sreda, 2.november.2011 - 09:41

Milan Zver in Romana Jordan Cizelj bosta zapustila Evropski parlament

Evropska poslanca Milan Zver in Romana Jordan Cizelj nameravata zapustiti Evropski parlament, če bosta izvoljena v slovenski parlament.

Evropska poslanca iz vrst stranke SDS, Milan Zver in Romana Jordan Cizelj, sta se odločila aktivno podati v predvolilno kampanjo v Republiki Sloveniji. Čeprav je stanje v Sloveniji trenutno precej negotovo in napeto (a očitno ne za stranko SDS, ki doživlja ponoven vzpon), slovenski parlament pa v javnosti ni najboljše percepiran, pa to ni ovira poslancema SDS-a, da se v primeru izvolitve v Državni zbor Republike Slovenije odpovesta relativno udobni funkciji evropskega poslanca.

No. Po drugi strani to po svoje niti ne preseneča. Milan Zver je bil v prejšnji SDS-NSI oblasti šolski minister.

Še bolj kot to pa je pomembno dejstvo, da tako Milan Zver kot še toliko bolj Romana Jordan Cizelj veljata za bolj zmerna politika stranke SDS, ki nista obremenjena z nekimi hudimi ideološkimi bremeni, kot to velja za nekatere druge člane stranke SDS. Vsaj takšen vtis dajeta. Ravno zato sta verjetno precej privlačni imeni za volivce SDS-a, sploh tiste, ki so manj radikalni v svoji miselnosti.

Romana Jordan Cizelj slovi kot zmerna političarka SDS, ki je sposobna sodelovanja tudi z drugimi. Na sliki s kolegico v Evropskem parlamentu, simpatično Mojco Kleva iz stranke SD, ki je nadomestila Zorana Thalerja, katerega je odnesla korupcijska afera.

 

No. Morda pa jima je že dolgčas v Evropskem parlamentu. Evropski poslanec je namreč res udobna in varna funkcija, a je tudi funkcija, ki je močno oddaljena od (navadnih) ljudi. Pri Evropskem parlamentu gre za skoraj abstraktno okolje, nek poseben rezervat za izbrance. Je nekaj podobnega Skupščini Združenih narodov, ki bolj ustreza diplomatom, ki “uživajo” v dolgočasju. Za nekaj časa je morda funkcija evropskega poslanca privlačna, zato stranke pogosto v boj na evropskih volitvah pošljejo člane, ki so že odsluženi, ali pa se želijo umakniti od domačih afer, v katerih so se znašli, ali pa stranke, ki so v Državnem zboru v opoziciji, pošljejo nekatere svoje člane v Evropski parlament, da jim zagotovijo varno službo. Za daljši čas pa mesto v Evropskem parlamentu verjetno ne zadovolji človeka. In če stranki doma dobro kaže, potem tudi poslanci iz te stranke enostavno zapustijo varno zavetje Evropskega parlamenta, ki je kot neke vrste počitniška rezidenca lokalnih politikov, ki gredo v Evropski parlament na dobro plačane počitnice.

Verjetno je temu tako tudi pri omenjenih poslancih stranke SDS. Ker SDS-u javnomnenjske raziskave zelo dobro kažejo, ni strahu, da bi Milan Zver in Romana Jordan Cizelj prišla v zelo negotovo okolje za njiju dva, zato se lažje odpovesta bivanju v bruseljski počitniški politični rezidenci imenovani Evropski parlament in se ponovno podata v bolj aktivno domačo politiko.

Da ne bo pomote. V Evropskem parlamentu se sicer nekaj dela in ne samo lenari, vendar je delo le abstraktno in ni neposredno povezano z javnostjo, ni tako kot v domačem parlamentu, kjer je stik poslanca z javnostjo večji in tako tudi tveganje percepcije poslanca s strani javnosti (tveganje negativne percepcije seveda). S tega stališča je Evropski parlament neka počitniška rezidenca, neko varno zavetje politikom, ki se jim uspe prebiti vanj, vsekakor pa stranke vanj ne pošljejo politikov, če nanje stavijo pri domačih zadevah. Če dodamo še nekaj. Nekateri poslanci se v Evropskem parlamentu dobro počutijo, predvsem tisti, ki jim diplomatski način življenja ustreza. Kot smo že rekli. Evropski parlament je predvsem diplomatski organ Evropske unije, torej so tam predstavniki držav, dosti manj pa predstavniki ljudstva, zato delo evropskih parlamentarcev ni toliko na očeh javnosti. Tu lahko odštejemo dogajanje v zvezi s poslancem Zoranom Thalerjem (tu gre bolj za interne igrice med nekaterimi mediji in EU – korupcijsko afero so namreč lansirali ravno britanski mediji, za Britance je pa znano, da imajo nek fetiš na Evropsko unijo, to pa zato, ker se nikoli niso čutili dejansko pripadni Evropski uniji, bi pa skrivaj želeli biti vanjo bolj vpeti, čeprav navzven to zanikajo, zaradi takšne situacije so bolj zainteresirani za dogajanje v Evropskem parlamentu (kot nek otrok, ki želi dobiti igračo, do katere nima prostega dostopa), medtem ko mediji drugih držav Evropski parlament obravnavajo precej mimogrede in nezainteresirano, ravno zato gre pri Evropskem parlamentu za varno zavetje (pred domačo javnostjo in domačimi zdrahami v politiki. V Sloveniji pa sploh. V Sloveniji pomeni odhod v Evropski parlament umik pred slovensko javnostjo).

No. Kakorkoli že. Stranka SDS bo z vstopom Milana Zvera in Romane Jordan Cizelj dobila dva močna kandidata na svoji listi za parlamentarne volitve 2011. Kandidata, ki bosta vsaj malce ublažila percepcijo stranke SDS kot stranke z radikalnimi stališči in radikalnim načinom delovanja oziroma stranke, ki je za doseganje svojih ciljev pripravljena iti tudi prek trupel, zaradi česar ima precej zlovešč sloves v Republiki Sloveniji.

RTV Slovenija: Zver in Jordan Cizljeva postavljata evropska stolčka pod vprašaj



Značke prispevka: ,

Odgovorite