nedelja, 4.december.2011 - 05:37

VOLITVE 2011: Danes, 4.12.2011, od 07:00 do 19:00 potekajo predčasne volitve v Državni zbor Republike Slovenije

Danes bodo državljani Republike Slovenije volili nove poslance v Državni zbor Republike Slovenije. Na podlagi rezultatov volitev pa bo formirana nova vlada.

 

Danes se je začel sodni dan za slovenske politične stranke in tudi državo Slovenijo. V vlogi razsodnikov bo nastopalo slovensko ljudstvo, oziroma vsi, ki imajo volilno pravico in bodo prišli oddat svoj glas na svoje volišče.

Volišča bodo odprta od 07:00 do 19:00. Na volišča je potrebno prinesti osebni dokument (še najboljše osebno izkaznico), priporočljivo pa je prinesti tudi vabilo, ki so ga vsi prejeli po pošti, ki pa ni obvezno.

Tudi v času volitev traja volilni molk, med katerim ni dovoljeno nagovarjati volivcev, katero stranko ali kandidata naj volijo. Predvolilne kampanje je namreč konec. Končala se je v petek ob polnoči. Kar je bilo izrečenega, je bilo izrečenega, kandidati (in stranke) so v času prevolilne kampanje imeli možnost nagovoriti volivce. Sedaj, v času volilnega molka, pa morajo volivci imeti mir, da sprejmejo odločitev, če je še niso, in to odločitev izvršijo z glasovanjem na volišču.   

Volitve bo vseskozi spremljala državna volilna komisija (v času volitev le volilno udeležbo), po zaprtju volišč pa bodo na podlagi prvih preštetih glasov objavljeni prvi rezultati volilne komisije okoli 19:30, ki se bodo nato do preštetja vseh glasov še dopolnjevali (in posledično temu spreminjali).

Tudi mediji bodo verjetno dejavni pri vzporednih anketah na voliščih, ki jih bodo objavili po koncu volilnega molka ob 19. uri.

Vse podatke o volitvah lahko dobite na spletni strani Državne volilne komisije.

DVK: Spletna stran namenjena parlamentarnim volitvam 2011

Kandidatne liste – Seznam kandidatov, ki sodelujejo na volitvah

Udeležba v Sloveniji in volilnih enotah

Udeležba v Sloveniji in volilnih okrajih

Izidi glasovanja za Slovenijo

Izidi glasovanja po volilnih enotah

Izidi glasovanja po volilnih okrajih

Izidi glasovanja narodnih skupnosti

Sodelovanje na volitvah je sicer pravica in ne dolžnost vsakega državljana Republike Slovenije, a vsak glas šteje, zato je priporočljivo, da državljani z volilno pravico to pravico tudi izkoristijo in glasujejo za izbranega kandidata.

Nasvet. Pravilno izpolnjena glasovnica je tista, kjer je pravilno izražena odločitev volivca. Najbolj zanesljivo in najbolj pravilno boste glasovali, če boste obkrožili številko pred imenom izbranega kandidata na volilnem lističu.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Zaradi težav v občini Tržič (težave z volilnimi lističi) je tam prišlo do začasne prekinitve volitev, zato bodo volišča tam odprta malce dlje. Zato je prišlo tudi do prestavitve volilnega molka, ki je podaljšan do 20. ure. Torej. Volilni molk traja do 20.-ih in ne do 19.-ih. Več o tem si preberite tukaj.

  2. admin pravi:

    Rezultati volitev bodo sproti objavljeni na spletni strani Državne volilne komisije.

    Že v članku smo podali povezave do volilne komisije.

    Rezultate pa si lahko ogledate tudi s klikom na spodnjo sliko.

    Državna volilna komisija

    Priporočamo tudi ogled strani dveh glavnih televizijskih hiš v Republiki Sloveniji:

    RTV Slovenija: http://www.rtvslo.si
    POP TV: http://24ur.com

  3. admin pravi:

    Obvestilo.

    Bralce obveščamo, da je bila spletna stran občasno nedosegljiva, saj smo reševali določeni tehnični izziv na sami spletni strani, ki je sedaj k sreči uspešno rešen.

    Tudi zaradi tega se nismo oglasili s komentarjem volitev.

    Zaenkrat lahko rečemo le to, da smo z rezultatom volitev zadovoljni.

    Glede določenih rezultatov smo izjemno zadovoljni (dober rezultat dveh novih list (zmaga Liste Zorana Jankovića in dober rezultat Liste Gregorja Viranta – obe stranki sta nam pri srcu, saj sta v Slovenijo prinesli svežino), glede določenih (izstop dveh strank liberalne opcije iz parlamenta) malo manj, čeprav je bil poraz pričakovan.

    Kljub odhodu iz parlamenta Katarini Kresal želimo veliko pozitivnega še v prihodnje in upamo, da jo bodo zmagovite stranke pritegnile k sebi. Tudi za vse druge, ki so pozitivni, je potrebno zagotoviti dobro mesto v družbi.

    Mislimo, da sta bili LDS in Zares žrtvi uspeha novih strank. Z vidika strank je poraz seveda žalosten, z vidika končnega rezultata pa so zadeve še vedno pozitivne, tudi za ljudi iz teh izpadlih strank.

    Dobra pa je bila tudi volilna udeležba, kar je tudi zelo pomembno. Visoka volilna udeležba pomeni odgovornost državljanov.

    Mislimo, da je prav tudi to, da bo v prihodnje več sodelovanja med dobrimi ljudmi.

    Zoran Janković je dobil priložnost po Mercatorju in ljubljanski občini izkazati se tudi kot upravljavec države. Verjamemo, da bo svojo vlogo opravljal vestno in odgovorno. Žal so razmere v Sloveniji zelo problematične, zato je potrebno imeti na čelu nekoga, ki bo znal zadeve speljati, sploh zadeve v gospodarstvu.

    No. To je malenkostni komentar, ki smo ga zapisali mimogrede. O volitvah smo že včeraj imeli poglobljene misli, analize in razprave, ki pa jih nismo dali na “papir” oziroma na internet.

  4. admin pravi:

    Na podlagi rezultatov državnozborskih volitev, bomo logotipe strank v desnem stolpcu (ki jih je 20, kolikor je bilo strank, ki so sodelovale na volitvah) skrčili na tiste stranke, ki so prišle v parlament.

    Prej strank nismo razvrščali po posebnem ključu, tokrat pa jih bomo razvrstili po uspešnosti na volitvah.

Odgovorite