sobota, 1.maj.2010 - 17:49

Vidni predstavnik SDS grozi, da bo opozicija blokirala vstop Hrvaške v EU

SDS BO OČITNO UNIČILA ARBITRAŽNI SPORAZUM ZA REŠEVANJE SPORA MED HRVAŠKO IN SLOVENIJO

Slovenske opozicijske stranke s stranko SDS na čelu bodo minirale slovensko-hrvaški arbitražni sporazum.

 

Nekdanji minister za javno upravo v nekdanji vladi Janeza Janše in podpredsednik stranke SDS, Gregor Virant, je podal grožnjo, da bodo opozicijske stranke (beri SDS) blokirale vstop Hrvaške v Evropsko unijo, v primeru, da se v primeru sprejema arbitražnega sporazuma, ki Sloveniji ne bi dal tistega, kar stranke slovenske desnice želijo.

Gregor Virant je slovenski vladajoči koaliciji podal grožnjo, da je za ratifikacijo vstopa Hrvaške v Evropsko unijo potrebna dvotretjinska večina in da slovenska opozicija (verjetno misli na svojo in Janševo SDS) ne bo dala glasov za vstop Hrvaške v Evropsko unijo.

 Gregor Virant je povedal, da bodo opozicijske stranke zavrle vstop Hrvaške v EU, če Slovenija sprejme arbitražni sporazum.

Gregorju Virantu pritrjujejo tudi drugi politiki iz slovenskega političnega desnega pola, to je Marjan Podobnik iz Zavoda 25. junij in Radovan Žerjav iz Slovenske ljudske stranke, ki sta jasno povedale da bodo stranke desnice s stranko SDS na čelu preprečile vstop Hrvaške v EU, v primeru, da pride do sprejetja arbitražnega sporazuma.

Stanje je resno. Če ljudstvo zavrne sporazum, bo ta torej zavrnjen. Če ljudstvo sprejme sporazum, pa stranke desnice ne bodo pozitivno odločile o vstopu Hrvaške v EU. V vsakem primeru je torej arbitražni sporazum v nevarnosti.

Glede na to, da evropske države podpirajo vstop Hrvaške v EU, je sedaj vprašanje, ali bodo morale države EU, sploh Evropska ljudska stranka vplivati na slovensko desnico, da preneha ovirati vstop Hrvaške v EU.

Čeprav je pa vse bolj verjetno, da je sporazum miniran.

Da bi bila problematičnost slovenskih desnih strank še hujša,  pa te stranke pozivajo vladajoče stranke k temu, da vežejo svoj političen obstoj na vprašanje rešitve mejnega spora in v primeru rešitve, ki se bi njim zdela napačna, za vedno zapustijo slovensko politiko. Stranke levice takšne pozive označujejo kot neprimerne.

Pogovor, kjer so izrečene te besede, si lahko ogledate na spodnji povezavi. Gre za oddajo Vroči stol na Info TV.

Info TV: Vroči stol



Značke prispevka: , ,

Odgovorite