torek, 24.januar.2012 - 16:46

Solatna poslanka Katarina Hočevar v četrtek, 26.1.2012 ob 11. uri, prihaja na klepet v spletno klepetalnico RTV Slovenija

KLEPET S POSLANKO KATARINO HOČEVAR IZ DRŽAVLJANSKE LISTE GREGORJA VIRANTA

DANES ob 11-ih

VSTOP V KLEPETALNICO (klepetalnica bo na MMC RTV Slovenija aktivirana ob predvideni uri. Uporabniki lahko poslanki neposredno zastavljajo vprašanja.)


Solatna poslanka Katarina Hočevar iz Državljanske liste Gregorja Viranta bo v četrtek gostja spletne klepetalnice na RTV Slovenija.

Katarina Hočevar je sicer simpatična in preprosta poslanka Liste Virant, bolj znana po svoji izraziti umirjenosti in prijetnem donečem glasu ala Renata Brunskole.

Gre za mlado 34. letno poslanko, magistro upravnih znanosti, ki je magistrirala z naslovom magistrskega dela Odpoved pogodbe o delovnem razmerju v javni upravi.

Ker je mlada, je njen življenjepis še kratek:

  • 1995 matura na srednji ekonomski šoli
  • 1999 diplomsko delo na Fakulteti za upravo
  • 1999–2003 svetovalka v Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja
  • 2000 strokovni izpit/državna uprava
  • 2004 specialistična naloga s področja javne uprave
  • 2004–2005 višja svetovalka v Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja
  • 2006–2009 vodja oddelka za kadrovske zadeve v Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja
  • 2008 magistrsko delo s področja javne uprave
  • 2010–2011 podsekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • 2011– poslanka v Državnem zboru

Katarina Hočevar je doma s kmetov. Sama sebe rada poimenuje kot uradnica s kmetov, sami pa smo ji nadeli naziv solatna poslanka. To pa zato, ker je kot argument, zaradi česa ne bo podprla Zorana Jankovića kot mandatarja, rekla, da ga ne bo podprla zato, ker se njeni domači ukvarjajo s pridelavo solate. Ko je bil Zoran Janković še predsednik uprave Mercatorja naj bi Mercator od njenih domačih nabavljal solato po 200 SIT za kilogram, v trgovini pa se je prodajala za 750 tolarjev za kilogram. Menila je, da Mercator preveč ožema pridelovalce solate oziroma kmete nasploh z nizkimi odkupnimi cenami in pritiski, naj proizvajalci živil sprejmejo razne rabate. Torej. Zorana Jankovića ni podprla zaradi prepoceni kupljene solate s strani trgovske družbe Mercator, ko jo je še vodil Zoran Janković.

Če podamo še izsek magnetograma s seje državnega zbora z dne 11.1.2012, kjer je zapis besed Katarine Hočevar, zaradi katerih je postala solatna poslanka:

PODPREDSEDNIK JAKOB PRESEČNIK: Hvala lepa za besedo, da se lahko še sam pridružim pri vodenju seje. Lep pozdrav tudi v mojem imenu!
Na vrsti je gospa Katarina Hočevar, Državljanska lista. Pripravi naj se gospa Maša Kociper iz Pozitivne Slovenije.

MAG. KATARINA HOČEVAR (PS DLGV): Spoštovani predsedujoči, spoštovane kolegice in kolegi…

PODPREDSEDNIK JAKOB PRESEČNIK: Se opravičujem, naredil sem napako – pripravi naj se gospod Jani Möderndorfer. (Se odpoveduje.) Potem pa velja, gospa Maša Kociper. Hvala lepa.

MAG. KATARINA HOČEVAR (PS DLGV): Spoštovani kandidat! Zdi se mi pošteno, da vam kot relativnemu zmagovalcu volitev tudi osebno povem, zakaj vam danes ne bom zaupala svojega glasu. Poleg dejstev, ki jih je navedel že vodja naše poslanske skupine, in razlogov, zakaj vas Državljanska lista ne bo podprla, mi dovolite, da vam orišem še svoj osebni razlog.

