četrtek, 27.oktober.2011 - 18:26

Javnomnenjske ankete: Janez Janša, Gregor Virant in Zoran Janković so favoriti letošnjih volitev

Javnomnenjske raziskave na temo predčasnih parlamentarnih volitev so te dni ena najbolj zanimivih informacij v slovenskem medijskem prostoru. Ne le zaradi tega, ker se bližajo volitve, ampak tudi zato, ker kažejo na resne premike v preferencah volilnega telesa. Še posebej vstop dveh novih list oziroma kasneje strank, Liste Gregorja Viranta in Liste Zorana Jankovića, je dodobra spremenil politične preference.

 

Raziskave trenutno najbolj kažejo stranki SDS, Gregorju Virantu in Zoranu Jankoviću.

 

Janez Janša trenutno visoko kotira.

 

Stranka SDS Janeza Janše je v večini anket percepirana kot zmagovalka parlamentarnih volitev. Največ anket kaže največjo podporo ravno tej stranki. Zelo dobro stoji Gregor Virant, ki je po eni anketi celo prehitel Janeza Janšo. Za njima pa je Zoran Janković.

Pomenljivo je, da so rezultati anket precej različni. Niso vsi enaki in ne dajejo vsi čisto enakih rezultatov. Ključna informacija, ki jo dajejo, je zgolj ta, da so v Sloveniji trije že omenjeni favoriti, pri čemer zelo dobro kaže ravno stranki SDS.  

(Opomba: Zgornji del napisan 26.10.2011).

Pri tem pa je potrebno vedeti, da tudi stranke, katerim slabo kaže, niso za odpis, saj imajo nekatere stranke precej močno mrežo na lokalni ravni, ki je ponekod zelo pomembna. Tako da so lahko rezultati na koncu volitev tudi nekoliko drugačni. Resda pa ne zelo drugačni. Vsekakor so ankete zelo pomembne, vendar sploh letos zelo nepredvidljive. Ena anketa lahko kaže eno, druga čisto drugo. To smo sami zaznali predvsem skozi tri ankete. Skozi anketo Slovenski utrip (katere rezultate sami jemljemo z velikim zadržkom zaradi čudne interpretacije rezultatov), ki je kazala premočno podporo Janezu Janši, na drugem mestu je bil Zoran Janković in na tretjem Gregor Virant, anketa Mediane je dala primat Gregorju Virantu, nato je sledil Janša, tretji pa je bil Janković, že anketa, katero je objavil Večer je ponovno dala veliko prednost Janši, nato je sledil Virant, Janković je pa bil globoko spodaj.   

 

V tem članku bomo v dodatkih na članke spremljali javnomnenjske raziskave na temo parlamentarnih volitev v Sloveniji leta 2011.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Nova anketa: Gregor Virant je prevzel vodstvo pred Janezom Janšo. Zoran Janković je tretji, a dosti nižje od ostalih dveh favoritov. Sicer so na RTV Slovenija spet podali nek brezvezni komentar, ki z balastnimi izrazi megli jasnost ankete (že prva anketa slovenskega utripa je imela porazen komentar), zato bomo sami podali kratek komentar, ki je dosti bolj jasen.

    In sicer. Prejšnja raziskava Slovenski utrip je bila narejena še v času, ko sta se dve novi listi šele pojavili in še nista bili tako prepoznavni (ker sta bili še čisto sveži), nova anketa pa predstavlja rezultate, ko sta se listi že nekoliko bolj etablirali in pridobili na prepoznavnosti, kar je bilo tudi za pričakovati. V tem času je Virantova stranka močno napredovala. Zoran Janković pa bo očitno moral vložiti nekoliko več truda v kampanjo, pod predpostavko, da mu določene zgodbe ne bodo preveč škodovale.

    RTV Slovenija: Slovenski utrip: v prednosti Virantova lista pred SDS-om

  2. admin pravi:

    Izvajalci ankete Slovenski utrip so sicer rekli, da so spremenili metodologijo anket, ko so pred tokratno anketo uporabili tehniko spontanega priklica stranke (anketiranec sam pove, koga bo volil) in tehniko obveznega seznama, kjer anketar anketirancu prebere seznam možnih imen. Menijo, da ta dva načina postavitve vprašanj data različne rezultate.

