nedelja, 27.november.2011 - 08:42

Slovenija potrebuje Supervizorja za pregled donacij političnim strankam

Kdo vse je doniral denar posamezni slovenski politični stranki za volilno kampanjo? Bomo To kadarkoli izvedeli? Slovenske politične stranke namreč vztrajno prikrivajo svoje donatorje, saj v Sloveniji prevladuje zavist, nezaupanje, teorije zarote in zato strah pred odkritjem donatorjev. 

Slovenska javnost je precej radovedna, ko gre za vprašanje političnih strank in njihovega financiranja. A radovednost ljudi v tem primeru ni potešena, saj stranke v veliki meri skrivajo, od koga so prejele donacije za svoje delovanje.

Roko na srce, Slovenija ni kakšna pretirano pravna država, zato verjetno finančni prilivi strankam najbrž prihajajo tudi po neformalnih poteh, potem pa stranke to predstavijo kot financiranje iz lastnega žepa oziroma iz žepa članov stranke, dasiravno je vir denarja zunanji.

Tudi mnoga podjetja in podjetniki, sploh takšni, ki se predstavljajo kot nestrankarski, zelo neradi izpostavljajo svoje ime v javnosti, češ da so oni donatorji strankam, saj se med drugim bojijo tudi medijev, ki kot insekti napadejo vsakogar, ki zaide v polje politike, zato raje skrijejo svoje donacije, kar pa ne pomeni, da v zameno ne pričakujejo kakšne ugodnosti ali vsaj naklonjenosti političnih strank tem podjetjem ali podjetnikom.

No, nekateri podjetniki so glede tega bolj odprti in odprto povedo tudi svoje politične preference. A teh je malo.

Problem je sicer tudi v strankah. Slovenske politične stranke, sploh nekatere, so paranoične in zavistne, v vsem vidijo zaroto. Zato ne napadajo le svojih političnih nasprotnikov, ampak se na njihovem tnalu znajdejo tudi vsi, s katerimi so ti povezani ali mislijo, da so s politiko povezani, in doživljajo nevšečnosti, tako podjetja, podjetniki, celo novinarji in podobno.

Že Igor Bavčar, nekdanji notranji minister in nekdanji predsednik uprave Istrabenza, nekdanji zaupnik Janeza Drnovška, ki je sodeloval tudi z Janezom Janšo, torej človek, ki pozna slovensko politiko zelo dobro, je povedal, da je slovenska politika zverinjak in prav ima. Slovenska politika je zverinjak, v katerem vlada precej nezaupanja.

Podjetja se tega zavedajo. Če bodo podprla eno stranko, bodo izzvala nezaupanje druge in podobno.

Tudi to je razlog, zakaj podjetja nočejo izdati svojih donacij.

Slovenija očitno še ni dovolj politično zrela, da bi bile politične preference posameznikov razumljene kot popolnoma normalna stvar, ki ne bi smela vzbujati nezaupanja. A temu očitno je tako. Vendar, zadeve se morajo tudi na tem področju razvijati. In večja transparentnost temu najbolj prispeva.

Po našem mnenju je neprimerna sedanja zakonska ureditev, ko se lahko objavijo le zneski donacij, ki presegajo tri povprečne bruto plače v Sloveniji, kar znaša okoli 4500 evrov. Ta znesek je previsok in omogoča še vedno enostavno in skrito doniranje.

Ta znesek bi se moral zmanjšati na tretjino.

Čeprav bi bilo pa še najboljše, da se uvede poseben sistem, kot je Supervizor, kjer bi se prikazalo vse donatorje posamezni politični stranki. Sami sploh ne bi dali nobenih omejitev, razen morda za resnično zelo majhne zneske. Dodatno pa bi moral biti naveden tudi znesek samofinanciranja.

Če stranke tako vneto nagovarjajo javnost in se postavljajo pred njo s svojimi mnenji, potem bi bilo prav, da povedo tudi to, kdo jih financira.

Tega na letošnjih volitvah, ki se bodo začele čez teden dni, ne bo mogoče doseči, že zaradi zakonodaje ne, pa tudi medijem verjetno ne bo uspelo prepričati strank, da same povedo imena in nazive svojih donatorjev, prav tako pa to ne bi bilo pošteno za tiste, ki so do sedaj donirali denar in so se za to odločili na podlagi obstoječe zakonodaje, sprememba pravil med samo igro je namreč nezaželena in neetična, a sprememba bi se lahko naredila za naprej.



Značke prispevka:

Odgovorite