V času, ko ste vodili poslovni sistem Mercator, je moja družina za to trgovsko podjetje pridelovala zelenjavo. George Washington je dejal, da “narod nima prihodnosti, če ne dojame, da je enako dostojanstva v tem, da obdelujemo polje ali pišemo pesmi.” Gospod Janković, ko smo pridelano zelenjavo prodajali v sistem, ki ste ga vodili, je bilo dostojanstvo, da si kmet, težko ohraniti. 200 tolarjev, takratnih, ste nam, na primer, namenili za kilogram zelenjave, ki ste jo v trgovini prodajali za 750 takratnih tolarjev. Ob tem, da smo bili brez možnosti ugovora deležni rabatov na rabate, celo dobrodelni prispevek smo plačevali dobavitelji. Res pa je, da smo plačilo dobili, čeprav je takrat že zapadel sneg. In zaradi takšnega odnosa vam tudi zaradi slovenskih pridelovalcev danes ne morem zaupati svojega glasu. Pri upravljanju države si namreč ne želim takšnega ravnanja, kot sem mu bila priča oziroma sem ga bila deležna kot dobaviteljica trgovskega podjetja, ki ste ga vodili.

Tudi jaz se strinjam, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, želim pa si, da bi bilo tudi slovensko podeželje najlepše na svetu. Prihajam iz vasi, kjer nimamo širokopasovnega interneta niti asfaltne ceste. Takšnih odročnih krajev in vasi je v Sloveniji še veliko. In želim si mandatarja, za katerega bom prepričana, da bo dal večji prispevek in pomen slovenskemu podeželju.

Hvala lepa. / aplavz/

PODPREDSEDNIK JAKOB PRESEČNIK: Hvala lepa.
Na vrsti je gospa Maša Kociper, Pozitivna Slovenija. Pripravi naj se gospa Ljudmila Novak, Nova Slovenija.

Ko je Lista Virant odtegnila podporo Zoranu Jankoviću, naj bi po poročanju nekaterih Gašpar Gašpar Mišič iz Pozitivne Slovenije poskušal pridobiti tudi to poslanko na stran Pozitivne Slovenije, a neuspešno. Solatna poslanka je ostala neomajna pri podpori svoji stranki.

Sicer solatna poslanka Katarina Hočevar deluje kot precej iskrena oseba. Zato bo dobro slišati (videti), kaj bo povedala (zapisala) v spletni klepetalnici RTV Slovenija, v kateri bo kot gostja nastopila v četrtek, 26.1.2012 ob 11. uri zjutraj. Morda pa bo še dodatno podala novice in ozadja o dogajanju v Listi Virant, če dogajanju sploh sledi. Lista Virant je namreč lista, ki prispeva daleč največ, kar zadeva različne preobrate in presenečenja.

Ker je iz Zagorja, tam je tudi kandidirala za poslanko, bi bilo dobro, da pove tudi sama svoje mnenje o napovedani odstranitvi kipa Janeza Drnovška in imena parka Janeza Drnovška v Zagorju, kot je občini naložilo sodišče po tožbi svojcev Janeza Drnovška, ki postavitvi kipa in poimenovanju parka po Janezu Drnovšku nasprotujejo.



Značke prispevka: ,

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Katarina Hočevar je gostovala v spletni klepetalnici in bila precej zgovorna. Povedala je kar nekaj zanimivih informacij. Sami smo si klepetalnico ogledali, a v njej nismo sodelovali z vprašanji, ampak smo bili v vlogi nemega opazovalca, čeprav smo precej reklamirali ta klepet. Sicer smo upali, da bodo uporabniki zastavili vsa zanimiva vprašanja in na srečo je bilo temu res tako. Še najbolj smo bili veseli, ko smo zagledali, da je nekdo, ki si je nadel vzdevek di(v)jak, zastavil tudi vprašanje o odstranitvi kipa in ukinitvi imena parka Janeza Drnovška. Namreč. To smo se tudi sami spraševali, ko smo v torek napisali članek o tej solatni poslanki. Skratka. Informativnost tega pogovora je bila res velika in zelo smo veseli, da je temu tako. Klepet je izpolnil naša pričakovanja, čeprav v njem nismo sodelovali. Ampak to ni bistveno. Bistveno je, da so bila postavljena vsa pomembna vprašanja.