    Sami še enkrat opozarjamo, da je bil problem prvotnih anket tudi ta, da je šlo za sveži listi oziroma stranki, kar je pomenilo manjšo prepoznavnost. S časom so nove liste dobile na prepoznavnosti. To je tudi velik element celotne zgodbe. Vse je odvisno tudi od tega, kdaj je bila nketa opravljena (koliko so bile v času ankete medijsko pokrite kakšne stranke oziroma liste in koliko so še bile prepoznavne. To je tudi pomemben element, ne zgolj zastavitev vprašanja). Letošnje volitve so namreč posebne. Pred volitvami sta se namreč skoraj ad hoc izoblikovali dve listi, kasneje stranki, ki ju prej sploh ni bilo, prej tega ni bilo. Če kdo misli na Zares, se moti. Zares je bil oblikovan dosti prej, preden so bile volitve leta 2008, Lista Virant in Pozitivna Slovenija pa sta dve stranki, ki sta bili ustanovljeni praktično 5 minut pred polnočjo. No, Virant je imel odlično zaledje v resetirancih, tako je vrzel prepoznavnosti bila vsaj nekoliko zapolnjena.

    Torej. Tudi to je potrebno upoštevati in ne zgolj načina zastavljanja vprašanj.

    Politični moment, ki je nastal z vstopom dveh list, ki sta tako pomembno zarezali v politične preference, a sta prišli tako na hitro, je močno vplival na mnenje ljudi, ki so v svojih glavah redefinirali politične preference. In če v tem turbulentnem času narediš anketo, je logično, da je lahko precej zgrešena, kar zadeva rezultate.

    Skratka. Sami se ne strinjamo toliko, da so rezultati ankete bili posledica načina zastavljanja vprašanja, ampak bolj dejstva, da sta bili omenjeni listi v času prvotnih anket še preveč sveži (novi), da bi se to lahko odrazilo na anketirancih. Sedaj pa se listi vse bolj etablirata. Torej. Dejavnikov je več. Zvesti vse na en tako tehničen dejavnik, je po našem mnenju nekoliko preveč poenostavljeno.

    No. To je naše mnenje.

    Slovenske novice: Prvi Virant, sledi mu Janševa SDS, Janković zaostaja

  3. admin pravi:

    Anketa Dela (Delo Stik): Za mandatarja vlade bi največ ljudi najraje videlo Gregorja Viranta, sledi Janez Janša. Na tretjem mestu je Zoran Janković.

    Volilna udeležba bo velika.

    Delo: Anketa Dela: Na volitvah se napoveduje velika udeležba

  4. admin pravi:

    Anketa Financ (Episcenter): Vsi trije favoriti pridobivajo na popularnosti. Izpred dveh tednov, ko je Episcenter izdelal predhodno anketo, se je podpora Janezu Janši oziroma njegovem SDS-u dvignila za 3 odstotne točke na 24 %, podpora Gregorju Virantu se je z 18 % dvignila na 23 odstotkov, torej za 5 odstotnih točk. Tudi podpora Zoranu Jankoviću se je dvignila. In sicer za eno odstotno točko, s 16 % na 17 %. Podpora SD-ju je padla za 5 odstotnih točk z 11 na 6 odstotkov. V parlament bi se uvrstili zgolj še stranki Desus in SLS.

    Finance: Virant vse bližje Janši, Janković zaostaja

  5. admin pravi:

    Nova anketa: Center za raziskovanje javnega mnenja (CRJM): Po tej anketi, izvedeni med 24. in 26. oktobrom na vzorcu 1020 ljudi, sta Janša in Virant izenačena. Njuni stranki bi prejeli po 18 odstotkov glasov. Blizu je tudi Zoran Janković. Podprlo bi ga 15 odstotkov anketirancev. Sledijo stranke SD (4 %), Desus (3 %), SNS (2 %), ostale bolj prepoznavne stranke po en odstotek.

    Žurnal: Janša in Virant tokrat izenačena

  6. admin pravi:

    Nova anketa Vox populi (Nina media): Janez Janša napreduje. Njegovo stranko bi volilo kar 29 odstotkov volivcev, sledi Lista Virant (23 %), Lista Zorana Jankovića (18 %), SD (8 %), Desus (6 %) in SLS (4 %). Druge stranke se ne bi uvrstile v parlament.

