nedelja, 8.januar.2012 - 18:27

Sedaj gre zares. Karl Erjavec in Gregor Virant se morata odločiti, ali bosta podprla Zorana Jankovića ali Janeza Janšo

Karl Erjavec in Gregor Virant bosta odločala o Zoranu Jankoviću in Janezu Janši.

Na Dossier korupcija spremljamo sestavljanje vladne koalicije. Letos je tekma še posebej zanimiva, saj imata realne možnosti za sestavo koalicije tako Zoran Janković kot Janez Janša.

Vse peripetije, ki spremljajo sestavljanje koalicije spremljamo v posebnem članku.

Do članka lahko pridete s klikom na zadevno sliko članka, ki jo podajamo tudi tukaj. Gre za umetelno izdelano tehtnico, s katero smo prikazali tehtanje odločitev pri sestavi vladne koalicije.

Neposredna povezava do članka se nahaja na spodnji povezavi:

Dossier korupcija: Pogajanja za vladno koalicijo bodo potekala tako na levi kot na desni strani.

Kljub vsem peripetijam, ki jih ni bilo malo, sedaj potekajo resni razmisleki. Ključna akterja, Gregor Virant in Karl Erjavec se morata dokončno odločiti. Peripetije morata dati na stran in se odločiti na podlagi konkretnih dejstev.

Lista Virant naj bi svojo odločitev sprejela v ponedeljek, stranka Desus pa v torek.

Za pričakovati je, da bo stranka Desus pri svoji odločitvi močno upoštevala odločitev Liste Virant, zato je na Listi Virant, da se dokončno politično opredeli.

Tisti, ki bo izbranec Liste Virant bo torej novi mandatar slovenske vlade.

Pri tem opozarjamo še na nekaj. Glede na specifičen politični izid, se lahko zgodi tudi naslednje.

Lista Virant in Desus lahko podpreta Zorana Jankovića in mu data možnost vladanja. Če se pa stvari ne izidejo, pa se lahko čez dve leti stvari ponovno premešajo. Če bi čez dve leti prišlo do nezadovoljstva s koalicijo, bi lahko Lista Virant in Desus iz nje izstopila, prišlo bi do vladne krize, ki bi vodila v nezaupnico obstoječi vladi, stranki Lista Virant in Desus pa bi lahko ponovno izoblikovali drugo koalicijo, recimo koalicijo z Janezom Janšo.

Ta situacija bi lahko pomenila, da bi bili stranki Desus in Lista Virant pomembni vezni element, ki bi lahko nadomestil vlado narodne enotnosti in onemogočal pretirano svojeglavost tako ene kot druge strani.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    BOSTA MANJŠINSKA POSLANCA SLEDILA TRADICIJI GLASOVANJA V SLOVENSKEM PARLAMENTU?

    Manjšinska poslanca sta do sedaj vedno glasovala za mandatarja, ne glede na politično barvo le tega. Bosta sedanja manjšinska poslanca prekinila tradicijo?

    Virant je odtegnil podporo Zoranu Jankoviću. Sedaj je na vrsti stranka Desus.

    Če Desus podpre Zorana Jankovića in ga podpreta tudi manjšinska poslanca, morda pa še kakšen prebegli poslanec iz desnice (omenja se predvsem Lista Virant), bo Janković imel 46 glasov, dovolj za sestavo vladne koalicije. Seveda je sedaj vse odvisno od Desusa in manjšinskih poslancev.

    Manjšinska poslanca sta v dosedanji zgodovini slovenskega parlamenta praviloma glasovala za vladno koalicijo, ne glede na politično barvo. Od takšne drže manjšinskih poslancev sta imeli vedno koristi skupnosti, kateri sta poslanca predstavljala.

    Skratka. Glasovanje manjšinskih poslancev proti, bi pomenilo neko odstopanje od dosedanje prakse.

    Če bi poslanca glasovala proti, bi dejansko pomenila jeziček na tehtnici v negativnem smislu, saj je do sedaj veljalo, da je podpora manjšinskih poslancev zagotovljena ne glede na barvo koalicije. Glasovala sta za, ne oziraje se na politično barvo koalicije.

    Če bosta sedaj glasovala proti, bosta šla mimo te tradicije in seveda dejansko odločilno vplivala na usodo vladne koalicije.

    Ali bosta pripravljena sprejeti to vlogo, se bo pa videlo v sredo.

    Seveda govorimo pod predpostavko, da bo Desus podprl Zorana Jankovića.

    Kaj želimo povedati? Povedati želimo, da so stranke tiste, ki odločajo o koaliciji, medtem ko manjšinska poslanca praviloma, praktično vedno, glasujeta za. Če bi glasovala proti, bi glasovala namensko, torej bi vplivala na sestavo koalicije. Le glasovanje za ni namensko glasovanje, kar si poslanca tudi želita.

