torek, 1.november.2011 - 14:42

PREDVOLILNA KAMPANJA V SLOVENIJI: Predvolilna soočenja kandidatov za parlamentarne volitve 2011

Kandidati soočajo svoje programe reševanja krize, ki je trenutno prizadela Slovenijo (in svet).

Volilna kampanja je že v polnem zagonu, saj se bodo volitve začele že čez dober mesec. Stranke in liste že pospešeno predstavljajo svoje volilne programe, nekateri mediji pa že organizirajo volilna soočenja kandidatov.

Pri tem je še posebej zagnana RTV Slovenija, ki jo bremeni slab zakon o RTV Slovenija, ki sproža pomisleke o tem, ali lahko neparlamentarne in parlamentarne stranke nastopajo na skupnih soočenjih. Na RTV Slovenija se bojijo kršitve zakonodaje, če to omogočijo, a glede na dejstvo, da sta Gregor Virant in Zoran Janković, dva od treh favoritov na parlamentarnih volitvah, oba iz novonastalih strank, zatorej avtomatsko neparlamentarnih, se lahko zgodi, da bodo po 14.11.2011, ko se na RTV Slovenija uradno začne predvolilna kampanja, zaradi česar bodo predvolilna soočenja od tega dne dalje na RTV Slovenija pomanjkljiva in zato bedna. To želi RTV Slovenija vsaj delno popraviti s soočenji favoritov v svojih drugih oddajah. Tako bo poleg enega soočenja v oddaji Pogledi Slovenije še v eni oddaji Pogledi Slovenije voditelj Uroš Slak soočil Gregorja Viranta, Zorana Jankovića in Janeza Janšo.

Tudi drugi mediji so že soočili nekaj od teh kandidatov ali pa njihove podpornike.

V tem članku bomo zbirali informacije o teh soočenjih, saj se kar nekoliko porazgubijo v množici balastnih informacij, s katerimi mediji kljukajo bralce.

V samem članku bomo predstavili nekaj odmevnih soočenj, ki so se že odvila, v delu za dodatke in komentarje pa vsa druga volilna soočenja ali zanimive predstavitve političnih strank.

RTV Slovenija: Pogledi Slovenije: Soočenje Gregorja Viranta, Zorana Jankovića in Janeza Janše

RTV Slovenija: Komentar Pogledov Slovenije na RTV Slovenija

RTV Slovenija: Studio City: Katarina Kresal in Gregor Golobič

RTV Slovenija: Studio City: Soočenje Gregorja Viranta in Zorana Jankovića

RTV Slovenija: Studio City: Karl Erjavec in Igor Lukšič

24ur.com: TV Klub: Soočenje podpornikov ali članov: Rado Pezdir (Lista Gregorja Viranta), Jože Mencinger (Lista Zorana Jankovića), Žiga Turk (SDS), Patrick Vlačič (SD)



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    PREDVOLILNA SOOČENJA



    Spodaj si lahko ogledate zbirne podatke o predvolilnih soočenjih po različnih medijih.

  2. admin pravi:

    STRANKARSKI DVOBOJI V ČASOPISU DELO

    Predvolilna soočenja v časopisu Delo (Opomba: Dodatek bomo sproti ažurirali. Za lažjo orientacijo bomo podali tudi, za katere stranke pri dvobojih gre):

    Delo: NSI – TRS: Na volitve z novimi obrazi in starimi recepti
    Delo: SLS – Zares: Soočenje dveh optimistov: Gregor Golobič in Radovan Žerjav
    Delo: LDS – Desus: Soočenje Katarine Kresal in Karla Erjavca: popolnoma mirna pred volitvami
    Delo: Lista Virant – SD: Soočenje Pahorja in Viranta: z reformami do konca,
z glavo skozi zid
    Delo: Intervju z Zoranom Jankovićem: Zoran Janković: Rad bi videl, kdo je večji levičar od mene (Opomba: V časopisu Delo so želeli izvesti soočenje med Zoranom Jankovićem in Janezom Janšo, a je slednji zavrnil sodelovanje z Delom, tudi v obliki samostojnega intervjuja).

  3. admin pravi:

    PREDVOLILNA SOOČENJA NA INFO TV

    Televizijska hiša INFO TV bo do volitev organizirala devet volilnih soočenj. Ta bomo spremljali v tem dodatku. Na INFO TV soočenja potekajo na poseben način, saj so prekinjena s komentarji komentatorjev.

    V prvem soočenju so se na INFO TV soočili predstavniki parlamentarnih strank. Komentatorja sta bila novinar Bojan Požar in lobist Miloš Čirič.