    Kot že rečeno, je opazno predvsem napredovanje Janeza Janše, ki mu javnomnenjske raziskave že dalj časa kažejo največje možnosti za mandatarski položaj.

    Dnevnik: Vox populi: Janša povečuje prednost, Virant in Janković zaostajata

  7. admin pravi:

    Raziskava Dela: Prvi je Virant, Janša je drugi, Janković pa tretji. V parlament bi se uvstrile še SD, Desus in pa SMS – Zeleni Evrope.

    Delo: Anketa Dela: Še vedno vodijo 
Virant, Janša in Janković

  8. admin pravi:

    Raziskava Mediane: Janša se utrjuje na prvem mestu, drugi je Virant, tretji Janković. Precej za njimi so SD, SLS in Desus. Druge stranke ne bi prišle v parlament.

    RTV Slovenija: Mediana: SDS-u 29, Virantu 20 ter Jankoviću 18 odstotkov glasov

  9. admin pravi:

    Preobrat pri anketi Nina media. Po najnovejši anketi Ninamedie je prišlo do pomembnega preobrata. SDS je sicer še vedno prva z 29,9 % glasov, druga je tokrat Lista Zorana Jankovića z 18,9 odstotka, Lista Virant je zaradi afere nadomestila zdrsnila na tretje mesto (Gregor Virant je zelo nespretno odgovarjal na očitke o prejemu nadomestila, izgovor glede družine, spreminjanje mnenja, spreminjanje višine vrnjenega zneska, živčne reakcije – preveč se je zapletal, kar ni dobro, a do volitev je še nekaj časa in lahko vsaj omili negativne posledice slabe reakcije na očitek o prejemanju nadomestila kljub dobremu služenju s honorarnimi deli. Virant se mora zavedati, da je kampanja na momente tudi umazana in mora znati primerno reagirati na očitke, predvsem pa ne raztreseno. To je dobronamerna kritika, da ne bo pomote.), prejela je 15,6 odstotka glasov, med pomembne stranke se je vrnila SD (po našem mnenju tudi zaradi dobrega nastopanja Boruta Pahorja, ki je začel govoriti vsebinsko in ne več z lepobesednimi floskulami, ki so delovale zgolj nastopaško, česar so se ljudje pri njem naveličali (vedno igrati na karte Kennedy-ja, Luthra Kinga ali Churchilla je malo too much, poleg lepobesednih fraz je potrebna tudi vsebina), in tako pokazal, da je sposoben za voditelja, če se resno loti dela in izstopi iz nastopaške poze, tretji je Desus s stalno podporo okoli 6 odstotkov. Druge stranke so pod pragom izvolitve v parlament.

    RTV Slovenija: Ninamedia: Viranta nadomestila pahnila po lestvici navzdol

  10. admin pravi:

    Nova anketa Episcentra. Janša se le še utrjuje. Janković mu sledi, tretji je Virant, katerega priljubljenost je močno omajala afera z nadomestili. Sledi Žerjav, kateremu se podpora krepi, nato Pahor, Erjavec, v parlament pa bi se uvrstila tudi stranka NSI Ljudmile Novak.

    RTV Slovenija: Episcenter: Podpora Virantu pada, Žerjavu raste

  11. admin pravi:

    Tudi nova javnomnenjska raziskava Dela kaže negativen učinek afere z nadomestili (nadomestilom) za Gregorja Viranta. Prva je še vedno stranka SDS, druga je Pozitivna Slovenija, Lista Virant je padla za pol, a glasovi so odšli k neopredeljenim, ne pa drugim strankam.

    Po poročanju nekaterih medijev naj bi v Listi Virant z zaskrbljenostjo spremljali vpliv negativne kampanje, zaradi česar naj bi sklicali celo krizni sestanek.

    Očitno pa je, da sta oba novinca na listi (Lista Virant in Lista Zorana Jankovića) na udaru močne negativne kampanje, kar kaže na precejšnjo umazanost slovenske politike.

