tudi v svetovni diplomaciji premetenost in lahko bi rekli celo določena mera pokvarjenosti potrebni za pozitiven izid boja. Tega pa očitno Samuel Žbogar ni mogel početi, ker je preveč pošten. No. Če smo iskreni. Morda bi pa v tem boju imela SDS več možnosti, saj imajo v tej stranki “potrebne vrline” za umazano kampanjo. Splošno znano je namreč, da če želiš najti nemoralne ljudi, potem išči v SDS-u. Opravičilo izjemam.

Sicer je zelo žalostno, da se s poštenjem ne pride daleč niti v neki tako čislani inštituciji, kot so Združeni narodi. Poštenjaki izpadejo naivno in luzersko nasproti tistim, ki delujejo umazano in pokvarjeno. Tudi v Sloveniji je temu tako. Poglejmo samo relacijo SD (Borut Pahor – ki velja za neizmerno poštenega politika) in SDS (ki velja za prototip nepoštenja oziroma, če ublažimo, neprimernega obnašanja do nasprotnikov in brezobzirnosti pri doseganju svojih ciljev).

Hm. Žalostno. Očitno je diplomacija res neka posebna znanost. Hrvati temu rečejo “umijeće laganja”, prevedeno “umetnost laganja”, če še to ublažimo, umetnost prepričevanja. Azerbajdžan se je tokrat bolj izkazal, tako s poveličevanjem sebe in svojih prednosti kot poniževanjem nasprotnic (Madžarske in Slovenije). Slovenija je izpadla kot sicer nenaivna članica, ki se je zavedala umazane igre Azerbajdžana, a sama v tem ni želela sodelovati.

Dobro je vsaj to, da se je tega zavedala, čeprav je pa res, da je s to kritiko sama izpadla nediplomatska. Namreč. Diplomacija pomeni tudi to, da kritiko zaviješ v celofan in nato še pripneš mašnico. Torej jo polepšaš.

Kakorkoli že. Samuelu Žbogarju čestitamo za dober boj. Na splošno je Slovenija izpadla relativno dobro in lahko z dvignjeno glavo odide kot poraženka dvoboja. Celo Azerbajdžan je pohvalil moralno držo Slovenije po tem, ko je ta odstopila od boja za mesto nestalne članice varnostnega sveta ZN.

Delo: Obrekovalni papir v ZN: Slovenija bo po volitvah spremenila zunanjo politiko



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Janez Janša in nekdanji dolgoletni zunanji minister, član Janševe SDS, sta se odzvala na poraz Slovenije v Skupščini Združenih narodov.

    RTV Slovenija: Rupel: Gre za poraz v tekmi, pred katero je bilo slišati napovedi o gotovi zmagi
    Dnevnik: Odzivi: Janša obžaluje, ker Slovenija ni dobila sedeža v Varnostnem svetu ZN

Odgovorite