sobota, 28.januar.2012 - 19:01

Sloveniji je ponovno padla boniteta, a ta je verjetno še previsoka. Realna boniteta za Slovenijo bi morala znašati BB.

Primerna boniteta za Slovenijo je po našem mnenju BB. Slovenija ima še vedno previsoko bonitetno oceno, zato najdajnji padci ocene niso izključeni.

Sloveniji boniteta že kar nekaj časa pada, kar ne preseneča, saj Slovenija ne ustvarja okolja, ki bi bilo primerno za ustrezno gospodarsko rast. Dodatno je država izčrpala večino sredstev, skozi katera bi lahko spodbujala zadostno rast za povečanje zaupanja tujih investitorjev v njene obveznice.

Pri nižanju bonitete Sloveniji je zelo evidentno, da je država začela rapidno izgubljati bonitetno oceno. Ne gre zgolj za stopnjo ali dve nižjo boniteto, temveč za močan padec bonitete, ki ga je v Sloveniji ob svetovni krizi povzročila poleg izjemne neurejenosti, korupcije in gospodarskega kriminala tako znotraj gospodarskega kot javnega sektorja tudi izjemna pogoltnost slovenske politike po oblasti, zaradi česar je prišlo do zaviranja reform. Pahorjeva vlada je imela v načrtu izpeljavo reform, a jih je opozicija z referendumi pokosila.

Po našem osebnem prepričanju so bonitetne ocene za Slovenijo še vedno previsoke.  Za Slovenijo bi bila najbolj primerna bonitetna ocena BB. Ta ocena sicer že sodi pod neko kritično mejo BBB-, ki pomeni neko mejo med še vrednimi obveznicami države in malo oziroma nič vrednimi obveznicami. Žal je naša ocena zelo pesimistična, ampak je z vidika izjemne poraznosti slovenskega gospodarstva in javnega sektorja edina realna.

Slovenija torej lahko pričakuje še dodatno znižanje bonitete (zadnje znižanje je bilo iz AA- na A). Kot smo že rekli. Domet Slovenije je zaenkrat BB (torej ena stopnja manj od BB+), saj tudi določena podjetja v Sloveniji, ki zaenkrat slovijo kot glavni generator gospodarske dejavnosti, dolgoročno nimajo tako velike perspektive, kot se domneva sedaj.

Slovenijo namreč pesti izjemna stopnja korupcije, predvsem institucionalizirane, in gospodarskega kriminala, ter zelo nizka stopnja državne regulative pri odpravljanju težav, zaradi katerih prihaja do vse nižje konkurenčnosti države v svetovnem merilu.

Za Slovenijo bi bilo dobro, da se njena boniteta spusti na BB raven, saj bi to pomenilo potrebo po doslednejši regulaciji znotraj države, ki je sedaj ni.

Problem slovenske države je v veliki meri tudi nova oblast, ki je že v času velike konjunkture povzročila razmere, ki so v času recesije močno strmoglavile slovensko gospodarsko rast in blaginjo nasploh.

Dodatno je Slovenija politično še vedno zelo nestabilna država, saj nova oblast ne uživa zaupanja ljudstva, kar bo povzročilo dodatna trenja v državi.

Sloveniji se lahko enostavno pripeti primer Madžarske ravno zaradi skorumpiranosti, ki jo predstavlja nova vladna garnitura in ne le vladna garnitura.

Bolj kot korupcija v politiki, je v Sloveniji razbohotena korupcija znotraj javnega sektorja. Javni sektor deluje v veliki meri na način prikrivanja nepravilnosti, prikrivanja slabih praks, ponarejanja ocen uspešnosti projektov, praktično laganja. V Sloveniji je laganje očitno neka splošna vrlina v pomembnem segmentu družbe, tudi javnega sektorja. In takšna situacija zagotovo ne more pomeniti nekega posebnega zaupanja tujih investitorjev v Slovenijo.

Gre torej za splošno problematičnost slovenskega okolja.

Zatorej. Boniteta za Slovenijo je še vedno previsoka. Slovenija preprosto ne uživa zaupanja zaradi skrajne neprofesionalnosti v njeni srži.

Standard & Poors in Fitch bi zato lahko slovensko bonitetno oceno postopno spustila enostavno na raven BB brez neke slabe vesti. Temu bi seveda bolj ali manj sledile tudi druge bonitetne hiše.

