torek, 20.december.2011 - 12:03

Novi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije ni postal Borut Pahor

Borut Pahor je dobil priložnost, da doživi svoj politični preporod  na mestu predsednika Državnega zbora Republike Slovenije

Gnojno vnetje ušesa Boruta Pahorja je do določene mere ustavilo dogajanje v zvezi s sestavljanjem nove koalicije. Pozitivna Slovenija se najprej želi dogovoriti s stranko SD kot najbolj verjetno koalicijsko partnerico (in tudi politično najbolj sorodno). Borut Pahor je na začetku podal nekaj pomislekov glede vstopa stranke SD v koalicijo, kar je povzročilo precej vrveža v stranki Socialni demokrati. SD se je razdelil na strujo, ki podpira vstop SD v koalicijo in na strujo, ki vstopu ni naklonjena, čeprav je bilo za pričakovati, da bo SD na koncu vendarle sodelovala v koaliciji.

Vse to dogajanje pa je dodatno začinila bolezen Boruta Pahorja, zaradi katere že nekaj časa leži v bolnišnici.

A očitno se zadeve vendarle premikajo na bolje. Tako pri bolezni Boruta Pahorja, kot tudi pri sestavljanju nove koalicije. Borutu Pahorju ponujajo mesto predsednika Državnega zbora Republike Slovenije. Te mesto je ponavadi rezervirano za drugo najmočnejšo stranko v koaliciji, to pa je po novem stranka Socialni demokrati.

Po našem mnenju je za Boruta Pahorja dobro, da bo izbral to funkcijo.

Zaradi vse negativnosti v času njegovega premierskega mandata, ki se je dogajala okoli njega, je morda prav, da se nekako umakne iz prvih bojnih linij različnih navzkrižnih interesov, ki so naporne še za dosti manj občutljive ljudi, kaj šele za človeka, ki velja kot pošten politik.

Dodatno bi lahko funkcija predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Boruta Pahorja politično ponovno rehabilitirala, saj je Borut Pahor človek, ki ima veliko pozitivnih lastnosti za predsednika državnega zbora.

Je umirjen, je konsenzualen, zaradi poštenosti uživa zaupanje vseh političnih opcij, ima velike sposobnosti nastopanja in tudi srečevanja s predstavniki tujih držav, ima že politične izkušnje v zvezi s to funkcijo, saj je v preteklosti že opravljal funkcijo predsednika državnega zbora in to zelo uspešno.  In še bi lahko naštevali.

Skratka. Borut Pahor bi bil zelo dober predsednik parlamenta.

Lahko bi rekli, da je morda potreboval nek čas za premislek, potreboval je tudi nek rez, od izgube mesta premierja, kar ga je močno prizadelo, tudi zaradi dolgotrajne agonije, ki je obstajala pred propadom vlade in različnim pritiskom, ki so to agonijo spremljali in ki so povzročali ogromen stres in posledično (predvsem duševno) izčrpanost – izgorelost.

S tega stališča je celo dobro, da je prišlo do bolezni. V bolnišnici je imel Pahor nekaj časa mir, da si malo opomore, dodatno pa je imel možnost zadeve premisliti, tako da bo lahko naredil nek rez od funkcije premierja, in mu bo tako lažje zamenjati delovno mesto.

Če strnemo. To, da je sprejel funkcijo predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, je za Pahorja dobro, pa tudi za državo, saj se je že izkazal kot zelo uspešen predsednik parlamenta. 

No, Pahorja čakajo še spremembe v njegovi stranki, glede na to, da je napovedal, da ne bo ponovno kandidiral za predsednika stranke. To so pa že znotrajstrankarske reči, ki se pač tičejo stranke SD.

Vsekakor lahko rečemo, da so se stvari tudi za Pahorja pozitivno končale.

Še to. Čeprav še ni postal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, Borut Pahor uživa tako visoko politično podporo za to funkcijo, da ni nobenega dvoma, da ne bo prišlo do njegove izvolitve. Zato smo v naslovu že z gotovostjo zapisali, da bo prišlo do tega. Namreč. Edinole višja sila bi lahko prekrižala načrte takšnemu scenariju, pa tu ne mislimo na višjo silo kot človeka (mnogi namreč radi govorijo o vplivnih političnih ozadjih v Sloveniji – tudi če ta obstajajo, so naklonjena k izvolitvi Boruta Pahorja v funkcijo predsednika Državnega zbora Republike Slovenije), ampak na usodo oziroma Boga.

