četrtek, 3.november.2011 - 07:43

TELEKOM SLOVENIJE ODPUŠČA: 600 delavcev Telekoma Slovenije bo izgubilo delo

Uprava Telekoma Slovenije je sprejela težko odločitev o tem, da bo odpustila precejšnje število delavcev. Delo naj bi postopoma izgubilo okoli 600 delavcev. 

 

Že nekaj časa se v skupini Telekom Slovenije govori o tem, da bo družba začela odpuščati delavce. Sedaj se je začela tudi realizacija tega neljubega scenarija.

Služba za kadre je delavce Telekoma Slovenije začela obveščati s posebno okrožnico, ki kroži med delavci o tem, da bo Telekom Slovenije odpuščal in da bodo vsi delavci, ki se bodo dogovorili s Telekomom o odhodu iz družbe, prejeli odpravnine in odškodnine zaradi izgube zaposlitve.

Čeprav gre za zelo slabo informacijo za delavce, pa je družbo Telekom Slovenije vendarle potrebno pohvaliti, da je delavce obvestila o tem, kaj jih čaka. Tako bodo vedeli, na čem so.

Za nobeno družbo ni najbolj prijetno, ko mora svoje delavce obvestiti o tem, da jih več ne potrebuje. Primer Telekoma Slovenije ni ne prvi ne zadnji, kjer je prišlo do tega. Žal je to žalostna realnost, ki verjetno ne prizanese skoraj nobenemu podjetju v času njegovega obstoja, sploh pa ne večjim podjetjem v času njihovega obstoja (razen Slovenskih železnic, ki so prepredene s klientelističnimi povezavami, čeprav bodo verjetno tudi tam enkrat potrebni večji rezi, državna blagajna je namreč prazna in tudi tega železniškega mastodonta najbrž ne bo mogla vzdrževati v nedogled).

 

Če podamo vsebino okrožnice:

Spoštovani sodelavci in sodelavke,

v družbi Telekom Slovenije se soočamo z združevanjem in prestrukturiranjem internih poslovnih procesov, ki zahtevajo zelo racionalno ravnanje z viri (resursi). Za doseganje zastavljenih ciljev tako zaposlenim ponovno nudimo možnost odločitve za predčasni odhod iz družbe z izplačilom odpravnine ter odškodnine zaradi izgube zaposlitve.

Sodelavci, s katerimi se bomo v družbi dogovorili za odhod, bodo ob prenehanju dela prejeli odpravnino v višini ene lastne svoje mesečne plače (povprečje zadnjih treh mesecev) za vsako leto dela v družbi Telekom Slovenije.

Del odpravnine, ki je določen po 109. členu ZDR ni obdavčen. Drugi del, odškodnina za izgubo zaposlitve, ki se izplača kot drugi denarni prejemek, pa je znesek, od katerega delavec plača prispevke in akontacijo dohodnine.

Maksimalni skupni znesek izplačila posamezniku ne sme presegati 100.000 EUR bruto.

Strošek odpravnine mora biti vsaj 20 % nižji, kot je strošek delavca do upokojitve. Z delovnim razmerjem tako lahko prenehajo le zaposleni, za katere se bodo vodje strinjali z njihovim odhodom in za njih ne bodo zahtevali nadomestne zaposlitve

Zaposlene, ki želite v letošnjem ali prihodnjem letu oditi iz družbe z izplačilom odpravnine, prosimo, da svojo namero čim prej sporočite v Službo za kadre. Pisne vloge sprejema Judita Ljubič Strmole, Služba za kadre, najkasneje do 31.3.2012. Vloge oddajte v zaprti kuverti z oznako “Zaupno”.

Prijazen pozdrav.

 

Služba za kadre

Služba za korporativno komuniciranje

Namesto graj pa še enkrat lahko rečemo, da si Telekom Slovenije po svoje zasluži pohvalo. Delavci Telekoma Slovenije so bili namreč pravočasno obveščeni (že dalj časa) o tem, da bo prišlo do tega neljubega scenarija odpustitve večjega števila zaposlenih. Kolikor se zdi to grozno, pa je žal neizogibno. Tudi druga, sedaj zelo uspešna podjetja, so se v svoji zgodovini tudi srečevala s takšnimi situacijami.

Seveda pa je izguba dela za delavce zelo stresna in huda preizkušnja v njihovem življenju.

Vse novosti o družbi Telekom si preberite na njihovi spletni strani.

Spletna stran Telekoma Slovenije



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    O načrtih v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju so pisali v Žurnalu.

    Žurnal: Telekomovci na mehko ali trdo

Odgovorite