Dejstvo je sicer, da Slovenija kot majhna država že sedaj, ob sedanji bonitetni oceni ne uživa zaupanja kot nekatere države, ki imajo morda nižjo boniteto (Italija), pa še vedno lahko najemajo kredite po ugodnejših pogojih, že zato, ker so velike države. Majhne države so pri tem dodatno na slabšem.

Še nekaj. Slovenija tudi z nekimi pisnimi obvezami ne bo mogla reči, da bo pa sedaj kaj spremenila. V Sloveniji se marsikaj govori, počne se pa čisto nekaj drugega, ponavadi po domače povedano svinjarije. Ni garancije, da bi bilo kljub pisnim obljubam kaj drugače.

Še nekaj o bonitetnih hišah, ki jih želi ustanoviti EU. Če bi rekli, da je Slovenija EU, kar je, in da je zatorej stanje v EU isto kot v Sloveniji, potem bi lahko močno dvomili v pravičnost bonitetnih ocen s strani EU. Bonitetne ocene se sicer podeljujejo na podlagi določenih izračunov, vendar posamezne postavke so močno odvisne od relativno subjektivnih ocen. In EU bi lahko posamezne postavke ocenjevala boljše s ciljem izboljšati bonitetne ocene, zato je vprašanje, ali bi bonitetne ocene evropskih bonitetnih hiš bile realne. Bonitetne ocene ameriških bonitetnih hiš bi bile namreč za evropske države verjetno še vedno bolj verodostojne.

Problem Slovenije je v tem, da so ljudje izjemno manipulativni, lažnivi in jim ni problem laži vnesti tudi v uradne dokumente. Temu je tako zaradi nedelujoče pravne države, ki dopušča takšno vedenje posameznih ljudi. Če težavo slovenske neiskrenosti, to je zlaganosti, prenesemo na raven EU, katerega del Slovenija je, se lahko vprašamo, ali se lahko tudi v EU zgodi ista praksa laganja in zavajanja s ciljem prikriti lastne nepravilnosti.  

Skratka. Sami glede nadaljnjih bonitetnih ocen Sloveniji nismo preveč optimistični, v kolikor bi bonitetne hiše ocenjevale državo realno.

Realna ocena za Slovenijo namreč znaša nekje BB. Nadaljnji padci bonitetne ocene za Slovenijo, ki sedaj znaša A, zato ne bi niti najmanj presenetili. Upamo, da pri oceni BB nismo bili še preoptimistični, saj gre pri Sloveniji kljub temu, da na prvi pogled ne daje takšnega vtisa, za državo, ki ima močno ukoreninjeno institucionalno korupcijo, skozi katero je moč tudi v uradnih ocenah prikrivati dejansko stanje.

Obveznice neke države temeljijo tudi na zaupanju investitorjev v iskrenost držav. Slovenija žal ni iskrena država, je država, kjer se nepravilnosti ali slabi kazalci prikrivajo za lažmi, ki so podane tudi v uradnih dokumentih.

Vseskozi se govori zgolj o nestabilnem političnem prostoru v državi. V državi ni nestabilen zgolj političen prostor, nestabilno je tudi gospodarstvo in pa javni sektor, ki ima izjemno toleranco do kaznivih in koruptivnih dejanj v Republiki Sloveniji, v kateri med drugim cveti tudi plačilna nedisciplina.

Če bi se vse to dodatno upoštevalo, bi bila bonitetna ocena za Slovenijo še dosti nižja, kot smo že rekli. Realna bonitetna ocena za Slovenijo je BB.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Moody’s je Sloveniji in še petim državam znižal bonitetno oceno iz A1 na A2 z negativnim obetom

    RTV Slovenija: Boniteta Slovenije spet padla, posojila bodo dražja

  2. admin pravi:

    Evropska komisija za Slovenijo predvideva poglobljeno analizi makroekonomskega položaja. S tem želi ugotoviti obstoj in škodljivost makroekonomskih neravnovesij v Sloveniji. Podobno analizo Evropska komisija zahteva še od 11 drugih držav.

    Slovenija bo morala Bruslju posredovati akcijski načrt za odpravo neravnovesij z jasnim časovnim okvirom izvedbe akcijskega načrta.

    V primeru, da Slovenija le tega ne izpelje, bo lahko deležna tudi sankcij Evropske unije.

    RTV Slovenija: Bruselj: Slovenija v primežu dragega dela, dragih nepremičnin in dolgov

Odgovorite