Lahko bi rekli, da gre Borut Pahor v svoji politični karieri oziroma na svoji politični poti kljub številnim čerem naprej.

Borut Pahor gre naprej.

Slovenske novice: Pahor iz bolnišnice dahnil da

RTV Slovenija: Za predsednika državnega zbora se bo potegoval Borut Pahor



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Borut Pahor je bil odpuščen iz bolnišnice. Ob tem je naredil tudi skupinsko fotografijo s prijaznim osebjem ljubljanskega Kliničnega centra, ki je zanj skrbelo.

    Borut Pahor je šel iz bolnišnice UKC LJ

    Vir: Zid Boruta Pahorja na Facebook-u

    No. Slovenija ne bi bila Slovenija, če ne bi tudi pri imenovanju predsednika državnega zbora prišlo do zapletov. Po novih informacijah naj bi Janković ne podpiral Boruta Pahorja za predsednika parlamenta, ampak naj bi za to mesto predlagal Mašo Kociper, dodatno pa naj bi se za mesto po določenih informacijah potegoval tudi Karl Erjavec, kar pa še ni čisto gotovo.

    Do zapleta naj bi prišlo, ker je Pahor bojda kandidiral brez uskladitve z morebitno koalicijsko partnerico Pozitivno Slovenijo in je že NSI-ju povedal, da ne bo kandidiral kot koalicijski kandidat. To naj bi mu Zoran Janković zameril.

    Obeta se torej mini troboj ali vsaj dvoboj v parlamentu.

    Sami verjamemo, da bo Pahor dobil največjo podporo, vsaj glede na dejstvo, da so mu poleg njegove stranke naklonjene tudi druge stranke (Lista Virant, Desus), pa tudi pomladne stranke (NSI, SLS, SDS).

    Lahko pa da je tudi vse to zgolj politična predstava, s katero nekateri predstavljajo demokratičnost v Republiki Sloveniji. Kakorkoli že. Borut Pahor bo verjetno izglasovan za predsednika parlamenta, saj je stranka SD dejansko stranka, ki bo šla v koalicijo, kot že rečeno, pa mesto predsednika državnega zbora pripade drugi najmočnejši stranki v koaliciji. To je še dodaten razlog za poslance, da bodo glasovali za Pahorja, ki pa, kot smo že rekli, po našem mnenju uživa največjo podporo med poslanci državnega zbora (med možnimi kandidati). Bilo bi precej presenetljivo, če je ne bi dobil.

    RTV Slovenija: Obeta se vroča ustanovna seja DZ-ja. Boj Pahorja, Kociprove in Erjavca.

  2. admin pravi:

    Pahor (zaenkrat) ni postal predsednik državnega zbora. To je postal Gregor Virant, ki je premagal Mašo Kociper.

    Prvo glasovanje in drugo glasovanje:

    Pahor 31 : Kociper 28

    Tretje glasovanje – Pahor ne kandidira, Virant vstopi v igro.

    Virant 52 (LV, Desus, SLS, NSI, SDS) : Kociper 38 (PS + SD)

  3. admin pravi:

    Zaradi nepričakovanih zapletov Borut Pahor ni postal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. To je po bizarnem obnašanju Pozitivne Slovenije in SD v parlamentu postal več kot upravičeno Gregor Virant, ki je pa povedal, da bo to funkcijo zasedal le začasno, dokler ne pride do sestave koalicije, šele potem se bodo pa dogovorili tudi o tej funkciji, a formalno je predsednika parlamenta potrebno imeti in do koalicijsko usklajenega kandidata bo funkcijo predsednika opravljal sam, potem pa tisti, ki bo predviden za to mesto v koalicijski pogodbi. To je lahko spet on, ali kdo drug, tudi Borut Pahor.

    A zaenkrat pač Borut Pahor proti pričakovanjem ni postal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, zato smo spremenili naslov.

    Na levici so očitno precej vihravi in nepredvidljivi. Pogosto ne kažejo realne podobe. To dolgoročno zmanjšuje zaupanje in tudi pogosto iztirja dogajanje iz nekih ustaljenih smernic.

    Ravno to tudi povzroča precej nejevolje tudi pri tujih opazovalcih, ki vse to dojemajo kot nestabilnost političnega sistema v državi. Takšno vihravo dogajanje pa očitno generira prvenstveno levica, ki s svojim obnašanjem daje možnosti tudi desnici, da ta izkoristi priložnosti (in te slabosti levice) sebi v prid. Tu mislimo predvsem na stranko SDS.

