torek, 24.januar.2012 - 07:31

Stranke Janševe koalicije že pred sestavo vlade s padajočo javnomnenjsko podporo

Karl Erjavec je rekel, da so ankete, ki Desusu kažejo slab rezultat, naročili strici iz ozadja. Karl Erjavec ima z naročili na drug račun tudi sam nekaj izkušenj, saj so na Radiu Ekspres zanj in njegove kolege naročili hot doge s posebnim pripisom na vrečki. Za razliko od rezultatov ankete, je bil Karl Erjavec z vročimi hrenovkami bolj zadovoljen.

Prvak stranke Desus je bil zadovoljen z naročilom vročih hrenovk, nikakor pa ni zadovoljen z naročniki zadnje raziskave Vox Populi, za katero trdi, da so v ozadju le te “strici z levice”.


V Sloveniji se dogaja nekaj zelo zloveščega. Stranke, ki bodo najverjetneje sestavljale vladno koalicijo, se že pred sestavo vlade soočajo s porazno nizko podporo.

V normalni situaciji imajo vladne stranke tik po volitvah ponavadi relativno močno podporo ljudstva, kar ne preseneča, saj v normalnih pogojih vlado sestavlja politična opcija, ki ji ljudstvo zaupa (v smislu, da ji je podelilo zaupanje na volitvah).

V Sloveniji se je pa po strankarskih kolobocijah ustvarila situacija, da so zmagovalca na volitvah izbrisali z mesta novega mandatarja, druga koalicija strank, ki bodo sestavljale vladno koalicijo, in ki se je izkristalizirala po porazu Zorana Jankovića (katerega je pokopala Lista Virant z odtegnitvijo podpore), pa očitno še pred formalno sestavo doživlja padec javnomnenjske podpore in to v raziskavah javnega mnenja, ki so nastale še pred tem, ko je Janez Janša predstavil svoj načrt varčevanja. Še pred tem.

Raziskava agencije Ninamedia je namreč pokazala precej slabo popotnico javnomnenjske podpore novi Janševi vladi.

Če podamo rezultate ankete:

– Pozitivna Slovenija – 21,6 % (prej 18,4 %)

– SDS – 20,1 % (prej 18,4 %)

– SD – 14,9 % (prej 10,9 %)

– SLS Radovana Žerjava 6,2 % (prej 6,3 %)

– Desus 3,7 % (prej 6,8 %)

– NSI 3,6 % (prej 2,9 %)

– Lista Virant 1,4 % (prej 10,6 %)

 

Podpora strankam Janševe vlade torej precej pada. Še posebej je pa padla podpora Listi Virant.

Karl Erjavec je povedal, da so rezultati ankete traparija in da so anketo naročili strici z levice. Gre za anketo Vox Populi, že precej stalen projekt agencije Ninamedia, katerega dejanska naročnika sta medijski hiši POP TV in Dnevnik. Morda gre pri njegovi izjavi le za duhovit izraz nezadovoljstva s strani prvaka Desusa.

Več si preberite in oglejte v spodnjem članku:

24ur.com: Vox populi: Virantova lista ostaja brez podpore

No. Potrebno bo še videti, ali se bo trend podpore strankam nove vlade Janeza Janše spremenil, ali pa bo še vedno padal. Z njegovim načrtom varčevanja so namreč nekateri zelo nezadovoljni.



Značke prispevka:

Odgovorite