    1. predvolilno soočenje na INFO TV (4.11.2011):

    Drugo predvolilno soočenje je potekalo med izbranimi neparlamentarnimi strankami.

    2. predvolilno soočenje na INFO TV (10.11.2011):

    V tretjem predvolilnem soočenju na INFO TV so se soočile stranke SD, SDS, Lista Virant in Pozitivna Slovenija (torej stranke, katerim javnomnenjske raziskave kažejo največ podpore). Soočili so se predsedniki teh strank.

    3. predvolilno soočenje na INFO TV (11.11.2011):

    V četrtem predvolilnem soočenju so se soočile stranke, katerim javnomnenjske raziskave ne kažejo dobrega rezultata. Po rezultatih se ne bi uvrstile v parlament. Povabljene so bile stranke. SNS, LDS, Zares, Sem-si, SMS – Zeleni Evrope, DSD, Gibanje za Slovenijo.

    4. predvolilno soočenje na INFO TV (16.11.2011):

    V petem predvolilnem soočenju so se soočili predstavniki naslednjih strank: SDS, SLS, SD, Desus, Lista Virant, NSI, TRS. Zanimivo pri tem soočenju je to, da so voditelju Vladimirju Vodušku prisotni povedali, da dovolijo vpogled v njihovo premoženje v obdobju 20 let. V SDS-u so se pohvalili, da so to storili že pred dvema letoma. Glede na to, da bo ta stranka verjetno dosegla najboljši rezultat, bo ravno premoženje SDS-ovih funkcionarjev najbolj zanimivo za javnost, zato bi bilo dobro držati za besedo gospoda Gorenaka, ki je rekel, da bodo v SDS-u predočili premoženje za obdobje 20 let (torej od osamosvojitve dalje).

    5. predvolilno soočenje na INFO TV (18.11.2011):

    V šestem predvolilnem soočenju na INFOT TV so se soočile ženske kandidatke iz šestih strank. Katarina Kresal (LDS), Melita Župevc (Lista Janković), Alenka Kovšca (SD), Vida Čadonič Špelič (NSI), Alenka Jeraj (SDS), Manca Košir (TRS). Govora je bilo tudi o ženskih temah, saj so ženske v primerjavi z moškimi še vedno precej manj zastopane v politiki.

    6. predvolilno soočenje na INFO TV (23.11.2011):

    V sedmem predvolilnem soočenju so stališča strank predstavljale javnosti manj znane osebe in ne njihovi predsedniki ali vidnejši člani, ki pa so znani po drugih dosežkih. S tem so na INFO TV želeli pokazati, da so stranke tudi drugi ljudje, ne le njihovi najbolj izpostavljeni člani. Mnenja so soočili predstavniki naslednjih strank: SDS, Lista Virant, Desus, SD, LDS, Zares, SMS – Zeleni Evrope. Od kandidatov je bilo veliko zanimivih kandidatov, še najbolj zanimiv je bil Novalija Muminović, ki je predstavljal stranko LDS. Novalija Muminović je darovalec leta 2011, saj je državi Sloveniji podaril most v vrednosti okoli pol milijona evrov. Muminović ima zelo simpatičen način govora, zelo neposreden in jasen.

    7. predvolilno soočenje na INFO TV (26.11.2011):

    V osmem predvolilnem soočenju sta se soočila Janez Janša in Zoran Janković, najbolj verjetna mandatarja v novi vladi.

    8. predvolilno soočenje na INFO TV (30.11.2011):

    V zadnjem, devetem predvolilnem soočenju, sta se soočila mandatarska kandidata Borut Pahor in Janez Janša v soočenju o tem, kdo je bolje vladal, ali Borut Pahor, trenutni premier, ali Janez Janša, ki je bil premier v mandatu pred Pahorjevim.

    9. predvolilno soočenje na INFO TV (2.12.2011):

  4. admin pravi:

    PREDVOLILNA SOOČENJA V ODDAJI STUDIO CITY

    Čeprav smo podali informacije o predvolilnih soočenjih v oddaji Studio City že v zgornjem članku, pa bomo predvolilna soočenja v tej oddaji spremljali tudi tukaj.

