sobota, 26.november.2011 - 07:36

Tudi ljubljanski nadškof Anton Stres je za pozitivno Slovenijo

Pozitivna Slovenija je ena od političnih preferenc ljubljanskega nadškofa Antona Stresa

Slovenska katoliški škofje so podali skupno izjavo pred državnozborskimi volitvami, ki se bodo odvile 4.12.2011.

Kot je znano, tudi katoliška cerkev aktivno sodeluje na volitvah. Pri tem so duhovniki kot vsi drugi državljani svobodni pri svojih političnih preferencah. Ne glede na to, koga podpirajo, pa je skupni imenovalec vseh katoliških škofov zavzemanje za pozitivno Slovenijo. Ravno želja, da bo država Slovenija postala pozitivna in se odrešila negativnih posledic moralne in finančne krize, je ena glavnih političnih preferenc slovenskih škofov, tako tudi ljubljanskega nadškofa Antona Stresa.

Ko smo že pri Ljubljani. Na letošnjih parlamentarnih volitvah se je v boj za mandatarja podal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki nastopa na volitvah s svojo stranko Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija. Glede na program stranke Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, je ta v veliki meri skladen z mnenjem slovenskih škofov.

Pozitivna Slovenija je politična preferenca tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Tudi slovenski verniki se lahko v veliki meri poistovetijo s to stranko.

V tem članku bomo podali ene najosnovnejših smernic slovenskih katoliških škofov, ki so jih ti podali v odprtem pismu:

– volitve so najpomembnejši trenutek v življenju demokratične družbe

– volitve so edina priložnost državljanov, da neposredno odločijo o svoji prihodnosti

– volilna udeležba in izbira pravih kandidatov sta moralna dolžnost državljanov, saj so soodgovorni za duhovno in gmotno blaginjo vseh ljudi v Sloveniji

– glas vsakega volivca je enako pomemben in potreben

– volitve naj ljudje štejejo kot dolžnost, ne zgolj kot pravico

– Slovenija je trenutno v globoki moralni in gospodarski krizi

– volivci morajo izbrati ljudi, ki bodo spoštovali temeljne vrednote in izhodišča za boljšo prihodnost prebivalce Republike Slovenije

– v Sloveniji je potrebno vzpostaviti pravno državo, pravičnost in poštenje

– v Sloveniji je potrebno vzpostaviti socialno državo s pravično porazdelitvijo dobrin in s solidarnostjo z ljudmi v stiski

– ljudje morajo spoštovati vrednote, ki so zapisane tudi v krščanskih naukih

– naj velja Jezusov rek: “Po njih sadovih jih boste spoznali.”

– poudarjen je rek Antona Slomška: “Volite modro, izvolite dobro; kakor si boste sami postlali, tako boste ležali.”

Pri tem pismu je zelo zanimiva tudi navedba Jezusove besede: “Po njih sadovih jih boste spoznali”. Zanimivo je, da predvsem Zoran Janković slovi kot človek, ki mu mnogi priznavajo dobre sadove njegovega dosedanjega dela, tako pri direktorovanju Mercatorju kot tudi pri županovanju Ljubljani, prav tako se zavzema za solidarnost med ljudmi.

Dejansko je pismo škofov v veliki meri lahko šteti tudi kot podporo Zoranu Jankoviću, dasiravno je ravno on pri nekaterih drugih duhovnikih, ki so bolj nestrpni, mnogokrat tarča hudih kritik. A tudi med verniki so razlike v mnenju (dasiravno se o njih pogosto ustvarjajo stereotipi, da so pretežno prodesni). To je tudi bistvo demokracije. Različnost mnenj.

RKC: Pismo slovenskih škofov pred državnozborskimi volitvami 2011



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Ob tem podajamo še povezavo do predstavitve stranke Zorana Jankovića na RTV Slovenija, ki bi jo lahko šteli kot ene vrste poslanico, podobno poslanicam ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa.

    Zoran Janković – Pozitivna Slovenija – Nagovor slovenskemu občestvu

Odgovorite