četrtek, 19.januar.2012 - 14:40

Slovenija bo očitno dobila desnosredinsko vlado z Janezom Janšo na čelu

Janez Janša je vse bližje mandatarstvu

Po številnih peripetijah in preobratih postaja vse bolj očitno, da bo Slovenija dobila desnosredinsko koalicijo z Janezom Janšo na čelu.

Po neuspehu Zorana Jankovića so se intenzivirala pogajanja med desnimi in desnosredinskimi strankami NSI, SDS, SLS in Državljanska lista Gregorja Virant. To je vodilo v parafiranje desnosredinske koalicijske pogodbe med temi štirimi strankami.

Desus, ki je na prvem glasovanju podprl Zorana Jankovića, je za drugi krog od Zorana Jankovića zahteval imena poslancev z desnice, ki bi podprli njegovo mandatarstvo. V Desusu so obljubili, da bodo v primeru jasno povedanih imen poslancev, ki bodo podprli Zorana Jankovića tudi sam podprl Jankovića, če bo tako zagotovljenih 46 glasov. Tudi poslanca Roberto Battelli in Laszlo Göncz sta rekla, da bosta Jankovića podprla le, če zbere 46 glasov (vključno z Desusom).

Desus je Jankoviću dal časa do danes, ko bo izvršni odbor Desusa glasoval o svoji odločitvi, a očitno Janković le ni uspel na svojo stran pridobiti še dveh poslancev z desnice (pikirali so na Listo Virant, ki pa je strnila vrste in se poenotila v svoji nepodpori Jankoviću). Namesto podpore dveh poslancev pa je Zoran Janković dobil na pleča kazensko ovadbo DURS-a, ki je še dodatno povečala averzijo do njega.

Na levici so zaradi nastale situacije poskusili z idejo o tretjem mandatarju in na dan privlekli Marka Voljča, da bi na svojo stran pridobili sredinski trojček, a očitno so zamudili, saj trojček več ni zainteresiran za to idejo in trenutno podpira Janeza Janšo.

Desus se je kljub nasprotovanju levo usmerjenega terena očitno pod pritiskom nastalih razmer vendarle odločil, da tudi sam sprejme odločitev o podpori Janeza Janše za mandatarja.

Janez Janša, ki ima do sedaj že 44 glasov, dobil še Desusovih v najboljšem primeru vseh 6 glasov in bo tako lahko s 50 poslanci podal predlog za mandatarja v Državnem zboru Republike Slovenije.

Očitno je, da bo ad hoc koalicija za izglasovanje predsednika državnega zbora (Gregorja Viranta) postala tudi dejanska vladna koalicija. Janša bi sicer želel na svojo stran pridobiti še SD, ki pa trenutno o koaliciji z Janšo ni naklonjen.

Sloveniji se torej očitno obeta desnosredinska koalicija. Janez Janša je od velikega poraženca postal velik zmagovalec. Zoran Janković pa je očitno že 16.12.2011 zapravil priložnost za mandatarstvo. Ponovno opozarjamo na besede Spomenke Hribar, ki je rekla, da je Zoran Janković verjetno že takrat zapravil edino priložnost za mandatarstvo in da druge priložnosti ne bo dobil. No. Sami smo takrat Jankovićev odnos do Pahorja označili kot kapitalno napako. Nismo pa vedeli, ali je bila tudi usodna. Ob še določenih drugih spodrsljajih (morda premalo dodelana koalicijska pogodba, ki je bila za druge stranke očitno pomembna) se je očitno ta napaka iz velike napake spremenila v usodno.

Priložnost je dobil Janez Janša. Agonija levice pa se očitno končuje.

No. Janez Janša bo moral, če res postane mandatar (v Sloveniji so namreč preobrati možni ne le na dnevni, ampak celo na urni bazi, to pa zaradi prepletanja številnih interesov, ki vlečejo vsak v svojo smer) gledati na to, da se ne obnaša preveč avtokratsko in da zatre pretirane apetite nekaterih ljudi okoli njega.



Značke prispevka:

Komentarji

 

Odgovorite