    Tekst klepeta je sicer objavljen na spletni strani RTV Slovenija, čeprav smo si ga sami prekopirali tudi iz same klepetalnice. Ta naš prekopiran tekst objavljamo spodaj. Opomba. Z modro so obarvane besede moderatorja, z zeleno besede obiskovalcev, odgovori Katarine Hočevar pa so standardne (bele) barve.

    VSEBINA SPLETNEGA KLEPETA S POSLANKO KATARINO HOČEVAR NA MMC RTV SLOVENIJA Z DNE 26.1.2012:

    moderator: Pozdravljeni v spletni klepetalnici. Ob 11. uri se nam bo pridružila poslanka Katarina Hočevar.

    Vabljeni k postavljanju vprašanj!

    Katarina Hocevar: Lep dan vsem

    qw: Zakaj ste se odločili za vstop v politiko? Zakaj ste med vsemi strankami izbrali prav Listo Virant?

    Katarina Hocevar: Odzvala sem se povabilu dr. Viranta. Bil je moj mentor pri diplomski in specialistični nalogi. Poznam ga kot delovnega in strokovnega človeka. Prepričana sem, da bo v politiko vnesel nekaj novega in rekla sem si: zakaj ne bi bila zraven?

    horizont: Pozdravljeni. Zanima me, kako to, da ste pri pogajanju z desnosredinsko koalicijo popustili pri zahtevi, da vladajoča stranka ne sme imeti svojega predstavnika (ministra) pri ministrstvu za pravosodje in notranje zadeve? Zadeva je toliko bolj sporna, ker je bodoči predsednik vlade v kazenskem postopku. Prav tako me zanima, zakaj združitev teh dveh ministrstev? Korist vaše stranke ali države?

    Katarina Hocevar: Dejstvo je, da smo prejeli 8% glasov na volitvah, koalicjo vedno sestavlja več strank in potrebno se je dogovarjati. Razlog združitve pravosodja in javne uprave zato, ker se bo s tem slovenska državna uprava racionalizirala in obenem gre za vsebinsko sorodni področji.

    previrant: Se vam ne zdi, da ste razocarali velik del svojih volilcev? Volili so vas namrec tisti, ki niso zeleli janseve politike na desnici, razocarani volilci levice, ter neopredeljeni na sredini! Bilo je kar nekaj hudih obtozb na relaciji Virant-Jansa, sedaj pa koalicija

    Rudi: Pozdravljeni kaj menite o očitkih da je vaša stranka izdala volilno telo s tem ko je vaša stranka zavrnila koalicjo z zmagovalcem volitev in je slednji popustil pri vseh vaših zadevah?Ste res sredina ali le trojanski konj Janše?

    Katarina Hocevar: Previrant in Rudi pozdravljena…bom obema odgovorila skupaj prav? .o) Če bi šli v koalicijo z g. Jankovićem bi prav tako razočarali velik del volilcev…potem bi bili časopisi najbrž polni naslovov “družini Virant in Jankovič bosta vladali Sloveniji”, žal je Slovenija še vedno razdeljena in prav to smo želeli mi preseči: delitve na leve in desne! Zato nismo izključevali nikogar in naša pogajalska skupina je imela enake zahteve pri obeh opcijah. Svet stranke je potrdil predlogu pogajalske skupine, ki je presodila, da bomo v tej koaliciji lažje uresničili svoj program in svoje zaveze volilcem. Mi nimamo ideološkega ozadja – naše “orožje” je naš program!

    Koperboy: Pozdravljeni, ga. Hočevar! Kako komentirate odločitev koalicije, da SDS prevzame notranje ministrstvo ter nanj celo presene državno tožilstvo? Vaša stranka je s tem prelomila obljubo Viranta, da bo vztrajal, da SDS ne dobi pravosodnega in notranjega ministrstva,kar je zahteval tudi od Jankovića in pri slednjem to tudi dobil – pri Janši pa ne.

    Katarina Hocevar: Mogoče pa bo pri dokončenem kadrovskem razrezu še kaj drugače…

    nekdo: Boste na referendumu glasovali za ali proti družinskemu zakoniku?

