petek, 6.januar.2012 - 18:42

Danilo Slivnik je zaradi povezanosti z afero Karner storil samomor. Ustrelil se je.

Danilo Slivnik naj bi storil samomor zaradi primera Karner

Do sedaj nismo obravnavali primera Karner, ko so Američani prišli na sled slovenskima preprodajalcema z nedovoljenimi steroidi. Mihaela Karnerja so mediji poimenovali kar dopinški milijonar. S preprodajo nedovoljenih izdelkov sta se ukvarjala oba zakonca Karner, Mihael in Alenka Karner. Alenka Karner pa je bila nečakinja Danila Slivnika, hči njegove sestre.

Danilo Slivnik je Alenko Karner obiskal tudi v priporu. Rekel je, da je popolnoma brezvoljna in da se počuti, kot da se ji je podrl ves svet.

Tudi Danila Slivnika so sumili vpletenosti v nepremičninske posle družine Karner. In sicer naj bi Karner z nakupi nepremičnin v Sloveniji pral denar od prodaje nedovoljenih izdelkov.

Očitno je Danila Slivnika kalvarija njegove nečakinje in vpletenost, predvsem prek njegovega sina, ki je poslovno sodeloval z družino Karner, tako močno prizadela, da se je odločil za usoden korak in je storil samomor.

Danilo Slivnik je sicer dolgoletni novinar Dela, bil je tudi glavni urednik revije Mag, pa tudi politični komentator. V času Janševe oblasti je vodil upravo časopisne hiše Delo v času, ko je delo politično prevzela slovenska desnica (Delo je prišlo pod nadzor politične desnice v času, ko je Janševa oblast prodala večino Mercatorja Pivovarni Laško, takrat so politično odstranili tedanjega uspešnega managerja Zorana Jankovića, tudi Delo je prišlo pod vpliv SDS-a in je postalo prodesno, Delo se je desnega primeža rešilo po sporu med Janezom Janšo in Boškom Šrotom). Takrat so Danilu Slivniku nekateri novinarji očitali, da preveč pritiska na levo usmerjene novinarje.

Danilo Slivnik je bil sicer izjemen političen komentator, kateremu so ljudje radi prisluhnili, in je bil pogost gost medijev, ko je bilo potrebno komentirati politično dogajanje v Sloveniji.

Umrl je v 62. letu starosti. Ustrelil se je.

Slovenija je vsekakor izgubila pomembnega novinarja, ki pa se je zadnje čase odmaknil od novinarstva in se podal v gradbeni sektor, v posle z nepremičninami.

Žal je v Sloveniji gradbeni sektor v veliki meri povezan tudi z organiziranim kriminalnim podzemljem.

Primer Karner pa kaže tudi to, da se ravno v gradbenem sektorju perejo ogromne količine z nezakonitimi dejavnostmi pridobljenega denarja, sploh v državah, ki so močno skorumpirane in v katerih pravna država zaradi številnih razlogov, tudi korupcije v organih pregona, povečini ne deluje.

Vprašanje je, kolikšen odstotek del v gradbenem sektorju se opravlja z umazanim denarjem. Sami smo se že večkrat spraševali, zakaj je ravno v gradbeništvu toliko kriminala. Morda zato, ker se prek gradbeništva lahko najlažje pere denar in se zato na gradbeništvo pogosto lepi mafija. Morda v gradbeništvu ni zadostnega nadzora, morda se za gradbeništvo v veliki meri odločijo kriminalni ljudje zaradi visokih denarjev, ki se v njem vrtijo. Ne vemo.

Tudi primer Karner je v Sloveniji prišel na dan šele po tem, ko so se z njim začele ukvarjati inštitucije v ZDA in v Avstriji, čeprav verjetno tudi zato, ker naj zakonca Karner ne bi tako zelo nezakonitih dejavnosti opravljala v Sloveniji (ali pa v Sloveniji na te dejavnosti niso bili pozorni).

Res je žalostno, da se je Danilo Slivnik podal v gradbeni sektor, ki ga je na koncu stal življenja.

Če bi ostal zvest novinarskemu delu, bi bil sicer bolj reven, a vsekakor se ne bi tako kompromitiral. Škoda.

Morda pa je bil le žrtev dejavnosti svojih družinskih članov. Še enkrat. Škoda.

Bil je namreč dober politični komentator (sicer nekoliko prodesni, saj je bil vedno bolj naklonjen politični desnici).



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Delo: Umrl Danilo Slivnik
    Delo: Kdo je bil Danilo Slivnik?
    Delo: Zakonca, osumljena prodaje steroidov, pred preiskovalnega sodnika čez teden dni
    Dnevnik: Danila Slivnika našli mrtvega
    Revija Reporter: Umrl je Danilo Slivnik

    Članka Revije Reporter nismo podali kar tako. Namreč. Danilo Slivnik je bil dolgo časa glavni urednik revije Mag. Po tem, ko je po desničarskem prevzemu Dela (izpeljanega na podlagi dogovora med SDS-om in Pivovarno Laško v času desne oblasti) prišel na čelo Dela, je preselil revijo Mag pod okrilje Dela. A po prepiru med Janezom Janšo in Adrijano Starina Kosem in Boškom Šrotom, ko je desnica izgubila pred časom pridobljeni vpliv v tej časopisni hiši, je revija Mag prišla na prepih. Skoraj celotna bivša (prodesna) redakcija Maga je odšla iz časopisne hiše Delo in ustanovila Revijo Reporter, ki je po svoje naslednica starega, prodesnega Maga. Revija Reporter je torej stari (prodesni) Mag. Zatorej je prav, da podamo članek tudi od te revije, kar zadeva tragično smrt novinarja Danila Slivnika.

