ponedeljek, 16.januar.2012 - 20:18

V razmislek Janezu Šušteršiču iz Državljanske liste Gregorja Viranta: Realna možnost je tudi Zoran Janković in ne le Janez Janša

Nekateri so predlagali, da bi za mandatarja bil ponovno predlagan Borut Pahor, nekateri pa na tem mestu vidijo nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika. Oba sta prošnji zavrnila.

Mateja Lahovnika so klicali, ali želi biti mandatar za sestavo nove vlade. Ponudbo je zavrnil.

Tudi Boruta Pahorja so klicali, ali želi ponovno postati mandatar. Tudi ta je ponudbo zavrnil.

Poleg tretjega človeka pa še vedno velja, da sta pred predčasnimi volitvami še vedno prisotni dve realni možnosti – poleg Janeza Janše tudi Zoran Janković. Če v drugo Lista Virant podpre Jankovića, je potem ta možnost spet realna. Vse je torej na odločitvi Liste Virant.

V Državljanski listi Gregorja Viranta je mogoče vseskozi slišati besede, kako je edina realna možnost za sestavo vlade Janez Janša.

Nazadnje je Janez Šušteršič dejal, da če bo Janez Janša edina realna možnost, potem je odločitev stranke jasna.

Vendar vedeti je potrebno nekaj. Še kako realna možnost bi bil tudi Zoran Janković, če bi ga podprla Državljanska lista Gregorja Viranta.

DLGV daje vtis v javnosti, kot da več ni nobene druge variante kot le izvolitev Janeza Janše ali pa predčasne volitve, še idejo o tretjem človeku je opustila.

Vendar. Roko na srce. Zoran Janković že ima podporo 44 poslancev skupaj z Desusom in če bi se v DLGV odločili, bi lahko podprli Zorana Jankovića. Tako bi Slovenija dobila še večjo koalicijo kot bi to bila koalicija desne sredine (brez SD in z Desusom), dodatno pa bi bila ta koalicija tudi koalicija z manj strankami.

Državljanska lista Gregorja Viranta torej vseskozi govori zgolj o dveh možnostih, Janez Janša ali predčasne volitve, pri čemer pa dela vse, da disciplinira svoje poslance, da ne glasujejo za Zorana Jankovića.

Obenem pa ta stranka pričakuje, da Desus podpre desnosredinsko koalicijo.

Torej. Sama ne bi šla v koalicijo z Jankovićem, od Desusa pa pričakuje koalicijo z Janšo.

Če se že proklamira kot sredinska stranka, pa bi bilo veliko bolj pošteno, da potem omogoči poslancem prosto presojo glede tega, koga naj podprejo.

Sedaj se v stranki DLGV ustvarja nek pritisk Šušteršiča in Viranta na druge člane stranke, naj glasujejo za Janšo in proti Jankoviću. To se ustvarja tudi z nekim ustvarjanjem mnenja, da bi pomenilo glasovanje za Jankovića, da so se prodali za denar, da so skorumpirani.

Enostavno se lahko retorika obrne tudi v drugo smer. Ali je nekdo podkupil ali vplival na koga drugega v Listi Virant, naj ne glasuje za Jankovića in omogoči zmago drugouvrščenemu Janezu Janši?

Za Jankovića je normalno, da želi pridobiti podporo posameznih poslancev z desnice, če hoče biti uspešen pri glasovanju (glede na trdno stališče manjšinskih poslancev, da ne glasujeta v podporo njemu, če ta ne bo imel zbranih vsaj 46 glasov).

Ampak podobno počne desnica tudi s stranko Desus, ko hoče pridobiti poslance Desusa na svojo stran. Kakšne velike razlike ni.

Več kot očitno je, da imenovanje Zorana Jankovića kot mandatarja ovira lista Virant, ki se ima za sredinsko, a obenem leve koalicije z Jankovićem ne podpira. Torej je desna stranka, z morda nekoliko manj desničarskimi stališči.

V Sloveniji smo še vedno v situaciji, ko so možne vse opcije, opcija Zorana Jankovića in opcija Janeza Janše.

Ampak očitno je, da se je Lista Virant opredelila, zato je jeziček na tehtnici zgolj Desus.

Še nekaj. Janez Janša je rekel, da ima stranka SD zgodovinsko priložnost preseči ideološke razlike in se prikloniti desni koaliciji. Seveda so te besede Janeza Janše legitimne, saj si želi tvoriti močno, celo dvotretjinsko vlado, katere brez Pahorja pač ni.

A enako bi lahko rekli tudi za Jankovića. Če bi SLS in Lista Virant podprli levo koalicijo, bi imeli zgodovinsko priložnost, da bi levica formirala vlado z dvotretjinsko večino.

Skratka.

Zadeve v Sloveniji so tako razdeljene, da bi lahko v obe smeri rekli čisto enake argumente.

Še en argument je pa tudi zelo močan. To pa je, da je vprašanje, ali bi Lista Virant na morebitnih novih predčasnih volitvah sploh prišla v parlament. Podoben strah ima po novem morda tudi Desus, čeprav ima Desus nekoliko bolj trdno volilno bazo, ki je sedaj trenutno nekoliko ranjena zaradi špekulacij, da bo Desus šel v koalicijo z Janezom Janšo, ki v nekaterih članih in volivcih Desusa zbuja nelagodje.

Torej. Realni sta obe možnosti, Zoran Janković in Janez Janša. Ne zgolj Janez Janša in predčasne volitve, kot to želi povedati Janez Šušteršič.