    Slovenet: Ali podpirate to definicijo družine, ki je zapisana v spornem družinskem zakoniku? Otrok rabi za svoj razvoj pred seboj eno osebo, ki je ženskega spola, in drugo, ki je moškega spola.

    Katarina Hocevar: Družinski zakonik bom podprla. Osebno sicer mislim, da je za otroka zdravo, če ima mamo in očeta oz. skrbno družino. Vendar normativna ureditev mora slediti življenju in če otroci živijo tudi v drugačnih družinah jim je potrebno dati pravice kot drugim.

    Slovenet: Bi podprli izstop Slovenije iz zveze NATO, iz EU ter nazaj uvedbo slovenskega tolarja, ki bi imel pokritje v zlatih rezervah?

    Katarina Hocevar: Mislim, da to ne bi bila ustrezna rešitev. Sama bi se raje zavzemala, da ostanemo v območju EURA.

    zala.jerovsek: V katerih odborih v DZ boste sodelovali in za kaj se boste zavzemali?

    Katarina Hocevar: Na podlagi dogovora v poslanski skupini, ki še ni dokončen bom članica Ustavne komisije, Odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, Odbora za kmetijstvo in okolje, mogoče tudi Odbora za delo, družino in socialne zadeve. Moja prioriteta bo vsekakor to, da naredimo to državo enostavno – torej pri sprejteju vsakega predpisa se bom vprašala “kaj prinaša državljanom”. Obenem pa bo šel moj glas za takšne ukrepe, ki ne bodo zmanjševali pravic socialno najbolj šibkejšim skupinam (rejenci, invalidi, bolniki…)

    Koperboy: Ga. Hočevar, zakaj se je vaša stranka odločila glasovati proti Jankoviću (oziroma bojkotirati glasovanje) pri glasovanju za mandatarja, čeprav je par dni pred tem že parafirala koalicijsko pogodbo? Mar podpis ne pomeni nič? Ste držali figo v žepu pri podpisu pogodbe?

    Katarina Hocevar: Nikakor nismo držali fige v žepu. Ampak očitno smo do sedaj edina stranka v našem prostoru, ki brez težav sodelujemo z vsemi – nikogar ne izključujemo. Zato smo se pogajali tako z levo kot desno opcijo in nato presodili oz. smo se odločili. Veste tisto, kar se poroča v medijih je ena plat zgodbe, sami zapisi dogovorov pa drugo. To, da naj bi nam g. Janković pri vsem popustil ne drži čisto…najbolj sporna stvar nap. dvig DDV – pri tem nismo dobili dovolj trdnih zagotovil, da tega ne bo. Stališče, da davčno razbremenimo državljane in jih ne obremenimo pa je naše glavno izhodišče.

    Rudi: Kaj menite o obstrukciji tajnega glasovanja?Sam menim da je bilo onemogočeno svobodno izražanje,saj bi se poslanci desnice ko bi se dvignili izdali.Torej je bil to diktat.to pa nima več veliko veze z demokracijo kaj menite vi?

    Katarina Hocevar: Rudi nikakor ne in res ne vem kako tega državljani ne razumejo. Postavite se v mojo kožo – popolnoma nova v politiki, nikogar ne poznam, z nikomer se nisem pogovarjala o prestopu in se moje ime par dni vrti, da sem možna prestopnica. Niso bili lahko dnevi, ker ne veš kaj si mislijo ljudje, tvoji sodelavci poslanci…kako naj torej zaščitim “svoje ime” drugače, kot da javno glasujem (tako namreč sama pojmujem to, da nisem dvignila glasovnico – glas proti). Poleg tega te potem obtožujejo, da si “hotel prikrito” glasovati. Sama namreč nimam nikakršnih težav s tem, da povem kar mislim – pa naj bo to g. Virant, ali kdo drug. Torej – ideja, da ne gremo glasovat je prišla od nas poslancev – veste res ni lahko, če te javno prepričujejo, da boš nekaj storil, pa na to še pomislil nisi…upam, da ste me razumeli .o)

    Rudi: Po anketah sodeč če bi bile danes volitve nebi prestopili prag.Kako boste povrnili zaupanje volilcev?