    Studio City: Soočenje Desus – SD
    Studio City: Soočenje Lista Gregorja Viranta – Lista Zorana Jankovića
    Studio City: Soočenje LDS – Zares

  5. admin pravi:

    PREDVOLILNA SOOČENJA V ODDAJI POGLEDI SLOVENIJE

    Pogledi Slovenije: Soočenje Gregorja Viranta, Zorana Jankovića in Janeza Janše

    Dodatek (11.11.2011 0b 09:17):

    Pogledi Slovenije: Volilno soočenje strank SDS, SD, SLS, Desus, Lista Gregorja Viranta in Lista Zorana Jankovića – 10.11.2011

    Naj povemo še pomembno opombo. Precej strank, ki ni dobilo možnosti sodelovanja v soočenju v vplivni oddaji Pogledi Slovenije, se je zaradi tega pritožilo (saj gre za zelo gledano oddajo na RTV Slovenija). Nekatere stranke so celo napovedale tožbe zaradi neenake obravnave. Na RTV Slovenija pojasnjujejo, da pri oddaji ne gre za formalno predvolilno soočenje in da se bo kampanja na RTV Slovenija začela šele 14.11.2011. Takrat bo RTV Slovenija nastopala v skladu s pravili in zakonodajo, ki veljajo za predvolilna soočenja, do takrat pa lahko avtorji oddaj avtonomno odločijo o tem, koga bodo (ali ne bodo) povabili v svoje oddaje.

  6. admin pravi:

    Predvolilna soočenja na Radiu Slovenija v oddaji Studio ob 17-ih.

    V oddajo so bili povabljeni prvaki štirih strank, ki jim kaže najboljše: Gregor Virant, Zoran Janković, Borut Pahor (SD) in Janez Janša (SDS). Slednji se oddaje ni udeležil zaradi drugih obveznosti, tako so v oddaji sodelovali le trije prvaki.

    Prisluhnite oddaji.

    Studio ob 17-ih: Predvolilno soočenje strank Lista Virant, Pozitivna Slovenija in SD

    Pred novo povezavo podajamo pomembno opombo. Predvolilna kampanja se je na RTV Slovenija začela 14.11.2011, kar pomeni, da se oddaje pred tem datumom ne štejejo v kvoto predvolilnih oddaj, čeprav so predvolilnega značaja. RTV Slovenija je zato, da bi zmanjšala negativne posledice pomanjkljivega zakona o RTV Slovenija pred formalnim začetkom predvolilne kampanje na RTV Slovenija, naredila nekaj oddaj, kjer je soočila predstavnike strank, ki jim kaže po javnomnenjskih anketah najboljše. S tem je dosegla sodelovanje tudi neparlamentarnih novih strank Lista Virant in Pozitivna Slovenija. Zato je soočenje, ki smo ga navedli prvega, podobno kot dve soočenji v oddaji Pogledi Slovenije na sestrski TV Slovenija. Gre za soočenja še pred uradnim začetkom predvolilne kampanje na RTV Slovenija, ko zakon o RTV Slovenija tega javnega zavoda še ni vezal pri izbiri povabljenih strank. O tem (pomanjkljivosti zakona o RTV Slovenija, kar zadeva predvolilno kampanjo) smo že pisali v dveh drugih člankih na Dossier korupcija.

    Formalno gledano pa je bilo prvo predvolilno soočenje na Radiu Slovenija soočenje z dne 15.11.2011.

    Oglejte si spored vseh predvolilnih soočenj na Radiu Slovenija do volitev.

    V prvem predvolilnem soočenju v oddaji Studio ob 17-ih so se soočile parlamentarne stranke (SDS, SD, NSI, SLS, Desus, LDS, Zares in SNS)

    Prvo predvolilno soočenje v oddaji Studio ob 17-ih – 15.11.2011

    V drugem predvolilnem soočenju v oddaji Studio ob 17-ih so se soočile neparlamentarne stranke (DSD, Gibanje za Slovenije, Pozitivna Slovenija, SMS Zeleni Evrope, Lista Virant).

    Drugo predvolilno soočenje v oddaji Studio ob 17-ih – 17.11.2011

    V tretjem predvolilnem soočenju so se soočile parlamentarne stranke.

    Tretje predvolilno soočenje v oddaji Studio ob 17-ih – 22.11.2011

    V četrtem, sklepnem predvolilnem soočenju na Radiu Slovenija so se soočili predstavniki strank, ki nastopajo v vseh osmih volilnih enotah. Te stranke so: Lista Virant, SMS – Zeleni Evrope, Gibanje za Slovenijo, Zares, NSI, SLS, Pozitivna Slovenija, LDS, SDS, Desus, SNS in DSD. Zanimivost tega radijskega soočenja je tudi v tem, da so si lahko gledalci soočenje tudi ogledali prek neposrednega prenosa prek spletne strani Javnega zavoda RTV Slovenija (http://www.rtvslo.si).

