sobota, 15.maj.2010 - 08:40

Država mora izvesti pritisk na sodnega izvršitelja, ki naj bi 25.5.2010 odstranil “Jorasovo” zapornico

SODNI IZVRŠITEJ BI MORAL PRELOŽITI POSKUS ODSTRANITVE “JORASOVE” ZAPORNICE

 Zapornica, ki jo namerava odstraniti sodni izvršitelj 10 dni pred referendumom, je bila postavljena namesto cvetličnih korit, zaradi katerih je bilo predvsem na slovenski strani ustvarjenih veliko konfliktov. Država mora s pritiskom na sodnega izvršitelja preprečiti, da zapornica povzroči novi konflikt pred referendumom, saj bi lahko na nepošten način vplivala na referendumsko kampanjo. Razišče naj tudi, ali je sodni izvršitelj z določitvijo datuma odstranitve zapornice zlorabil svoj uradni položaj v politične namene, kar pomeni protidržavno delovanje.

V Sloveniji bo 6.6.2010 potekal referendum o arbitražnem sporazumu, ki je politično zelo kočljiva tema. Po naključju ali tudi ne se je sodni izvršitelj, ki je zadolžen, da po sodbi piranskega sodišča odstrani zapornico, ki so jo postavile hrvaške oblasti na bojda slovenskem ozemlju (ki še ni dorečeno in je predmet mejnega spora) odločil, da bo zapornico odstranil 25.5.2010. To je praktično 10 dni pred referendumom.

Takšna odločitev sodnega izvršitelja je v popolnosti sporna in zato menimo, da bi morala država izvesti pritisk na tega sodnega izvršitelja. Po možnosti bi bilo dobro izbrskati pristaš katere stranke je, saj je možno, da je kakšna opozicijska stranka (si predstavljamo katera) namerno želela povzročiti incident, ki bi vplival na mnenje ljudi glede referenduma.

Če je izvršitelj datum odstranitve zapornice podal po tem, ko je bilo vsaj okvirno jasno, kdaj bo referendum o arbitražnem sporazumu, potem lahko rečemo, da je to dejanje sodnega izvršitelja protidržavno delovanje za potrebe referendumske kampanje.

Če se ugotovi, da je sodni izvršitelj načrtno postavil takšen datum v namene referendumske kampanje v povezavi s kakšnimi pokvarjenimi opozicijskimi strankami, potem bi bilo potrebno premisliti o tem, da se mu odvzame licenca za opravljanje poslov zaradi protidržavnega delovanja in zlorabe položaja.

Zato bi bilo dobro, da država izvede pritisk na sodnega izvšitelja, da datum poskusa odstranitve zapornice preloži, saj ni pošteno do referenduma, da se načrtno ustvarjajo konflikti pred referendumom.

Meja tam še ni jasno določena in se je potrebno glede tega še dogovoriti, do takrat se je pa potrebno vzdržati vsakršnih konfliktnih dejanj, sploh pa pred referendumom.

Tudi sodna veja oblasti ne bi smela posegati v politiko na tako grob način z ustvarjanjem konfliktov po nepotrebnem. Dejstvo je, da se lahko izvršitev izvede tudi po referendumu, ne pa da se ustvarjajo umetni konflikti pred njim v času referendumske kampanje.



Značke prispevka:

Odgovorite