    Katarina Hocevar: No druge ankete nam kažejo malce nad pragom .o) Po najboljših močeh se bomo v vladi kot tudi v parlamentu trudili za uresničevatnje našega programa, se zavzemati zato, da Slovenija preseže ideološke delitve… Ljudje, ki sestavljamo Državljansko listo smo to kar smo – nekaterim všeč drugim ne. Sama bom poskušala slediti svoji vesti in ostati to kar sem. Verjamem, da bodo naši rezultati ljudi prepričali.

    aji: Kaj menite o tem, da navadni ljudje ne moremo dobiti službe v javni upravi (niti na najnižjih mestih npr. čistilke) če smo v kazenskem postopku, ni pa nikakršnih ovir za g. Janšo? Kako lahko predlagate in podpirate takega človeka za mandatarja?

    Katarina Hocevar: g. Janša je obljubil nepreklicen odstop če bi se kaj takega zgodilo…osebno mislim, da se ne bo…Janković je bil prvi Janša drugi…v Državljanski listi smo z pobudo “vlade narodne enotnosti” želeli opozoriti ravno na to, da bi bila za Slovenijo najboljša tretja pot…pa tudi s tem predlogom smo bili deležni kritik .o) zdej smo se že malo navadili, da smo dežurni krivci za vse (malo za šalo)

    di(v)jak: Ker ste bili izvoljeni v Zagorju ob Savi me zanima, kaj si mislite o parku in doprsnem kipu dr.Janeza Drnovška na katerega so Zagorjani zelo ponosni?

    Katarina Hocevar: Zagorjani vidi(m)jo v dr. Drnovšku osebo, ki je do konca ostala z ljudmi, državnika, ki je razumel tako velike svetovne procese kot stiske malega čoveka. Prizadevanja mnogih Zagorjanov, ki so danes usmerjena v ohranitev obeležja, razumem kot željo iskrenih ljudi, da se na simboličen način ohrani negova pozitivna politična zapuščina. V tej luči razumem prizadevanja Zagorjanov in jih pri tem podpiram.

    mitjaa: Onesnaževanje okolja je pereč problem Zasavja? Boste na področju ekologije zagovornik Zagorjanov. Kdaj lahko računamo na vaš prvi javni nastop v Zagorju? Boste imeli kje kakšno predstavitev? Kaj pa uradne ure lokalne poslanske pisarne?

    Katarina Hocevar: Vsekakor je izboljšanje zraka v zagorski dolini problem za katerega se bom trudila, da bo manjši oz. da bo država izvajala ukrepe, ki bodo občanom omogočali temeljno pravico – da dihajo čisti zrak. Moj prvi javni nastop v zagorju bo 16. februarja v Mladinskem centru (pogovorni večer z mladimi). Vsekakor pa bod ponedeljki tisti dnevi, ko bom na voljo “zagorjankam in zagorjanom”. Poslanska pisarna na Cesti zmage 33 bo svoja vrata odprla v februarju in dobrodošli!

    šuš: Pozdravljeni. Zanima me, zakaj se je Jani Soršak umaknil iz nabora kandidatov za ministre? Ali vaša Lista še vztraja, da bi SDS ne sme imeti ministrstva za notranje zadeve?

    Jethros: Kako komentirate današnje navedbe vašega poslanskega kolega g.Soršaka, ko pravi, da SDS ne bi smela dobiti notranjega ministrstva? Pogoji, ki jih je g.Virant večkrat poudaril, za vstop v katerokoli vlado, so bili trije resorji, notranje, pravosodje in finance. Kolikor smo uspeli razumeti tudi od izjav vaših kolegov v medijih, ne samo od g. Jankovića, ste slednje pri pogajanju s PS dosegli, zakaj ste z Janšo slednje popustili? G. Soršak navaja še, da se tožilstvo res seli iz pravosodnega na notranje ministrstvo in, da je to bil celo predlog vaše liste. Zanima me torej, če sem prav razumel, da je ta selitev bila v vašem programu, kajti se opravičujem ,ampak s tem se potrjujejo teze, da sta g.Virant in g.Janša dogovrjena. Stranka, ki ima samega predsednika v kazenskem