    Igor Bavčar, znan iz zgodbe o Istrabenzu, sicer človek, ki je bil formalno v politiki predvsem na začetku slovenske samostojnosti, kasneje pa je deloval iz političnega ozadja, je enkrat dejal, da se je Virant naučil lekcijo, da je s tem, ko je prišel v politiko, prišel v zverinjak. Žal je temu res tako. Slovenska politika je v veliki meri zverinjak, kjer vsi samo gledajo, kako bodo škodovali drugim. Žal tudi prek medijev. Ravno zato se sami načrtno izogibamo negativni kampanji in o njej ne poročamo glede nobene stranke.

    Problem je v tem, da nekateri mediji tako potencirajo nekatere stvari, da se popolna izgubi celotna podoba o nekom. Virant ne predstavlja zgolj njegovega nadomestila, Janković ne predstavlja zgolj njegovih sinov in podobno. Resno se lahko vprašamo, ali bodo tudi letošnje volitve dobljene z aferami, katere medijem bolj ali manj posreduje politika oziroma interesne skupine – vloga političnih strank se zabriše, da bi le te izpadle čiste, češ one pa ne sodelujejo v negativni kampanji, čeprav so same tiste, ki v ozadju generirajo te afere prek posameznih ljudi in medijev.

    Ali se v Sloveniji res ne da imeti ali dobiti volitev brez negativne kampanje? Očitno v Sloveniji to ni možno. In to je žalostno.

    Na koncu so volitve vedno rezultat medijskega poročanja recimo mesec dni ali še manj pred volitvami, kjer mediji prek afer ali pojavnosti posameznih strank (bodisi v pozitivni, bodisi v negativni podobi – od tega je odvisen rezultat) v veliki meri krojijo usodo volitev. Ponavadi se pa vedno izgubi bistvo, dobre lastnosti prihodnjih voditeljev države, tako tudi priložnosti za to, da državo res vodijo kompetentni ljudje, ki bodo znali reševati probleme oziroma se soočati z novimi izzivi, tako se pa umaže ljudi, ki so morda zelo na mestu, uspejo pa tisti, ki so najbolj sposobni delovati umazano. Takšno stanje je močno prisotno tudi drugod, ne zgolj v politiki. In tega se moramo pošteno bati. Bati se moramo miselnosti, ki prevladuje v državi, da je nepoštenje vrlina.

    Delo: Anketa Dela: Padec Virantove liste

  12. admin pravi:

    Vox Populi (anketa Ninamedie za POP TV in Dnevnik):

    – Janša bi dobil 30,8 %,
    – Janković 19,7 %,
    – Virant 13,6 %,
    – SD 12,6 %,
    – Desus 6,4 %,
    – Nova Slovenja 4,9 %,
    – SLS 4,8 %.

    Druge stranke se ne bi uvrstile v parlament. Očitno je, da je ravno Nova Slovenija pridobila na popularnosti in si po sedanjih rezultatih lahko obeta vstop v parlament.

    Bralce opozarjamo na naše komentarje na prejšnje ankete, kjer smo temeljito analizirali možne razloge za rezultate posameznih strank. Ti se sedaj potrjujejo tudi s to najnovejšo anekto.

    24ur.com: Vox populi: Po zaslugi Pahorja se SD še vzpenja

  13. admin pravi:

    Tudi Mediana je opravila raziskavo, ki je dala podobne rezultate:

    – Janša 27 %
    – Janković 19 %
    – Virant 14 %
    – Pahor 8 %
    – Desus 6 %
    – NSI 5 %
    – SLS 4 %

    Druge stranke ne bi presegle parlamentarnega praga.

    RTV Slovenija: Anketa Mediane: SDS vodi pred Jankovićevo stranko, Virant zdrsnil

  14. admin pravi:

    Dopolnitev dodatka z dne 20.11.2011 ob 20:08:

    Če podamo še en članek, ki opisuje rezultate ankete Ninamedia Vox Populi. Še en medijski zapis na isto anketo (podvojenim informacijam se sicer izogibamo) podajamo zato, ker nam je všeč komentar ankete, ki ga je vredno prebrati.

    Dnevnik: Zasledovalci zaostali skoraj cel krog za Janševo SDS

  15. admin pravi:

    Raziskava razsikovalnega podjetja Valicon (za revijalni časopis Žurnal24) je postregla z naslednjimi rezultati:

    – SDS 28 %
    – Lista Zorana Jankovića 21 %
    – Lista Gregorja Viranta 13 %
    – Desus 9 %
    – SD 8 %
    – SLS 6 %
    – NSI 4 %

    Žurnal: Viranta za učinkovit pregon

  16. admin pravi:

    CRJM potrjuje padanje Virantove liste, kljub temu se še vedno drži na tretjem mestu. Od naslednjih dni bo odvisno, ali se bo Virantu uspelo nekoliko pobrati.