    S tega stališča ima Zoran Janković še vedno možnost sestaviti vlado, razen če ne dobi podpore Desusa.

  2. admin pravi:

    Zorana Jankovića lahko rešita le še stranka Desus in manjšinska poslanca

    Seveda ne smemo pozabiti dejstva, da je po tem, ko se je Gregor Virant očitno nagnil desno, cena Desusa močno poskočila.

    Desus bi sedaj lahko zahteval veliko, če bi želel sodelovati v koaliciji, ki bi imela skupaj s poslancema manjšin 46 glasov podpore v parlamentu in po besedah predstavnikov Liste Virant tudi konstruktivno podporo te stranke, ki pa bi delovala iz opozicije.

    Janković bo zatorej moral sedaj dati pomembne priboljške Desusu in manjšinskima poslancema, če mu je za to sploh še ostalo časa.

    Če hoče kaj rešiti, dobro ve, koga mora poklicati.

    Karla Erjavca in manjšinska poslanca.

  3. admin pravi:

    Dogodki so tako intenzivni, da kar prehitavajo eni druge.

    Očitno je Zoran Janković že šel na pogovore s Karlom Erjavcem, kar je bilo tudi za pričakovati. Torej. Janković je dobro vedel, koga mora poklicati, kar je prav.

    RTV Slovenija: Erjavec na sejo DeSUS-a s sestanka z Jankovićem

  4. admin pravi:

    Desus bo podprl Zorana Jankovića.

  5. admin pravi:

    Novi Ciril Pucko ni nujno potreben

    Ne vemo, kdo v Sloveniji se spreneveda, kar zadeva potrebo po novem Cirilu Pucku (oglejte si ga tukaj), celo po dveh Cirilih.

    Pojdimo malo nazaj v zgodovino, v leto 1996 (1997) in poglejmo, kaj se je takrat zgodilo.

    Takrat je imel Janez Drnovšek za sestavo vladne koalicije na voljo 43 poslancev. Z dvema poslancema manjšin je imel 45 glasov. Ciril Pucko je nato iz SKD (SKD je po svoje predhodnica sedanje NSI) prešel v LDS in pomenil nujno potreben 46. glas. Takrat je bilo stanje še bolj bizarno. Desni poslanci so imeli skupaj 45 glasov, Drnovšek pa šele s poslancema manjšin 45 glasov, nakar je Pucko prestopil iz SKD v tedaj najmočnejšo stranko v parlamentu LDS. Skratka. Sedaj pa ima Janković zagotovljenih 44 glasov brez manjšinskih poslancev in po svoje tudi precej naklonjeno Listo Virant, ki pa mu je sedaj zaradi nam precej neljube politične oportunosti nekaterih v Listi Virant odrekla podporo.

    Skratka. Takrat tudi s poslancema manjšin Janez Drnovšek ni imel dovolj glasov za sestavo vladne koalicije.

    Sedaj pa ima Zoran Janković na voljo 44 glasov. Z dvema poslancema manjšin pa jih ima potrebnih 46 glasov.

    Torej. Ciril Pucko ni potreben, samo poslanca manjšin morata spoštovati tradicijo glasovanja.

    Njihovo negativno glasovanje ali pa izvzemanje iz glasovanja (negativen glas je v primeru glasovanja za mandatarja (kjer je potrebno imeti zagotovljenih 46 glasov za) tudi vzdržanje od glasovanja, ne zgolj glasovanje proti) bi pomenilo odmik od tradicije.

    Če bi manjšinska poslanca ravnala korektno, bi na glasovanju podprla Zorana Jankovića.

    Tudi če se vzdržita, bosta dejansko povedala, da Jankovića ne podpirata. To bi bilo pa skorajda enako svojevrstni izdaji. To je dejstvo.

    Res je, da je Slovenija v težavah in potrebuje močno vlado in ne političnega egoizma.

    A dejstvo je, da so stranke, od katerih se je pričakovalo takšno državnotvono ravnanje, v celoti podlegle predvsem lastnim interesom. Tu mislimo predvsem na Listo Virant, ki bi imela v Janševi koaliciji nekoliko močnejšo vlogo. S tem je razočarala mnoge ljudi, tudi nas, če smo iskreni.

    Roberto Battelli in Laszlo Göncz sta se po sili razmer znašla v situaciji, kjer njun glas odtehta. Da bi se izognila očitkom o političnem oportunizmu, pa je očitno, da bi morala podpreti Zorana Jankovića.