    Katarina Hocevar: Janiju Soršku zaupamo in osebno upam, da ga prepičamo, da ostaja kandidat. Res je, da smo v našem programu imeli “selitev tožilstva pod MNZ”, ker smo prepričani, da se bo s tem povečala učinkovitost izvajanja instituta pravne države (pregoni…) Z g. Jankovičem kot sem seznanjena kadrovski razrez ni bil dokončno dogovorjen. Glede tega kar navajate pa mi je ključno to, da je v koalicijsko pogodbi dogovorjeno tudi “kadrovsko upravljanje” na način, da morajo biti ta vprašanja usklajena z vsemi koalicijskimi partnerji in to mislim je dovolj velika “garancija”, da SDS ne bo imela vpliv, ki je vam sporen.

    mlinšeforever: Malce bolj hudomušno vprašanje. Kako gledate na to, da ste po mnenju mnogih najlepša poslanka tega sklica?

    Katarina Hocevar: Hvala za kompliment…ampak mislim, da nisem, saj veste… vsake oči imajo svojga malarja! Še dobro .o) Enim sem najbrž zelo zoprna, tud treme je še malo, ampak tudi to bo minilo .o)

    moderator: Klepet se počai izteka, zastavili bomo le še nekaj vprašanj.

    fsg: Kateri poslenec vam je najbolj simpatičen?

    Katarina Hocevar: Uf, a mislite, da se imam čas s tem ukvarjat? Bolj sem v stikih s poslanci svoje liste…tako, da…drugo leto, ko me povabijo na klepet vam odgovorim prav? Jih bom spoznala še po njihovih dejanjih ne samo po videzu…in ta šejejo…

    tomilj: Ga. Hočevar, mene zanima če ste samski?;)

    Katarina Hocevar: Žal sem ločena. Imam dva otroka – Jakoba, ki hodi v tretji razred in Gašperja, ki je 31.12 dopolnil 4 leta. Živimo na manjši kmetiji pri mojih starših. Ja malo drugačna družina, ampak se imamo lepo…oz. važno, da smo zdravi, a ne?

    Žuža: Kako gledate na reorganizacijo MMC?

    Katarina Hocevar: Res ne poznam podrobnosti . kot slišim pa ima zadevca “spet politično ozadje” in to ni dobro. Se bomo borili proti temu. Ključno je kako institucija deluje – sama imam portal MMC že dolgo med “priljubljenimi” in ga obiščem vsak dan. Jim dam čisto 5-tko že zato, ker so me prvi oz. edini poklicali ali mislim prestopiti k Jankoviću, drugi so namreč to kar objavili ne da bi me kdo kaj vprašal. Tako, da – ja saj res – že zato jim gre zaupat!

    minka: se kdaj vidite kod predsednica stranke? katera slovenska političarka vam je za vzor oz. bi jo izpostavili? in svetovna?

    Katarina Hocevar: Ja to bo pa še malo prezgodaj. Odvisno kam me bo življenje vodilo, kako se bom znašla v politiki. V politiko sem padla pa tako hitro in nepričakovano, da ne bi mogla izpostavit nobene “političarke”. Bom ostala kar sama svoja…včasih nežna in ranljiva, drugič pa je treba tudi udariti po mizi…pač prava zagorjanka .o)

    luco: Kako se razumete s kolegicami v DZ-ju … se le pozdravljate, ali ste tudi že kakšno rekle?

    Katarina Hocevar: Z našo 4-peresno deteljico (punce iz naše poslanske skupine) smo se odlično ujele. Z ostalimi še nismo toliko sodelovali: pozdravi, kratki klepeti. So kar fejst punce vse…tako Jankovićeve kot Janševe…zato ni vrag, da ne bomo kaj dobrega skupaj naredili, če se fantje ne bodo mogli zmenit .o)

    moderator: Klepet se je zaključil. Zahvaljujemo se vam za vprašanja in vas ponovno vabimo k sodelovanju ob 13. uri, ko bo naša gostja Iva Dimic, poslanka NSi-ja.

Odgovorite