    Rezultati:
    – SDS 22,5 %
    – Lista Zorana Jankovića 15,9 %
    – Lista Virant 9,3 %
    – Desus 5,9 %
    – SD 5,6 %
    – SLS 3,3 %
    – NSI 2,7 %

    Drugi bi dobili pod dvema odstotkoma ali celo pod enim odstotkom glasov.

    Finance: Virantu manjša podpora ‘prebežnikov’
    Finance: Anketa CRJM: SDS vodi, Janković drugi

    Na tem mestu pa opozarjamo tudi na komentar Valiconove kombinirane ankete s strani Dnevnika.

    Dnevnik: Novo predvolilno merjenje: Vrnitev odpisanih “starih” strank

    Čeprav se sami ne strinjamo z mnenjem v Dnevniku. Do neke velike vrnitve “odpisanih” starih strank še ni prišlo, niti po rezultatih sodeč. Trenutno so vplivi padca Virantove liste še močni. Če so se prej nekateri volivci po padcu obrnili na stran neopredeljenosti, so sedaj morda začeli iskati alternativo v drugih strankah, a vprašanje je, ali se bodo po šoku morda spet vrnili spet k Virantu (kar seveda ni moč ne potrditi ne zanikati). Pomembni bodo rezultati anket ob koncu tega tedna, da se vidi, kaj se bo zgodilo, sploh v povezavi z Virantovo listo. Je pa več kot očitno, da se bo moral Virant spet prikupiti volivcem. Sedaj se je preveč izgubil v aferi Nadomestilo, ki nekako preveč zamegljuje njegove druge lastnosti in celo ideje. Je pa njegov padec še nekako najbolj utrdil stranko SDS, ki po trenutnih rezultatih očitno nima več resnega tekmeca, ki bi ji lahko prevzel primat. Problem levih strank je tudi v tem, da so razdeljene na več strančic, ki si odžirajo glasove. Spomniti je potrebno, da je leta 2008 levica zmagala s povezovanjem, sedaj te povezanosti ni, ampak je razdrobljenost še večja. To povezanost so želeli doseči z Jankovićem, a problem je v tem, da je on le še dodatna stranka, del volilnega telesa SD, LDS, Zares in še nekaterih drugih strank, delno tudi Virantove liste pa si med seboj konkurirajo, tako glavni tekmec Janković izgublja glasove za večji preboj (poleg izgube glasov zaradi afer).

    Volilno telo zato v stranki SDS vidi edino stabilno politično strukturo v Sloveniji, ki je tudi dovolj močna za potrebne reforme.

    Jankovića in njegovo listo žal močno bremenijo očitki Jankovićevim sinovom, kar smo sami že na začetku povedali, da ga bo to verjetno zelo bremenilo in onemogočalo njegov preboj na prvo mesto.

    Nasprotniki, predvsem stranka SDS, so očitno zelo uspešno izkoristili zgodbe o Jankoviću s tempiranjem le teh v predvolilni čas. Afera Patria pa očitno SDS-u več ne škoduje, saj je postala že zelo izpeta in so (nekateri) volvci glede nje postali skoraj čisto indiferentni.

    Ob vsem tem lahko torej le še rečemo, da se bo videlo, kaj bo v prihodnje. Padec Viranta je pokazal, kako se lahko stvari sunkovito spremenijo (v veliki meri ob negativni medijski kampanji oziroma zaradi nje).

  17. admin pravi:

    Anketa Večera (RM Plus):

    – Janša 21,3 %
    – Janković 12,5 %
    – Virant 6,9 %
    – Pahor 6,2 %

    Drugi so pod 4 %.

    Večer: Janša vztraja na političnem vrhu, sledi Janković
    RTV Slovenija: Anketa Večera: Janša pred Jankovićem, tretji (kljub padcu) ostaja Virant

  18. admin pravi:

    Za lažji dostop do te teme smo podali na prvo stran Dossier korupcija povezavo do tega članka, kjer zbiramo povezave do rezultatov javnomnenjskih raziskav. Od začetka tega članka lahko spremljate, kako so se rezultati v različnih anketah spreminjali. Sprehodite se z miško na vrh strani in si oglejte kronologijo javnomnenjskih raziskav. V nadaljevanju pa bomo spremljali še novejše ankete.

