sreda, 28.april.2010 - 17:45

Tito si vsekakor zasluži ulico v Ljubljani

Tito je velik državnik, kateremu bi morala spoštovanje dodeliti tudi Republika Slovenija. Tito je bil popularen tudi na zahodu.

 

Mnogi zaradi povojnih pobojev menijo, da je zaradi objektivne odgovornosti Josipa Broza Tita potrebno le temu odvzeti titule, ki jih je imel, oziroma mu ne izkazovati časti (Pred ne toliko tega je Ljubljana namreč spet dobila Titovo cesto).

Sami nismo tega mnenja. Sami smo v naših prejšnjih prispevkih zelo temeljito opisali, kaj je pripeljalo do povojnih pobojev, tokrat pa bomo nadgradili naše prejšnje pisanje. Povojni poboji so nekaj, kar je potrebno raziskati, vendar zgolj s stališča odkritja pobitih ljudi, nikakor pa ne s stališča zgodovine.

Z zgodovinskega stališča so povojni poboji po našem mnenju zanemarljivo dejstvo, torej dejstvo, ki ga je potrebno zanemariti, gre za posledico vojne, recimo temu piko na i druge svetovne vojne na področju bivše SFRJ.

Tito ima izjemno velike zasluge za razvoj Slovenije v okviru SFRJ in za razvoj demokracije na tem področju. Sicer je komunistični režim imel določene slabosti, vendar na splošno je pa omogočal razvoj celotne SFRJ in k temu je doprinesel Tito.

Sami smo torej mnenja, da si Tito vsekakor zasluži cesto v Ljubljani, pa ne samo v Ljubljani.

Povojne poboje pa je s ciljem neomadeževanja spomina na Josipa Broza Tita, potrebno preprosto zanemariti, sploh če vemo, da so pobiti bili pretežno nacistični in fašistični kolaboracionisti, torej služabniki okupatorjev, katerih vloga je bila v drugi svetovni vojni izrazito problematična, agresorska in zločinska. Takšni ljudje si ne zaslužijo kakšne posebne zgodovinske časti, zato je njihov poboj zanemarljivo dejanje.

Torej. Tito si zasluži svoje mesto v slovenski zgodovini ne glede na povojne poboje, ki so posledica vojne in jih zato enostavno lahko štejemo kot dodatne vojne žrtve. O tem smo zelo podrobno pisali že kar nekaj časa nazaj v več prispevkih.

Skratka. Tito naj ima tako cesto, dobro bi pa bilo, da se mu da tudi kakšen spomenik, vsaj doprsni kip.

Sprava nikakor ne sme biti opravičilo za demonizacijo Titove osebnosti. Takšna sprava ni vredna nič.

Sami raje vidimo, da v Sloveniji ne pride do sprave, kot pa da sprava obrne zgodovinske vloge okupatorjev in branilcev slovenske svobode. Na branilski strani je tudi Tito, ki si zato zasluži čast, ki mu pripada.

Ne glede na to, koliko življenj je bilo odvzetih pri povojnih pobojih, pa niti eno ne odtehta Titovih zaslug za razvoj Slovenije (sicer znotraj SFRJ), še posebej če se upošteva dejstvo, da so pobiti tisti, za katere se je sumilo, da so kolaboracionisti.

Nam osebno povojni poboji ne pomenijo veliko (resda imamo odklonilno mnenje do pobojev, vendar pa to ne vpliva na naše mnenje o Titu), Tito nam pa po drugi strani pomeni ogromno, glede na to, koliko dobrega je naredil za razvoj Slovenije in drugih držav bivše SFRJ.

In mislimo, da je takšno mnenje večine ljudi v Sloveniji razen strank, ki koketirajo z nacističnimi in fašističnimi kolaboracionisti, ampak to je njihov problem in ne problem celotne države.

V NSI so se nekateri jokali, ko je Tito umrl. Sedaj so pa tako proti njemu. To nam ni všeč.

Ne glede na vse slabosti, je Tito ena najbolj pozitivnih osebnosti v slovenski zgodovini in prav je, da se mu dodeli posebna čas zaradi njegovih zaslug, ki so ogromne.

SFRJ je postavil v skupino neuvrščenih držav, ki so imele koristi tako od komunističnih kot od zahodnih držav. To je ogromna pridobitev. Po njem bi se bilo potrebno zgledovati. Povojne poboje je pa potrebno zanemariti, ker niso tako zelo pomembna tematika za ocenjevanje Titovih zaslug.

Še nekaj bomo rekli. Kako si desničarji sploh obetajo kakšno spravo, če se tako spravljajo na najbolj čiste simbole NOB-ja kot je bil Josip Broz Tito. Če se oni tako grdo obnašajo do človeka (Josipa Broza Tita), ki bi si, če bi bil duhovnik, zagotovo zaslužil mesto svetnika kljub vsem napakam (nas osebno moti predvsem njegovo razuzdano zasebno življenje, če smo iskreni – to je edini madež na njem, ki se nam zdi malo hujši), potem naj ne pričakujejo, da bodo drugi razumeli koketiranje domobrancev in belogardistov z nacizmom.

Sprava pomeni tudi, da se dovoli tistim, ki imajo radi Tita in ga spoštujejo, da se mu oddolžijo na nek način. In verjamemo, da je v Sloveniji veliko več kot 50 odstotkov ljudi, ki Tita spoštuje in mu privošči poimenovanje ulice po njem in še več kot to.

Povojni poboji so pa nekaj, kar je potrebno raziskati in označiti kot ne najbolj prijetno dejanje, katerega ponovitev ne bi bila primerna ali zaželena, nikakor pa niso nekaj, kar bi Titu zmanjševalo vrednost. Nikakor.

Bralcem svetujemo, naj pobrskajo po naših straneh, kjer smo zelo argumentirano pojasnili vse zgornje besede.Značke prispevka: , ,

Odgovorite