ponedeljek, 16.januar.2012 - 14:38

Marko Pavliha je zaradi razhajanj zapustil stranko Državljanska lista Gregorja Viranta

Marko Pavliha je nepreklicno izstopil iz Državljanske liste Gregorja Viranta

 

Eden od ustanoviteljev stranke Državljanska lista Gregorja Viranta, Marko Pavliha, znan tudi kot eden izmed resetirancev, se je odločil zapustiti stranko. Nesoglasja v razmišljanjih s preostalimi pomembnimi člani stranke so se pokazale predvsem po tem, ko se je Lista Virant odločila zavrniti podporo Zoranu Jankoviću.

Marko Pavliha je vseskozi navijal za sredinsko držo stranke, ki pa se je po zavrnitvi Zorana Jankovića nagnila močno desno. Sicer je dejstvo, da so Virantovo stranko v veliki meri podpirali ljudje, ki imajo recimo temu sredinski pogled na politiko in pa tisti, ki imajo bolj liberalni, levo obarvan pogled na politiko. S takšno držo je stranka pridobila precejšnji del volilnega telesa, a po zavrnitvi Zorana Jankovića kot mandatarja in naslonitvi stranke na Janeza Janšo, na desno, so tudi njeni volivci začeli dvomiti, ali so parole stranke iskrene. To se je pokazalo na hudem znižanju javnomnenjske podpore tej sredinski stranki, ki ji po drugi strani na desnici očitajo to sredinskost in pričakujejo desno držo stranke. Ravno ta razcepljenost ustvarja precej težav stranki Gregorja Viranta.

Marko Pavliha je kandidiral tudi za poslanca, a ni dobil dovolj podpore za vstop v parlament. Tedaj se je tudi nekoliko oddaljil od same stranke.

Najprej je imel veliko ambicij z novoustanovljeno stranko. Prisluhnite njegovim številnim idejam v naslednjem vidoeposnetku.

 Marko Pavliha o ustanovitvi in delu Liste Virant

Marko Pavliha je po volitvah sicer pričakoval, da bo stranka šla v vlado v skladu z rezultati volitev, ki so dale prednost Zoranu Jankoviću, zato ni bil niti za idejo o vladi narodne enotnosti, ki jo je v Sloveniji predlagal trojček strank Lista Virant, Desus in SLS, ter se je zavzemal za parlamentarno abecedo, po kateri bi se dalo priložnost Zoranu Jankoviću.

Ker se je v pogledih z vodilnimi v stranki začel precej razlikovati, se je zato začel tudi oddaljevati od same stranke. Kemije med njim in stranko več ni bilo. Zato se je na koncu odločil zapustiti to stranko. Še vedno pa upa, da bo stranka zasledovala tiste ideje, zaradi katerih je v stranko tudi vstopil.

Državljanska lista Gregorja Viranta ima že sicer precej težav v političnem profiliranju, saj ne želi biti percepirana kot desna stranka, kot podaljšek SDS-a, pa tudi kot servilna Zoranu Jankoviću ne želi biti percepirana. Čeprav je sedaj bolj verjetno, da je bolj naklonjena SDS-u in ravno to je povzročilo umik javnomnenjske podpore stran od te stranke, kar rezultira v močnem padcu podpore stranki.

Najbrž bo stranka še vedno preživljala precej turbulenc, ravno zaradi tega, ker sta v Sloveniji dva pola, ki se med seboj ne preneseta, ki med seboj nista skladna. Naslonitev na en pol pomeni izgubo volivcev stranke, ki so bolj naklonjeni nasprotnemu polu. Stranka ima torej močno povezovalno vlogo, obenem pa jo ravno ta mešanost volilnega telesa dela tudi zelo labilno.

Rezultati te labilnosti pa so precejšnji notranji konflikti v stranki, ki morda sedaj še niso v veliki meri prišli na plano, a dolgoročno se bodo lahko razlike le še stopnjevale, sploh če se bo stranka preveč nagnila na eno stran.

Dnevnik: Marko Pavliha je zapustil stranko Gregorja Viranta



Značke prispevka:

Komentarji

 

Odgovorite