  19. admin pravi:

    Tudi časnik Demokracija je naročil anketo. Pri podjetju Interstat. Ta anketa daje pri vrhu podobne rezultate kot ostale. Visoko na vrhu je Janša s svojo stranko SDS, sledi mu precej nižje Zoran Janković s svojo listo, na tretjem mestu pa je Lista Virant, ki se je po močnem padcu zaradi nesrečne afere z nadomestili vendarle ustalila na še vedno dobri podpori. Sledi stranka SD, ki je nekoliko slabša kot Lista Virant. Druge stranke pa so pod parlamentarnim pragom.

    Lahko bi rekli, da so v boju za oblast trije mušketirji plus SD, torej štirje mušketirji, pri čemer pa ima en veliko premoč. To pa je Janez Janša. Vsaj sodeč po anketah.

    Če so se pri vseh anketah štirje prvi kar ustalili (morda še SLS in Desus glede na druge ankete), pa se bo še največja drama dogajala pri drugih strankah (tudi SLS-u in Desusu), saj bo vedno prisoten strah pred tem, da bodo stranke ostale pred vrati parlamenta. To bi najbolj prizadelo stranke, ki so že bile v parlamentu. Če smo iskreni, nam bo kar malo žal, če nekaterih strank več ne bo v parlamentu, a kaj ko so volitve neizprosne in so odvisne od volilnega telesa.

    RTV Slovenija: Interstat: trojica SDS, Janković in Virant ostaja na vrhu
    Demokracija: Anketa Interstat: Vse večja prednost SDS

  20. admin pravi:

    Anketa Nina media Vox Populi (Za Dnevnik in POP TV):

    – SDS 29 %
    – Lista Zorana Jankovića 23,7 %
    – Lista Gregorja Viranta 10.8 %
    – SD 9,9 %
    – Desus 6,4 %
    – SLS 5,2 %

    Ostale stranke pod 4 %.

    Dnevnik: Raziskava Vox populi: Janševa SDS na vrhu, Janković zmanjšuje zaostanek

  21. admin pravi:

    Episcenter:

    – SDS 30 %
    – Janković 20 %
    – Virant 11 %
    – SD 11 %
    – Desus 8 %
    – SLS 8 %
    – NSI 5 %

    Siol.net: Anketa Episcentra: SDS deset odstotkov pred Jankovićem, SD dohitel Viranta

  22. Romana Logar pravi:

    Upam, da bodo neopredeljeni še pristopili k Virantovi listi.

  23. admin pravi:

    Anketa Dela: Podpora Janezu Janši še narašča.

    – SDS 35,5 %
    – Lista Janković 22,7 %
    – SD 10,6 %
    – Lista Virant 9,2 %
    – Desus 5,4 %
    – SNS 4,4 %

    Delo: Anketa Dela: SDS vodi še bolj prepričljivo, Virant pada
    RTV Slovenija: Anketa Dela: SDS 35,5 %, Janković 22,7 %, SD 10,6 % in Virant 9,2 %

  24. admin pravi:

    Priporočamo tudi zelo dobro oddajo na Studio ob 17-ih z dne , kjer so strokovnjaki s področja merjenja javnega mnenja analizirali rezultate anket.

    Studio ob 17-ih: 10 dni pred volitvami – 24.11.2011 ob 17:00

  25. admin pravi:

    Anketa Mediana (za RTV Slovenija) – Rezultati so podobni rezultatom drugih anket (v zadnjem času):
    – SDS 31 %
    – Lista Zorana Jankovića 18 %
    – Lista Gregorja Viranta 8%
    – SD 8 %
    – NSI 7 %
    – Desus 5 %
    – SLS 5 %

    Naj povemo, da se je precej dvignila podpora stranki NSI. NSI ima za razliko od drugih strank tudi eno recimo temu primerjalno prednost in sicer v tem, da jo močno podpira tudi katoliška cerkev, ki ima pri globoko vernih ljudeh močan motivacijski in tudi mobilizacijski dejavnik.

