petek, 4.november.2011 - 09:27

Slovenski medijski prostor je preplavil videospot, ki stranko SDS primerja z nacističnim režimom

Stranko SDS si je nekdo privoščil tudi na You Tube-u. Objavljen je videospot z nacistično ikonografijo, ki poziva Janeza Janšo, naj reši Slovenijo.

Slovenske parlamentarne volitve so dobile tudi nekoliko umazan pridih. Tako je mogoče zaslediti tudi nekatere poskuse negativne kampanje. Z negativno kampanjo se sooča Zoran Janković, kateremu očitajo predvsem neprimerno delovanje njegovih sinov. Tudi Gregor Virant je soočen s poskusi diskreditacije. Zadnji takšen poskus diskreditacije se je zgodil v članku Slovenskih novic, kjer so se obregnili ob njegovo neprisotnost na sejah občinskega sveta v Domžalah, nekateri pa so mu očitali tudi prisotnost na žalni slovesnosti padlim partizanom na Urhu (Virant je pojasnil, da gre tam vsako leto, saj da je tam pokopan njegov dedek in gre za družinsko tradicijo ob dnevu mrtvih). Seveda so znani še drugi primeri diskreditacij, a o njih ne bomo govorili.

No. Tudi stranka SDS se sooča s tovrstnimi primeri. Stranka SDS se pogosto sooča z očitki o podobnosti z nacističnim Hitlerjevim režimom. Tako so že pred časom povezovali nekatere politike (recimo Branka Grimsa) z najpomembnejšimi osebnostmi Hitlerjevega režima. 

Pred volitvami pa se je pojavil še en videospot, ki Janeza Janšo in njegovo stranko povezuje z nacistično ikonografijo. Gre za videospot Reši nas Janez Janša, kjer je uporabljena nacistična ikonografija, ki se originalno nahaja v filmu Cabaret. Gre za pesem “Tomorrow belongs to me”.

Pri videospotu Janez Janša, reši nas, so uporabljeni različni videoposnetki. Kratki izseki, ki predstavljajo njegove konkurente na volitvah, potem posnetki demoliranja slovenskega parlamenta na študentskih demonstracijah, ki jih je vodila Katja Šoba (ki bo nastopala na parlamentarnih volitvah na listi stranke SDS), in pa posnetek tiskovnega predstavnika stranke Socialni Demokrati Denisa Sarkiča, ki ima psa Janšo, o katerem je leta 2006 naredil več videospotov. Janšo naj bi bojda poimenoval po znanem slovenskem čebelarju, a mnogi ime njegovega psa povezujejo predvsem z Janezom Janšo. Janša je sicer simpatičen pes pasme dalmatinec. Denisa Sarkiča in njegovega psa Janšo je mogoče večkrat videti na ulicah v centru Ljubljane. Denis Sarkič se vozi na motorju, poleg pa teče privezan Janša. Ta prizor smo enkrat v živo videli tudi sami.

Nekateri so podvomili, ali ni ravno on avtor posnetka Reši nas, Janez Janša, kar Denis Sarkič odločno zanika in že pripravlja kazenske ovadbe zoper tiste, ki ga povezujejo z avtorstvom videoposnetka.

Na koncu podajamo relevantne videoposnetke.

 

Ilegalci – Reši nas Janez Janša

Film Cabaret – Tomorrow belongs to me

 

 

Tomorrow Belongs to Me by GWHH19

Film Cabaret – Der morgige Tag ist mein (nemška sinhronizacija filma)

 

Der morgige Tag ist mein! – MyVideo

Denis Sarkič s svojim psom Janšo

 

Vest.si (VIDEO): Študentski protesti – 1. del

Vesti.si (VIDEO): Študentski protesti – 2. del

Vest.si – Študentski protesti – Ukrepanje policije 

Dnevnik: “Reši nas Janez Janša”: Sarkič z ovadbami zaradi namigov o avtorstvu videa

 



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Denis nad Dejana

    V Sloveniji se je zaradi videospota Reši nas Janez Janša vnel spor med Denisom Sarkićem in Dejanom Kalohom. Del posnetka, ki ga je Denis Sarkič objavil kot solastnik in novinar v mediju Vest.si, kjer opisuje življenje svojega psa Janše, so uporabili na začetku videospota Reši nas, Janez Janša. Denis Sarkič toži portal Politikis, katerega ureja Dejan Kaloh, češ da so na Politikisu avtorstvo videospota Reši nas Janez Janša pripisali njemu. Na Politikisu so rekli, da se ne bodo opravičili Denisu Sarkiču in dodali, da naj se on najprej opraviči Branku Grimsu zaradi primerjave z nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom.

    Slovenske novice: Pahorjev strankarski sodelavec Sarkič kazensko ovadil spletni medij
    Politikis: Sramotni video: Denis Sarkić predstavil “pesem” o Janši in Hitlerjunge! »
    Politikis: Naš odgovor Sarkiću via video “Janša in Hitlerjunge”: naredil enkrat, zakaj še ne bi drugič?

