sobota, 21.januar.2012 - 23:28

Na kakšni stopnji je trenutno preiskava zoper Darija Južno in podjetje CGP? Petrol veselo nakazuje denar v davčne oaze.

 Denar iz Slovenije veselo puhti v tujino, kjer spremeni lastništvo in se kot takšen vrne nazaj v korist določenih posameznikov.

Slovenija se ne more pohvaliti kot neka silno pravna država. To je jasno praktično vsem, le da nekateri to jasno povedo, drugi pa to prikrivajo, pa četudi v sebi mislijo enako.

Očitno v tej državi vladajo različna merila pri preiskovanju posameznih ljudi, morda pa nekateri zelo dobro prikrivajo lastne nepravilnosti, tudi z lažmi, morda pa imajo nekateri dobre politične ali drugačne zveze tudi v organih preiskave in pregona.

To je sicer slovenska žalostna realnost.

Oktobra lani so mediji objavili določeno dodatno informacijo v zvezi s primerom, ki je svoj preiskovalni navzven vidni vrhunec doživel marca leta 2010 z aretacijami in hišnimi preiskavami v povezavi z gospodarstvenikom Darijem Južno in podjetjem CGP zaradi domnevnega kaznivega dejanja goljufije, ko se je iz podjetja CGP za fiktivne storitve steklo na Liechtensteinske račune okoli 4,5 mio evrov.

Ta primer obravnava Nacionalni preiskovalni urad (NPU) že nekaj časa. Od aretacij bo kmalu minilo že dve leti, primer torej napreduje izjemno počasi, čeprav pa recimo temu nekako vendarle napreduje.

Kot smo že rekli. Oktobra lani je podana nova informacija o omenjenem primeru. Gre za informacijo, ki jo je izbrskal časopis Dnevnik, ki je bil s strani več virov seznanjen o sodni preiskavi gospoda Ericha Sprengerja, skrbnika računov podjetij Darija Južna v Liechtensteinu. Erich Sprenger je bil že pred časom zaslišan v zvezi s primerom, še v fazi policijske preiskave, oktobra lani pa je bil ponovno zaslišan glede istega primera.

Dobro bi bilo vedeti, kaj je prineslo novo zaslišanje Ericha Sprengerja in ali je postopek po tem zaslišanju kakorkoli šel v proceduri naprej.

Več si preberite v članku časopisa Dnevnik.

Dnevnik: V Liechtensteinu zaslišali uradnega skrbnika tamkajšnjih podjetij Darija Južne

Dari Južna je zelo vpliven in premožen slovenski gospodarstvenik, ki ni prisoten zgolj v CGP-ju. Eden večjih njegovih investicijskih projektov oziroma ambicij je pridobiti pomemben lastniški delež v podjetju Petrol. Zaenkrat ima okoli 10 – 15 %  premoženja v tem naftnem podjetju.

Kar zadeva Petrol, pa se pojavljajo informacije, da naj bi bil Petrol podjetje, ki je v davčne oaze nakazalo največ denarja od slovenskih podjetij, v katerih ima tudi država pomemben delež. Govori se predvsem o nakazilih denarja v Ciper, ki je tudi ena od davčnih oaz.

V treh mesecih je družba Petrol v davčne oaze (omenja se predvsem Ciper) nakazala kar 205 milijonov evrov denarja. Še bolj zanimiv je podatek, da je 169 slovenskih družb nakazalo okoli 265,5 milijona evrov v davčne oaze. Od tega denarja je ena sama družba, Petrol, nakazala 205 mio evrov. Torej približno 77 % vsega nakazanega denarja v davčne oaze je nakazal Petrol.

To kaže na dejstvo, da nekateri gospodarski krogi še vedno močno poslujejo z davčnimi oazami.

To pa kaže še na eno dejstvo, da v Sloveniji še vedno ni zadostnega nadzora nad družbami, kar zadeva njihovo poslovanje z davčnimi oazami.

In spet smo prišli do tega, da pravna država v tej zanikrni Sloveniji še vedno ne deluje tako kot bi morala.



Značke prispevka: , ,

Odgovorite