    Pa tu nismo sploh pristranski. Namreč. Če bi bil Janez Janša v podobnem položaju kot Janković (prvi mandatar, relativni zmagovalec na volitvah s 44 glasov podpore), bi bilo prav, da podpreta tudi njega.

    Žal je naneslo tako, da sta njuna glasova pomembna. Ravno zato je najboljše, da spoštujeta tradicijo. Seveda bosta morala za takšno podporo biti tudi nagrajena, kar zadeva njuni skupnosti, katerih interese zastopata.

    Če bosta ravnala po tradiciji, novi “Cirili Pucki” ne bodo potrebni, čeprav bi bilo za Jankovića bolj udobno, če ga podpre še kdo poleg 46 poslancev.

  6. admin pravi:

    Zoran Janković naj bi po določenih napovedih prejel 48 poslanskih glasov in postal novi mandatar slovenske vlade. Če je to res, se bo še pokazalo.

    RTV Slovenija: Mišič (Pozitivna Slovenija): Janković bo prejel 48 glasov
    RTV Slovenija: Ciril Pucko – prvi odločilni “prestopnik”, a ne zadnji
    RTV Slovenija: Koliko je vreden poslanski glas? Virant: Janković blefira ali trguje
    RTV Slovenija: Kaj se bo zgodilo, če Jankoviću (ne) uspe?

  7. admin pravi:

    Stranke desnice:
    – SDS
    – Lista Virant
    – SLS
    – in NSI

    so se (po informacijah nekaterih medijev) odločile, da bodo med glasovanjem o mandatarju Zoranu Jankoviću vsi njihovi poslanci obsedeli na stolih.

    Razlog za takšno odločitev desnih strank je v tem, da želijo preprečiti, da bi nekateri njihovi poslanci glasovali za Zorana Jankovića in tako podprli njegovo mandatarstvo.

    Če bodo vsi poslanci sedeli na stolih, bodo tako vodstva desnih strank imela nadzor nad glasovanjem njihovih poslancev.

    Stranke desnice pričakujejo, da se bodo na ta način poslanci, ki so nameravali podpreti Zorana Jankovića za mandatarja, prestrašili, saj bi bili tako razkrinkani, da so ravno oni glasovali za Zorana Jankovića.

    V primeru, da bi podprli Zorana Jankovića, bi verjetno doživeli kazen, morda tudi izključitev iz stranke.

    Pod velikim nadzorom je predvsem Ivan Vogrin, kateremu je Virant že prej zagrozil, da bo odstranjen iz parlamenta (bo moral vrniti nazaj poslanski mandat), če ne povrne dolgov upnikom. Ravno Vogrina dojemajo kot novega Cirila Pucka, zato v Listi Virant skrbno spremljajo njegovo obnašanje, da bi preprečili morebitno podporo Zoranu Jankoviću. Enako velja tudi za druge poslance.

    Predvsem v Listi Virant je namreč nekatere strah, da bodo nekateri poslanci podprli Zorana Jankovića, potem pa krivdo prevalili na Vogrina.

    Desnica se zato želi zavarovati in izvesti pritisk na vse poslance, ki morda kolebajo med tem, ali bi podprli Zorana Jankovića ali ne.

    Dnevnik: Seja je v polnem teku: Desnica namerava med glasovanjem ostati na stolih

  8. admin pravi:

    Katarina Hočevar (Državljanska lista Gregorja Viranta) Zorana Jankovića ne bo podprla zaradi solate

    Poslanka Liste Virant Katarina Hočevar je rekla, da Zorana Jankovića ne bo podprla zato, ker je trgovska družba Mercator v času, ko jo je vodil Zoran Janković, od njene družine prepoceni kupovala solato. Katarina Hočevar je namreč doma iz kmetije, na kateri pridelujejo solato. Jankoviću zameri, da je Mercator od njih kupoval solato le za 200 SIT po kilogramu solate, prodajal pa po ceni 750 SIT za kilogram. To jo je močno zmotilo, zato bo Zoranu Jankoviću odtegnila podporo zaradi nepodpore kmetom.

  9. admin pravi:

    Poslanec in predsednik stranke SLS je ravnokar potrdil, da desnica ne bo glasovala zato, ker hoče razkrinkati Cirile Puckote z desnice.

  10. admin pravi:

    Tudi Rihard Braniselj iz Državljanske liste Gregorja Viranta je ravnokar potrdil, da desnica ne bo glasovala zato, ker hoče videti, kdo bo dal podporo Zoranu Jankoviću.

  11. admin pravi:

    Zoran janković ni dobil zadostne podpore.

    Prejel je 42 glasov.

    54 glasovnic je bilo oddanih.

    Glasovalo je 47 poslancev. 4 glasovnice so bile neveljavne. 42 je glasovalo za in 1 proti.

Odgovorite