    RTV Slovenija: Mediana: SDS 31 %, Pozitivna Slovenija 18 %, Virant 8 % glasov

  26. admin pravi:

    Anketa – Slovenski utrip (FUDŠ):

    – SDS 37,45 %
    – Janković 19,09 %
    – SD 11,27 %
    – Virant 8,9 %
    – Desus 5,81 %
    – NSI 4,36 %

    RTV Slovenija: Slovenski utrip: SDS-u 38 poslancev, Pozitivni Sloveniji 19, SD-ju 11, Virantu 9, DeSUS-u 6 in NSi-ju 5

  27. admin pravi:

    Anketa za revijo Mladina (Ninamedia:
    – Janša (SDS) 32,4 %
    – Janković (LZJ-PS) 25,1 %
    – Pahor (SD) 12,1 %
    – Erjavec (Desus) 6,6 %
    – Virant (LV) 6 %
    – Žerjav (SLS) 5,3 %
    – Novakova (NSI) 5,2 %

    Mladina: Mladinina volilna napoved: DeSUS prehitel Viranta?

  28. admin pravi:

    Tudi katoliški Radio Ognjišče je objavil raziskavo javnega mnenja. Zanj je raziskavo opravilo raziskovalno podjetje Odmev. Rezultati te raziskave so naslednji:

    – SDS 30,9 %
    – Lista Zorana Jankovića 19,8 %
    – SD 12,2, %
    – Lista Gregorja Viranta 8 %
    – Desus 7,6 %
    – NSI 5,7 %
    – SLS 4,4 %

    Radio Ognjišče: Volilna napoved Radia Ognjišče: V parlament SDS, PS, SD, DLGV, DeSUS, NSi in SLS

  29. admin pravi:

    Mladina je že drugi dan objavila rezultate svoje javnomnenjske ankete, ki jo dela na poseben način. In sicer. Vsak dan je aneketirano po 200 anketirancev, nato se zberejo podatki treh zaporednih dni in se na podlagi teh podatkov objavijo rezultati, anketa poteka neprekinjeno, vsak dan pa se objavljajo rezultati ankete, pri čemer se pri vsaki objavi upošteva najnovejši dan, ki nadomesti najstarejši dan v prejšnji objavi ankete. S tem se lahko spremlja trende priljubljenosti posameznih strank na dnevni bazi.

    Če podamo rezultate drugega dne (objave) Mladinine ankete:

    – SDS 35,2 %
    – Pozitivna Slovenija 24 %
    – SD 10 %
    – Desus 7,3 %
    – Lista Virant 6,6 %
    – NSI 4,9 %
    – SLS 4,5 %

    Mladina: Drugi dan Mladinine ankete: SDS že nad 35 odstotki!

  30. admin pravi:

    Slovenski utrip (FUDŠ) – rezultati:
    – SDS 33,2 %
    – Lista Janković 22,7 %
    – SD 10,6 %
    – Lista Virant 8,1 %
    – SLS 6,5 %
    – NSI 6,1 %
    – Desus 6,0 %

    RTV Slovenija: Slovenski utrip: padec podpore SDS-u

  31. admin pravi:

    Tretja objava dnevne Mladinine ankete – rezultati:
    – SDS 35,9 %
    – Lista Janković 20 %
    – SD 11,8 %
    – Lista Virant 8,4 %
    – Desus 7,7 %
    – SLS 4,7 %
    – NSI 4,2 %

    Mladina: Tretji dan Mladinine volilne napovedi: Padec Liste Zorana Jankovića

  32. admin pravi:

    Raziskava Valicon (za Žurnal24.si):

    – SDS 31 %
    – Janković 19 %
    – SD 13 %
    – Desus 8 %
    – SLS 8 %
    – Virant 7 %
    – NSI 6 %

    Delo: Anketa Valicon: Na vrhu ostaja SDS

  33. admin pravi:

    Javnomnenjska raziskava Episcentra kaže na dvig popularnosti stranke SLS, ki je tokrat na četrtem mestu:

    SDS 32,1 %
    Pozitivna Slovenija 21,5 %
    SD 12,2 %
    SLS 8,6 %
    Lista Virant 7,3 %
    Desus 6,5 %
    NSI 4,1 %

    RTV Slovenija: Episcenter: SDS-u in Pozitivni Sloveniji podpora zrasla

  34. admin pravi:

    Revija Mladina je že četrti dan objavila rezultate svoje posebne dnevne ankete. Rezultati so naslednji:

    – SDS 32,6 %
    – Janković 23,1 %
    – SD 12,0 %
    – Virant 8,5 %
    – Desus 7,0 %
    – SLS 4,4 %
    – NSI 4,2 %

    Mladina: Četrti dan Mladinine volilne napovedi: SDS dol, Janković gor

  35. admin pravi:

    Volilna napoved, objavljena v časopisu Dnevnik in na POP TV.