Sicer nam pa ni znano, kakšno je stanje v Listi Virant. Ali so vsi enakih mnenj, ali gre le za to, da nekateri vplivni vodje vsiljujejo svoje mnenje drugim? To je sedaj bistvo. Ali vsi dihajo za stranko ali ne (v smislu, ali se vsi v njej dobro počutijo, ali pa obstajajo neka bistvena nesoglasja v razmišljanju, le da se nekateri tega ne upajo povedati zaradi strahu pred vodstvom – mislimo predvsem na odnos do Zorana Jankovića, saj naj bi bili nekateri v stranki naklonjeni sodelovanju z Jankovićem, ampak se to očitno bojijo povedati na glas)?

Pri takšni sredinski drži stranke je to še posebej vprašljivo.

Iskreno nas čudi takšen odpor do Zorana Jankovića s strani Liste Virant.

Upamo, da na mnenje Viranta niso vplivali dogodki tipa razbiti avto Radovana Žerjava. Če smo iskreni, glede na to, da je temu sledilo še izpostavljanje domnevnih groženj, ki naj bi jih prejela SDS in tudi SLS, se vse bolj sprašujemo, ali ne gre pri vsem tem za neko kontrapropagando s strani same desnice, s katero se želi doseči nek odpor do levice. Česa takšnega bi bili na desnici sposobni narediti. Žal poznamo primere ljudi, pristašev desnice, ki so delovali na takšen način. Če želiš naklonjenost nekoga in averzijo do drugega, se naredi za žrtev tega drugega, tudi z lažmi in insceniranji dogodkov. Tako da smo sami začeli zelo dvomiti v namene domnevnih groženj v konkretnih primerih. Takšne grožnje bi lahko napisal vsak. Tudi desničar v primeru kontrapropagande.

Ena stvar pa drži v tej državi. V tej državi vlada en navaden šmoren, kaos, in tega ne bo razrešila ne desna ne leva vlada. In to je zaskrbljujoče.

Morda je pa res vprašanje, ali ne bi bilo možno, da se za mandatarja izbere nekdo tretji, ki pa ne bi bil nek kljukec. Recimo. Če bi v desnosredinski stranki mandatar bil Milan Zver ali recimo Žiga Türk, bi to bila vlada, ki bi ji dejansko vladal Janez Janša. Na levici je lahko najti podobno analogijo.

Morda pa se res spet odpira možnost nekega tretjega človeka (katerega bi lahko predlagala tudi skupina poslancev in tako se o njem ne bi glasovalo pred Janezom Janšo, kot bi bilo temu tako v primeru, da ga predlaga Danilo Türk).

Ampak če se vrnemo k naslovu. Realne možnosti so še vedno vsaj tri (če se odšteje tretjega človeka): Janez Janša, Zoran Janković in predčasne volitve, le na listi Virant je, kako se bo odločila in ali je sposobna ponovno pretehtati odločitev o Zoranu Jankoviću.

Ne more se pa a priori odločitev o Zoranu Jankoviću kar tako opustiti, še posebej zato, ker je Zoran Janković Listi Virant ponudil zelo mamljive ponudbe, ne pa nekaj brezveznega, česar ta stranka ne bi mogla nikakor sprejeti. Torej. Realna možnost je še vedno Zoran Janković. Vprašanje pa je, kakšen je odnos Liste Virant do Zorana Jankovića. Ali so mu njegovo začetno napako v odnosu do Boruta Pahorja (aroganca in izključevanje, kar se je tudi nam zdelo skrajno neprimerno) res tako zelo zamerili, ali pa niso nikoli niti mislili resno s koalicijo z Jankovićem. Še vedno upamo in menimo, da gre le za stvar zamere in da je Lista Virant sprva še verjela Jankoviću. Ali res ni možnosti, da to zaupanje ponovno vzpostavi in se zave, da je tudi vse sedanje dogajanje pač posledica odtegnitve podpore Zoranu Jankoviću, zaradi česar mu je zmanjkalo glasov za potrditev?

In še nekaj. Nekateri po porazu Zorana Jankovića zelo radi govorijo, kako se mudi sprejeti novo vlado in zato naj čim prej izglasujejo vladno koalicijo (Janeza Janše). Če se sedaj že tako mudi, je vprašanje, kako se nekaterim ni mudilo, ko so morali rušiti Zorana Jankovića. Zato smo mnenja, da bi tudi za ceno novega zadolževanja lahko nekateri politiki sploh s politične desnice prenehali s tako dvoličnim govorjenjem, kako se mudi sestaviti vlado.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Med seboj se ne prepirajo le politiki, ampak tudi navadni ljudje. Oglejte si prepir dveh naključnih gospa, ki sta se na (pri) ljubljanski tržnici skregali glede tega, kdo bi bil boljši mandatar, Zoran Janković ali Janez Janša. Prepir je posnela Televizija Slovenija.

    Kdo je bolj (ne)primeren – Janković ali Janša?

  2. nana pravi:

    Ne prepirajo se samo ljudje pred kamero zaradi razdvojenosti, temveč že sesedje po Sloveniji. Moja soseda je gostinka in če bi bila pametna, bi se vzdržala sovražnih izjav na fb. Namreč po volitvah je brala različne komantarje in so ji začeli presedati samo podporniki SDSa. Napadla jih je z zelo grdimi izrazi in zagrozila, da si bo vse, ki so bili nekoč njeni prijatelji fb izbrisala. Delo sem ji olajšala in se izbrisala sama. Naj se pa ne sprašuje, zakaj je njen lokal več ali manj prazen. Takole je na terenu, naš predsednik države nas je močno razdružil in oštevilčil rezred, kateremu kdo pripada, zato ni več moj predsednik in tudi če ponovno kandidira, na dobi mojega glasu.Ta mala kokoš (Slovenija v zemljevidu ) bo postala kmalu samo še piščanec.

Odgovorite