sobota, 21.januar.2012 - 06:42

Harij Furlan je predlagan za vodjo specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala, gospodarskega kriminala in korupcije

Harij Furlan je predlagan za vodjo specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije

 

V igri za to mesto je bila tudi Blanka Žgajnar

 

Med obema opcijama je odločal najprej Zvonko Fišer, ki je pravosodnemu ministru predlagal prvega

 

 

Aleš Zalar je nato državnotožilskemu svetu predlagal v imenovanje Harija Furlana

V senci sestavljanja nove vlade je v Sloveniji potekal še en pomemben dvoboj. Ta se je odvijal v sferi tožilstva.

Kot je znano, je trenutno prosto delovno mesto vodje specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala, gospodarskega kriminala in korupcije ter drugih hujših kaznivih dejanj.

To mesto želita zasesti dve osebi:

  • Harij Furlan, ki trenutno vodi Nacionalni preiskovalni urad, gre za policijski organ, ki se ukvarja s podobnimi dejanji, le na ravni policije. Harih Furlan je postal vodja NPU-ja v času ministrovanja notranje ministrice Katarine Kresal (v njenem času je prišlo tudi do ustanovitve tega urada). Harij Furlan je v letih 2004-2008 že vodil to skupino tožilcev, vendar je po sporu s takratno generalno tožilko Barbaro Brezigar odstopil s položaja.
  • Blanka Žgajnar, ki trenutno opravlja mesto vodje specializiranega državnega tožilstva kot vršilka dolžnosti do nastopa vodje s polnim mandatom. Blanka Žgajner je postala znana predvsem v času generalnotožilskega mandata gospe Barbare Brezigar.

 Spor z Barbaro Brezigar je bil razlog za odhod Harija Furlana iz posebne skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala leta 2008. S tožilko Blanko Žgajnar je nekdanja generalna tožilka Brezigarjeva sodelovala veliko boljše.

Torej. Tudi v tem primeru imamo precej močno delitev na dva politična pola, levi in desni, ki je v državnem tožilstvu prisotna že sicer. V Sloveniji je politika zažrta v celoten državni aparat, kar je po svoje tako v vseh državah. Slovenija ni pri tem kakšna posebna izjema.

Obe osebi sta očitno kompetentni za opravljanje dela, a pri trenutni politični konstelaciji je tudi politično morda bolj sprejemljiv Harij Furlan.

Zvonko Fišer, novi generalni državni tožilec,ki je v času mandata vlade Boruta Pahorja zamenjal generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, je imel na voljo ti dve možnosti. Odločil se je za to, da pravosodnemu ministru Alešu Zalarju priporoči kandidata Harija Furlana. Glede na to, da sta oba kandidata s strokovne plati visoko kompetentna, je morda pri izbiri malce bolj do izraza prišla politična komponenta obeh kandidatov.

Aleš Zalar je državnotožilskemu svetu torej predlagal za novega vodjo specializiranega tožilstva Harija Furlana.

Seveda bo državnotožilski svet nato odločal o tem, ali naj izbor ministra tudi potrdi, kar se bo verjetno tudi zgodilo.

Kot sedaj kaže, bo iz tega tožilskega dvoboja očitno z nasmehom na (ponavadi precej mrkem) obrazu izstopil Harij Furlan, Blanka Žgajnar pa bo verjetno iz dvoboja izstopila z malce bolj grenkim priokusom. A tako pač je. Morda bi bilo pa dobro, da se preizkusita kot tandem, če bosta oba še vedno delovala v tem specializiranem tožilstvu.

Dnevnik: Za vodjo specializiranega tožilstva predlagan Harij Furlan



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Vodja specializiranega tožilstva za pregon organiziranega kriminala je postal Harij Furlan, dosedanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada.

    Državnotožilski svet je odločal med njim in tudi med kandidatko Blanko Žgajnar. Harija Furlana sta podprla tudi trenutni minister za pravosodje, Aleš Zalar, in generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

    Blanka Žgajnar je nezadovoljna z odločitvijo državnotožilskega sveta. Pravi, da Harij Furlan ne zadovoljuje vseh kriterijev in napoveduje upravni spor, s katerim bo poskusila ovreči odločitev. Harij Furlan pravi, da izpolnjuje vse pogoje in da pritožba na upravno sodišče ne zadrži odločitve državnotožilskega sveta.

    RTV Slovenija: Specializirano državno tožilstvo bo vodil Furlan
    Dnevnik: Imenovanje Harija Furlana: Bo Žgajnarjeva sprožila upravni spor?
    24ur.com: Furlan se bo najprej spopadel s kadrovanjem

Odgovorite