  2. admin pravi:

    Šok javnosti zaradi samomora Danila Slivnika je še večji, saj je Danilo Slivnik še pred kratkim sodeloval v oddaji Svet na Kanalu A, kamor je prišel po lastni želji, da pojasni zadeve v zvezi z njegovo nečakinjo Alenko Karner.

    24ur.com: Umrl je Danilo Slivnik
    24ur.com: Mihael Karner vedel za preiskavo?
    24ur.com: Zakonca Karner čakata na odločitev o izročitvi

  3. admin pravi:

    Tako kot je to običaj v Sloveniji, se spet pojavljajo špekulacije, ali ni bil Danilo Slivnik nemara umorjen, ker je vedel preveč o povezavah med zakoncema Karner in nekaterimi političnimi veljaki v Sloveniji in da so ga zato umorili in prikazali, kot da je šlo za samomor. Nekateri pač vsak primer radi spolitizirajo. Glede na to, da napadajo predvsem slovensko levico, je torej dejstvo, da so tisti, ki širijo takšne teorije zarote, desno usmerjeni.

    Sicer je res, da je bil Danilo Slivnik prodesni človek in da je v svojih tekstih, tudi publikacijah (knjigah, ki jih je napisal), precej kritiziral predvsem slovensko levico, a vendarle se je zadnja leta precej vnesel in pri svojih komentarjih političnega dogajanja poskušal biti čim bolj uravnotežen in ne več tako izrazito prodesni, kar so mu nekateri zamerili, češ da spreminja politična prepričanja.

    Policija je že ovrgla možnost, da naj bi šlo pri smrti za kaznivo dejanje neke tretje osebe, in je ugotovila, da je šlo za samomor.

  4. admin pravi:

    Vse bolj se kaže povezanost tudi Danila Slivnika (nekdanjega odgovornega urednika Maga (sedanje revije Reporter) v sporne posle. Mihael Karner naj bi za pranje denarja uporabljal (odpiral) slamnata podjetja. Nato pa je denar investiral v prodajo nepremičnin.

    RTV Slovenija: Zadeva Karner: MOL je hitro spremenil namembnost zemljišča. Na MOL-u so se pogovarjali tudi z Danilom Slivnikom

  5. admin pravi:

    Drobna opomba. V članku smo zapisali stavek. Morda pa je bil le žrtev dejavnosti svojih družinskih članov.

    Tu mislimo ne zgolj na nekatere ožje družinske člane, ampak tudi na širšo družino, torej tudi sorodstvo.

  6. admin pravi:

    V reviji Reporter so objavili pietetni zapis Silvesterja Šurle, novinarja in odgovornega urednika Reporterja, prej pa tudi novinarja in urednika Maga.

    Revija Reporter: In memoriam: Danilo Slivnik (1950 – 2012)

  7. admin pravi:

    Pravosodni organi Republike Avstrije se bodo odločali o izročitvi zakoncev Karner Združenim državam Amerike. V ZDA jima grozi 40 let zapora.

    RTV Slovenija: Zakoncema Karner grozi 40 let zapora

  8. admin pravi:

    Celovško sodišče je odobrilo izročitev zakoncev Karner v Združene države Amerike. ZDA zahtevajo izročitev zakoncev zaradi kaznivih dejanj v povezavi s prodajo nedovoljenih poživil (predvsem se omenjajo anabolični steroidi).

    Dnevnik: Celovško sodišče odobrilo izročitev Karnerjevih Združenim državam Amerike

  9. admin pravi:

    Alenka Karner je nesrečna zaradi odločitve avstrijskih sodnikov, da se jo skupaj z možem izroči Američanom. Že ob aretaciji je svojemu tedaj še živemu stricu zaupala, da se počuti, kot da se ji je podrl ves svet, stričev samomor pa jo je le še dodatno dotolkel. Skupaj z možem je namreč živela udobno življenje, katerega pa je prekinila policijska akcija. V svoji nesreči je ostala sama proti sistemu.

    Alenka Karner, nečakinja tragično preminulega slovenskega novinarja, Danila Slivnika, ki si je vzel življenje nedolgo po izbruhu afere Karner v Avstriji in nato še Sloveniji, je od avstrijskega pravosodja prejela žalostno novico, da bo bila skupaj z možem izročena ZDA, kjer obema grozi dolgoletna zaporna kazen zaradi prekupčevanja s steroidi. Alenka Karner je bila nekaj časa sicer na prostosti, do odločitve sodišča, a po odločitvi avstrijskih sodnikov so jo spet prijeli. Karnerjeva upata, da jima bo ustreglo avstrijsko pravosodni ministrstvo in preprečilo njun izgon Američanom. To upata predvsem zato, ker so v Evropi kazni neprimerno nižje kot čez lužo.

    Večer: Alenka Karner ni več v avstrijskem priporu

    Reporter: Avstrija zakonca Karner lahko preda ZDA, je potrdilo sodišče v Gradcu

  10. admin pravi:

    Pravosodno ministrstvo je pred kratkim odločilo, da se strinja z izročitvijo zakoncev Karner ZDA in ko je vse kazalo, da zakonca Karner več nimata nobenega upanja, ju je razveselilo ustavno sodišče, ki je odložilo izročitev do konca aprila meseca, saj naj bi bili zagroženi kazni v ZDA in Avstriji za zadevno kaznivo dejanje precej različni.

    V ZDA je kazen 40 let, v Avstriji pa 3 leta.

    O izročitvi zakoncev Karner bo odločalo tudi avstrijsko vrhovno sodišče.

    Alenko Karner so že izpustili iz pripora.

    RTV Slovenija: Zakonca Karner za zdaj ostajata v Avstriji

Odgovorite