  2. admin pravi:

    Do sedaj smo zgolj faktografsko poročali o primeru bizarnega videospota (Reši nas, Janez Janša), ki se je pojavil na spletu. Bomo pa podali še naš komentar.

    Ta celotna zgodba je ena navadna bedarija. Človek se vpraša, čigav namen je v javnost dati takšne predvolilne bombice, ki niso nič več kot to. Tega je sicer v Sloveniji precej. V javnost se plasirajo neke bizarne zadeve, ki jih mediji hitro pograbijo.

    Sam videospot pa je tudi precej nenavaden, saj je pod pretvezo napada na SDS dejansko videospot, ki gre v prid SDS-u. Namreč. Če se skozi neko obsodbo spota izniči nacistična ikonografija, ostane le sporočilo. To pa je, da so vse druge stranke napačna izbira in da je edina dobra izbira stranka SDS Janeza Janše, ki bo v državo uvedla disciplino.

    Se pa nahajamo v časih, ko je stroga disciplina zelo potrebna.

    Skratka. Videospot je na prvi pogled res morda protiSDS-ovski, a samo sporočilo gre v prid stranki SDS, sploh ob miselni redukciji nacistične ikonografije, kar se je doseglo z obsodbo spota.

    Še droben estetski komentar. Cvileč otroški glas, ki prepeva bistven del pesmi Reši nas Janez Janša, je intonacijsko natančen, a zelo nadležen za poslušanje, zato prekinitve, ki delujejo precej revolucionarno, tako tonsko kot v sliki (prizori demoliranja slovenskega parlamenta in reakcije policije), pomenijo dejansko ublažitev in počitek za ušesa.

    Je pa seveda še vedno vprašanje, kaj je vodilo avtorja k izdelavi takšnega videospota, saj je težko opredeliti, ali je videospot proti ali v prid SDS-u, kar smo obrazložili v zgornjem delu tega komentarja. Če je videospot naredil nekdo, ki je želel škodovati SDS-u, mu to ni preveč uspelo.

  3. admin pravi:

    Na Dossier korupcija ne bomo tako kot v nekaterih drugih medijih vodili negativne kampanje proti posameznim kandidatom, četudi smo prejeli določena sporočila, kjer nekateri želijo objavo domnevnih primerov nepravilnosti zoper posamezne stranke oziroma kandidate. To se nam zdi neprimerno, sploh v času predvolilne kampanje.

    Opozorili smo zgolj na primere, ki se tičejo same predvolilne kampanje. Recimo zgornji videoposnetek Reši nas Janez Janša je očitno neposredni predvolilni spot, ki je postal precej opažen v slovenskih medijih. Sami smo videospot temeljito analizirali. Zato menimo, da sam videospot očitno nima tako zelo negativnega sporočila za samega Janeza Janšo. Če se odmisli neprimerna ikonografija, gre celo njemu v prid, saj ga označuje kot edinega rešitelja Slovenije, ki zna poskrbeti za disciplino.

    Na tem mestu pa opozarjamo še na eno stvaritev, ki se neposredno tiče predvolilne kampanje. To pa je lažna spletna stran Zorana Jankovića oziroma njegove Pozitivne Slovenije.

    Gre za spletno stran, ki je skrajno nemoralna. Gre za načrtno negativno kampanjo zoper Zorana Jankovića in za lažno predstavljanje, kjer se pri iskanju v iskalnikih dobi lažni vtis, da gre za povezavo do spletne strani stranke Zorana Jankovića, potem pa se pride do strani, ki tega kandidata kritizira in ga zasmehuje.

    Stran je v Googlovem iskalniku dolgo časa vztrajala na prvem mestu in tako prevzemala promet pravi spletni strani Liste Zorana Jankovića in delala zmedo. Po našem mnenju gre za daleč najbolj nemoralni izdelek negativne predvolilne kampanje na letošnjih volitvah predvsem zaradi ustvarjanja (navidezno) lažne identitete.

    Gre za zavržno dejanje po našem prepričanju. Gre sicer za nadgradnjo videospota o Zoranu Jankoviću, ki v negativni luči kaže vlado, če bi jo sestavil Zoran Janković.

    Podajamo še povezavi na obe strani: Pravo in lažno.

    Uradna spletna stran Pozitivne Slovenije
    Lažna spletna stran Pozitivne Slovenije

    Očitno je, da se kandidati soočajo tudi z negativno kampanjo. Nekako je največ škode negativna kampanja doslej povzročila predvsem Gregorju Virantu (afera nadomestila, pri kateri je Virant zelo slabo odreagiral (pri nizanju izgovorov) in si z napačnimi reakcijami naredil veliko škode) in Zoranu Jankoviću (afere z njegovima sinovoma).

    Janezu Janši pa očitno nič ne more do živega, saj kot glavni favorit na volitvah očitno v očeh potencialnih volivcev predstavlja novega mandatarja, kar pa predstavlja dodaten magnet za volivce.

    Kot smo pa že rekli, sami ne bomo vodili negativne kampanje in smo do sedaj pri kampanji bili korektni do vsakogar. Zato se načrtno izogibamo negativnim temam, česar se bomo držali vse do konca volitev.

Odgovorite