nedelja, 18.april.2010 - 10:34

Se bo RTV Slovenija odlepila od političnega desničarstva?

Na RTV Slovenija je prišel čas za nov veter, čas je za levico in odmik RTV Slovenija od izrazitega prodesničarstva, kot je bilo prisotno sedaj. Prodesno vodstvo je namreč svoj mandat izkoristilo do konca. 

 

Na RTV Slovenija je z zamenjavo oblasti leta 2004 kmalu zavel nov veter, desničarski veter. Desničarski politiki so z argumenti o potrebi po uravnoteženju medijev izvajali “podesničevanje” slovenskih medijev. Na udaru je bilo nekaj medijev, Delo, Večer, pa tudi RTV Slovenija. Če sta se Delo in Večer zaradi spora med Janezom Janšo in Adriano Starino Kosem uspela znebiti desničarske spone, ki je narekovala, naj ta dva časopisa pišeta prodesničarsko, pa je na RTV Slovenija desničarski veter ostal, tudi po zamenjavi oblasti leta 2008 z levico.

Razlog je v tem, da je ostalo vodstvo RTV Slovenija takšno, kot ga je nastavila slovenska desnica.

Kot se je dalo opaziti, se je na novi razpis za novo vodstvo RTV Slovenija spet prijavilo kar nekaj desničarjev. To kaže na dejstvo, da želi desnica ohraniti vpliv v tem javnem mediju, ki ga ima.

RTV Slovenija je med mediji kljub temu, da je javna televizija, še vedno izrazito prodesna. To kažejo tudi ideološki članki, s katerimi vsake toliko časa postreže ta medij, članki, ki so izrazito prodesni.

Desničarstvo se pa kaže tudi v komentatorskem inženiringu, kjer je več kot očitno, da kometatorski del člankov zasedajo skupine “samostojnih komentatorjev”, ki več kot očitno izvajajo prodesničarsko propagando.

Skratka. RTV Slovenija je, vsaj po našem mnenju  trenutno izrazito prodesničarski medij.

Zanimivo bo videti, ali se bodo zadeve sedaj spremenile. Oblast ima priložnost na mesto direktorja Javnega zavoda RTV Slovenija postaviti osebo, ki bo ta javni zavod odvrnila od prodesničarstva, ne nujno v prolevičarstvo, ampak v nekaj bolj uravnoteženega, kot je prisotno sedaj. Sedaj je namreč prisotno prodesničarstvo.

Mediji sicer imajo pravico do svojih političnih preferenc, vendar RTV Slovenija je drugačen medij. Je medij, ki ga gmotno podpirajo večinoma državljani in je javni medij, ki bi moral biti bolj uravnotežen, pa na žalost temu ni tako.

Zato se sami sprašujemo, ali bo sedanja oblast postavila novo vodstvo v takšni obliki, da se bo RTV Slovenija odmaknila od izrazitega prodesničarstva.

SDS-ova oblast je svoj oblastni položaj izkoristila za postavitev prodesnih ljudi na čelo RTV Slovenija, zato bo normalno, če bo to storila tudi slovenska levica, glede na dejstvo, da ne gre za prekinjen mandat, ampak bo oziroma je desno vodstvo mandat izkoristilo do konca.

Nam bi bilo prav, da se Javni zavod RTV Slovenija odmakne od prodesničarstva. Mislimo, da je 4 leta prevlade desnice na RTV Slovenija bilo čisto dovolj. Dodaten vpliv prodesnih struktur na javno televizijo bi bil namreč škodljiv za ta medij tudi z vidika uravnoteženosti, o katerem tako radi govorijo na desnici.

Zato sami upamo, da bo tokrat vodstvo na RTV Slovenija manj politično opredeljeno, oziroma levo,  če je bilo do sedaj desno.

Skratka. Čas je, da na RTV Slovenija zaveje novi veter, tokrat levičarski, če levico primerjamo z zahodom na zemljevidu, bi lahko temu rekli zahodni veter. Lahko pa pride do brezvetrja, kar pa v slovenskih razmerah, kjer je družba izrazito razdeljena na dva pola, ni za pričakovati.

Javni zavod RTV Slovenija ima svojo spletno stran na spodnji povezavi:

RTV Slovenija



Značke prispevka: , ,

Odgovorite