    Četrto predvolilno soočenje v oddaji Studio ob 17-ih – 1.12.2011 (Opomba: povezavo objavimo, ko bo na voljo)

  7. admin pravi:

    Predvolilna soočenja na POP TV

    V prvi oddaji na POP TV se je soočilo devet strank: SDS, SD, SLS, Lista Virant, Pozitivna Slovenija, LDS, Zares, SNS in Desus.

    24ur.com: VIDEO: Virant z Jankovićem ali z Janšo?

    Dodatek: Na 24ur.com so (na srečo) dodali še posnetek celotnega volilnega soočenja in ne zgolj izsekov, ki se je predvajalo včeraj na POP TV. Soočenje so razdelili na 4 dele. Na Dossier korupcija smo izbezali naslove do neposrednih videoposnetkov, ki jih podajamo spodaj.

    Predvolilno soočenje na POP TV z dne 10.11.2011:

    Predvolilno soočenje na POP TV z dne 17.11.2011:

    Tretje predvolilno soočenje je bilo nekaj posebnega, saj so v studio poleg štirih pretendetov za mandatarja (Janez Janša, Zoran Janković, Gregor Virant in Borut Pahor) v enem delu (zadnjem) nastopile tudi njihove soproge (Mia Janković (sestrična Gregorja Viranta (Lista Virant)), Nana Brejc Virant (hči Mihaela Brejca (SDS)), Urška Bačovnik Janša, Tanja Pečar (žena Boruta Pahorja)). Gre za zelo dobro potezo, ki pokaže politike tudi v malo bolj človeški luči.

    Predvolilno soočenje na POP TV z dne 24.11.2011:

    Na zadnjem predvolilnem soočenju na POP TV z dne 1.12.2011 so sodelovali predsedniki strank, ki jim volilne napovedi kažejo uvrstitev v parlament. Gre za naslednje stranke: SDS, Pozitivna Slovenija, SD, Državljanska lista Gregorja Viranta, SLS, NSI in Desus.

    Predvolilno soočenje na POP TV z dne 1.12.2011:

  8. admin pravi:

    Predvolilna soočenja na Televiziji Slovenija

    Na RTV Slovenija so začeli s predvolilno kampanjo. Tako tudi na TV Slovenija. Oglejte si spored vseh soočenj, ki se bodo zvrstila na TV Slovenija do volitev.

    Na prvem soočenju so se pomerili predstavniki parlamentarnih strank, ki imajo poslance v slovenskem ali evropskem parlamentu. SDS, SD, SNS, LDS, Zares, SLS, NSI in Desus. Zmago Jelinčič je v oddajo prišel s sirkovo metlo, saj je letošnji predvolilni moto stranke SNS “Pometimo Slovenijo”.

    Predvolilno soočenje parlamentarnih strank na TV Slovenija – 15.11.2011

    Na drugem soočenju so se soočile neparlamentarne stranke (Lista Virant, Pozitivna Slovenija, Demokratična stranka dela, Gibanje za Slovenijo, Stranka mladih Slovenije Zeleni Evrope).

    Predvolilno soočenje neparlamentarnih strank na TV Slovenija – 17.11.2011

    Na tretjem soočenju so sodelovale stranke, ki jih je določil žreb: SMS Zeleni Evrope, SDS, SNS, LDS in NSI.

    Predvolilno soočenje izžrebanih strank na TV Slovenija – 22.11.2011

    Na četrtem volilnem soočenju so sodelovale vse parlamentarne stranke in tiste parlamentarne stranke, ki so vstopnico v oddajo dobile z žrebom. Gre za stranke Desus, Zares, SDS, SNS, Lista Janković, Gibanje za Slovenijo, DSD, NSI, SD, LDS, SLS. V ospredju je bila tematika pravosodje (oziroma (zaskrbljujoče) stanje v njem).

    Predvolilno soočenje vseh parlamentarnih stran in izžrebanih neparlamentarnih strank na TV Slovenija – 23.11.2011

    Na petem predvolilnem soočenju so sodelovale stranke, določene z žrebom. Te stranke so: SD, Zares, Desus, SLS in Lista Virant.

    Predvolilno soočenje strank, ki jih je določil žreb – 29.11.2011

    V zadnjem, šestem, predvolilnem soočenju na Televiziji Slovenija so se soočili predstavniki naslednjih strank: SD, Pozitivna Slovenija, SDS, NSI, SLS, LDS, Zares, Lista Virant, DSD, Gibanje za Slovenijo, SMS – Zeleni Evrope, SNS.