    Kar je pa najbolj bedno, je pa to, da se levica s takšnim obnašanjem celo hvali, češ da to kaže na demokratičnost levice. To deluje bolj anarhistično kot demokratično. Kaže bolj na neurejenost stanja na levici, kot na neko silno demokratičnost.

  4. admin pravi:

    BORUT PAHOR NAJ BI BIL ZELO RESNO BOLAN

    Borut Pahor je še vedno v bolnišnici na intenzivnem zdravljenju

    Na portalu Pozareport sporočajo žalostno novico, da je Borut Pahor še vedno v bolnišnici.

    Nekateri v politiki naj bi rekli, da je njegovo stanje zelo resno.

    Lahko se zgodi, da bo bolezen pomenila tudi njegovo smrt, vsaj politično.

    Več si preberite tukaj.

  5. admin pravi:

    Borut Pahor naj bi okreval in naj ne bi bil tako zelo bolan, da bi se zaradi tega celo umaknil iz politike, kot špekulirajo nekateri.

    Verjetno gre le za novinarsko raco, ali pa za željo nekaterih, da bi se Pahor umaknil iz politike.

    Njegovi strankarski kolegi mu dajejo podporo in še vedno pričakujejo, da mora Borut Pahor v primeru, da bo SD v vladni koalciji, dobiti neko politično funkcijo.

    Znano je namreč, da je svoj čas Zoran Janković povedal, da Pahorja ne vidi ne v vladi ne na čelu Državnega zbora Republike Slovenije, kar povzroča veliko nejevolje v stranki SD. V stranki SD so se postavili v bran svojemu predsedniku in še vedno aktualnemu premierju.

  6. admin pravi:

    V časopisu Delo so povedali, da zdravstveno osebje, ki zdravi Boruta Pahorja, zavrača trditve, da naj bi bilo stanje Boruta Pahorja zelo resno in da so špekulacije, ki se pojavljajo v medijih, močno pretirane.

    Poudarjajo, da se je Borutu Pahorju stanje po operaciji najverjetneje poslabšalo zato, ker je bil prehitro odpuščen iz klinike (zaradi ustanovne seje slovenskega parlamenta, kjer je kandidiral za predsednika državnega zbora).

    Vnetje srednjega ušesa naj bi se pri odraslih ljudeh lahko bolj verjetno zapletlo, kar se je zgodilo tudi v primeru gospoda Pahorja, a Borut Pahor po novi operaciji dobro okreva in ni v situaciji, ki bi lahko pustila resnejše posledice tudi na njegovo politično udejstvovanje.

    V času odostnosti ga nadomešča minister Gaspari.

    Delo: Skrivnost bolezni Boruta Pahorja

  7. admin pravi:

    Borut Pahor je nestrpen.

    Borut Pahor je zelo nestrpen, pravijo zdravniki, ki ga zdravijo.

    Nestrpen je v časovnem smislu.

    Takoj, ko je njegovo stanje malo boljše, postane nemiren in pravi, da hoče telovaditi, teči, dvigovati uteži, najraje bi šel kar domov. Dodatno je Pahor potožil zdravnikom, da je človek, ki je navajen delati in da ga neaktivnost mori.

    Ker ni miroval, ko bi moral, naj bi enkrat padel celo v nezavest. Znano je namreč, da se je Pahor kljub bolezni udeležil ustanovne seje parlamenta, na kateri je kandidiral za novega predsednika državnega zbora, a neuspešno. Po tem izletu iz bolnišnice, se mu je stanje poslabšalo, zato je šel ponovno na operacijo, ki je trajala 4 ure. Med operacijo naj bi mu odstranili celo del tkiva in kosti za ušesom.

    Glavni zdravnik, ki ga zdravi, mu je rekel, da mora potrpeti še vsaj teden dni, saj da če bo prezgodaj šel ven, se mu lahko bolezen ponovi.

    Počakati mora, da telo in zdravila premagajo nadležni dve redki bakteriji (sev bakterij, seveda), ki ju je prejel najverjeteneje na obisku v Indiji.

    RTV Slovenija: Borut Pahor bo v bolnišnici še najmanj teden dni
    Dnevnik: Borut Pahor bi rad (že) tekel ali vsaj dvigoval uteži

Odgovorite