ponedeljek, 31.oktober.2011 - 18:50

Tudi noč čarovnic je zaznamovana s parlamentarnimi volitvami

Tudi noč čarovnic bo zaznamovana s parlamentarnimi volitvami. Podobe politikov se pojavljajo celo na bučah. Noč čarovnic je sicer (predvsem) iz ZDA uvožen praznik.

 

Parlamentarne volitve so letos postregle z zelo zanimivimi preobrati, ki kažejo na resno pomanjkanje zaupanja v politiko v Republiki Sloveniji, predvsem pa v nekdanje koalicijske stranke, ki so se očitno odločile za salto mortale po tem, ko je padla pokojninska reforma. SDS je uspela najbolj prodreti v miselnost politikov stranke Zares, ki je po izstopu Desusa iz koalicije prva začela s smrtonosnim saltom slovenske vlade. Prvak stranke Zares Gregor Golobič se tudi sam večkrat pohvali, da je stranka Zares odgovorna za predčasne volitve. To je šlo na roko SDS-u, ki je vseskozi pritiskal vlado naj odstopi in omogoči predčasne volitve, kar se je na koncu tudi zgodilo.

Vladne stranke so sicer, ko so se podale na predčasne volitve, še vedno imele v mislih, da bo politični prostor tudi pri teh volitvah enak. A zadeve so se obrnile v za levico precej zloveščo pot.

Dan pred vstopom Zorana Jankovića v kampanjo, katerega so mnogi dojemali kot mesijo, rešitelja levice in rešitelja države, kot protiutež princu teme, Janezu Janši, katerega (in njegove stranke) se mnogi na smrt bojijo, je na politično prizorišče vstopil Gregor Virant, zmerni politik, ki je v preteklosti sodeloval z Janezom Janšo, a ne deli radikalnih pogledov kot stranka SDS, ampak je sredinski politik, tako tudi njegovi sodelavci v stranki.

Gregor Virant se je s svojo ekipo uspel zavihteti v sam vrh takoj, ko je prišel na politično sceno. Pri tem s(m)o mu seveda pomagali tudi mediji. Velja namreč, da če nisi medijsko pokrit, te ni. In Gregor Virant je (upravičeno) požel precej medijske pozornosti, ki jo bo moral vzdrževati vse do volitev. Percepiran je namreč kot pošten politik, ki bi lahko pomenil neko alternativo tako avtokratskemu in nedemokratičnemu režimu kot ga ponuja stranka SDS, kot Zoranu Jankoviću, kateremu zamerijo nepravilnosti pri delovanju njegovih sinov (sicer predvsem stranka SDS vedno ustvarja negativno mnenje o Zoranu Jankoviću, ki ga je tempirala v čas predvolilne kampanje – podobno se je dogajalo v času lokalnih volitev).

Sami smo že enkrat prej rekli, da bi v primeru, da se ohranijo takšni rezultati na volitvah, kot so prisotni sedaj v javnomnenjskih anketah, želeli, da novo vlado sestavljajo Gregor Virant, Lista Zorana Jankovića, lahko tudi SLS kot vezni člen z vzhodom države in ruralnimi deli Slovenije, seveda tu pride v paket še SD, ki bo stranka levice, ki se ji še nekako najbolj obeta obstoj v parlamentu, sami pa bi bili veseli tudi sodelovanja LDS-a, ki je stranka, ki je pokazala še največjo mero učinkovitosti v Pahorjevi vladi, sploh v resorju, katerega je vodila Katarina Kresal, dodatno pa stranka zasleduje interese, ki so v moderni družbi zelo pomembni. No. To so naše želje, realnost pa bo verjetno drugačna (ali pač – pustimo se presenetiti (čeprav je verjetnost za presenečenje trenutno zelo majhna)).

No. Pestro predvolilno dogajanje pa je prineslo politiko tudi v bolj zabavne vode. Tako ni moč gledati politikov zgolj na televiziji – če tu opozorimo na primerjavo, ki jo je podal Karl Erjavec, ki je politike primerjal s hrenovkami, ki jih vedno zagleda, ko odpre domač hladilnik in jih zato še sanja (no, tu gre za primerjavo, ki je praktično enaka primerjavi iz predsedniških volitev na Hrvaškem, kjer je prav tako pogosto duhovit nekdanji predsednik države Hrvaške Stjepan Mesić, med kampanjo na predsedniških volitvah, sedanjo hrvaško premierko, ki je bila tedaj njegova protikandidatka za predsednico države (premier je bil Ivo Sanader), obtožil, da je vedno prisotna na televiziji, v medijih, na plakatih, in povedal, da samo še čaka, da mu Jadranka izleti iz paštete, ko jo odpre.) – , politiki so se pojavili tudi drugod. Tako je nek slovenski kmet začel rezbariti svoje buče. Na bučah je upodobil obraze slovenskih politikov. Mediji so dokumentirali upodobitev Karla Erjavca, Zorana Jankovića in Janeza Janše.

Bogsigavedi, če ni kakšen nadebudnež ali nadebudnica v dnevu čarovnic (sicer ameriškim običajem, ki postaja vse bolj popularen tudi v Evropi – gre za ameriško različico maškar, maske pa so ponavadi strašljive) celo nadel masko s podobo kakšnega politika, ki bo tako ustrahoval slovenski narod.

Da pa ne pozabimo. Poleg noči čarovnic Slovenci danes praznujejo tudi dan reformacije

Žurnal: Politiki izrezljani iz buč

 

Za konec pa še priporočilo. Noč čarovnic je dan, ko se na televizijskih programih in tudi v kinematografih na sporedu znajdejo različne grozljivke. Če si želite ogledati dober horor film, je ravno danes pravšnji čas za to.

Vsi, ki imajo možnost odhoda v Ljubljano, bodo še posebej navdušeni nad ponudbo. Za ljubitelje grozljivk so namreč organizirali filmski maraton.

Na samem koncu poslušajte še glasbo iz kultnega filma Noč čarovnic.

Glasba iz kultnega filma Halloween.



Značke prispevka: , , ,

Odgovorite