    – SDS 31,4 %
    – Janković 23,3 %
    – SD 11,9 %
    – Virant 8,3 %
    – Desus 7,2 %
    – SLS 5,8 %
    – NSI 4,6 %

    Dnevnik: Volilna napoved: Sloveniji se obeta vlada Janeza Janše
    24ur.com: Javnomnenjske raziskave še naprej napovedujejo zmago SDS

  36. admin pravi:

    Slovenski utrip (FUDŠ):

    – SDS 36,6 %
    – Pozitivna Slovenija 19,8 %
    – SD 9,8 %
    – SLS 9 %
    – Lista Virant 8,2 %
    – Desus 8 %
    – NSI 4,2 %

    RTV Slovenija: Slovenski utrip: SDS-u 36,6 %, Jankoviću 19,8 %, SD-ju 9,8 %

  37. admin pravi:

    Anketa Dela:

    – SDS 31,1 %
    – Pozitivna Slovenija 21,7 %
    – SD 13,3 %
    – Lista Virant 9,4%
    – NSI 5,8 %
    – Desus 5,4 %
    – SLS 5,2 %

    Delo: Volilna napoved Dela: močna zmaga Janševe SDS

  38. admin pravi:

    Peta objava Mladinine dnevne ankete. To je predzadnja objava. Zadnja bo objavljena danes ob 21. uri, saj se jutri ob 00:00 začne volilno molk, v okviru katerega niti objave anket niso več dovoljene.

    Rezultati so naslednji:
    – SDS 31,3 %
    – Pozitivna Slovenija (Lista Zorana Jankovića) 23,1 %
    – SD 12,1 %
    – Državljanska lista Gregorja Viranta 8,4 %
    – Desus 7,1 %
    – SLS Radovana Žerjava 6,6 %
    – NSI 4,6 %

    Mladina: Predzadnja volilna napoved Mladine: SDS 31,3, Lista Janković 23,1

  39. admin pravi:

    Raziskava Mediane (Za RTV Slovenija):

    – SDS 27 % (31 %)
    – Pozitivna Slovenija 19 % (21 %)
    – SD 10 % (12 %/)
    – Lista Virant 8 % (9 %)
    – SLS 4 % (6 %)
    – Desus 4 % (5 %)
    – NSI 4 % (5 %)

    Opomba: V oklepaju so odstotki, ki bi jih dobile stranke ob prerazporeditvi glasov.

    RTV Slovenija: Mediana: SDS 27 %, Pozitivna Slovenija 19 %, SD 10 %

  40. admin pravi:

    Končna volilna napoved Mladine. Rezultati:
    – SDS 28,5 %
    – Lista Janković 24,6 %
    – SD 14,3 %
    – Lista Virant 8,1 %
    – SLS 7,4 %
    – Desus 5,8 %

    Druge stranke po tej anketi niso dosegle volilnega praga.

    Mladina: Končna volilna napoved Mladine in Ninamedie: Zadnji dan močan padec SDS, Jankovićeva lista stabilna, rast SD! Totalen obrat ni izključen!

  41. admin pravi:

    PRVA POVOLILNA RAZISKAVA JAVNEGA MNENJA

    Delo je objavilo povolilno raziskavo javnega mnenja, ki je postregla z rezultati, ki so podobni rezultatom parlamentarnih volitev.

    Pozitivna Slovenija 21,2 %
    – SDS 19,8 %
    – SD 10,0 %
    – Lista Virant 8,8 %
    – Desus 6,5 %
    – SLS 5,9 %
    – NSI 3,5 %

    Delo: Anketa Dela: Jankovićevi vodijo pred SDS

Odgovorite