    Zadnje predvolilno soočenje strank – 2.12.2011

  9. admin pravi:

    Predvolilna soočenja na Siol.net – videoposnetki

    Tudi na Siol.net so pripravili predvolilna soočenja kandidatov. Tako kot v časopisu Delo so tudi na Siol.net pripravili dvoboje. Soočenja si lahko ogledate v videoposnetkih. Oglejte si jih spodaj.

    Prvo soočenje: Ljudmila Novak (NSI) in Franc Žnidaršič (DSD)
    Drugo soočenje: Gregor Golobič (Zares) in Matjaž Hanžek (TRS)
    Tretje soočenje: Karl Erjavec (Desus) in Zmago Jelinčič (SNS)
    Četrto soočenje: Katarina Kresal (LDS) in Radovan Žerjav (SLS)
    Peto soočenje: Gregor Virant (Lista Virant) in Borut Pahor (SD)
    Šesto soočenje: Roman Jakič (Pozitivna Slovenija) in Romana Tomc (SDS)

  10. admin pravi:

    Veliko predvolilno soočenje na katoliškem Radiu Ognjišče

    Veliko predvolilno soočenje strank je organiziral tudi katoliški Radio Ognjišče. V tem radiu so povabili predstavnike naslednjih strank: NSI, SD, SLS, Zares, SDS, Lista Virant, Desus, TRS, LDS in SMS Zeleni. Presenetljivo na soočenju ni bilo predstavnika liste Zorana Jankovića, čeprav so na Radiu Ognjišče na samem začetku oddaje povedali, da so povabili vse stranke oziroma liste, da pa so v studiu le stranke, ki so se na povabilo odzvale.

    Predvolilno soočenje si lahko ogledate v posebnem članku Radia Ognjišče.

    Radio Ognjišče: Veliko predvolilno soočenje Radia Ognjišče

  11. admin pravi:

    Veliko predvolilno soočenje na Vašem kanalu (TV Novo mesto)

    Tudi v regionalnih medijih so organizirali predvolilna soočenja. Tako so soočenje organizirali tudi na Televiziji Novo mesto Vaš Kanal, ki pokriva področje širše Dolenjske (Dolenjska, Bela Krajina, Posavje). Na soočenju je sodelovalo kar 18 kandidatov s področja širše Dolenjske. Soočenje je potekalo v treh delih.

    V prvem delu so sodelovale naslednje stranke: NSI, LDS, Pozitivna Slovenija, SDS, SLS, Gibanje za Slovenijo.

    Prvi del soočenja

    V drugem delu predvolilnega soočenja so sodelovale stranke: SLS, SDS, Zares, Državljanska lista Gregorja Viranta, Pozitivna Slovenija, SD.

    Drugi del soočenja

    V tretjem soočenju so sodelovale naslednje stranke: SLS, LDS, Desus, Pozitivna Slovenija, SDS, Državljanska lista Gregorja Viranta.

    Tretji del soočenja

  12. admin pravi:

    Predvolilna soočenja na Kanalu A

    Tudi v popularni oddaji Svet na Kanalu A so se odločili izvesti soočenja kandidatov. Očitno so se odločili, da bodo najprej soočili tretje in četrtouvrščenega v javnomnejskih raziskavah, SD in Listo Virant, nato pa še dva glavna favorita, to je SDS in Lista Janković.

    Na prvem soočenju, ki je bilo v četrtek 1.12.2011, sta sodelovala Gregor Virant iz Državljanske liste Gregorja Viranta (kot opombo lahko navedemo, da je Gregor Virant pred tem sodeloval v polovici radijskega soočenja 13 strank, ki sodelujejo v vseh volilnih enotah na Radio Slovenija, nato pa ga je na polovici oddaje zamenjal Jani Soršak, sam pa je odbrzel v studio Sveta na Kanalu A na Kranjčevi ulici v Ljubljani na novo soočenje) in Patrick Vlačič iz stranke Socialni demokrati.

    Svet na Kanalu A: Soočenje strank Lista Virant – Socialni demokrati – 1.12.2011

    Neposredni povezavi do videoposnetkov:

    Drugega predvolilnega soočenja ni bilo, ker Janez Janša ni prišel na soočenje. V studio Sveta na kanalu A je prišel le Zoran Janković.

    FOTO: Janković odgovarjal na vprašanja, Janša odpovedal sodelovanje

Odgovorite