nedelja, 5.februar.2012 - 10:54

Novi Slovenec leta (za leto 2011) je postal gospodarstvenik Jože Colarič, direktor uspešnega podjetja Krka d.d.

Jože Colarič je postal Slovenec leta 2011

Slovenec leta je posebna nagrada, ki jo Nedeljski dnevnik podeljuje Slovencem za njihove dosežke že od leta 1988. Gre za prestižno nagrado, ki pride v roke tistih Slovencev, ki so v svojem delu pokazali, da so pomembno prispevali k slovenski blaginji.

To prestižno titulo je v zgodovini Republike Slovenije največkrat dobil ugledni nekdanji predsednik slovenske države, gospod Milan Kučan. To titulo je dobil kar trinajstkrat. Nazadnje leta 2005.

Milan Kučan je najpogosteje dobil prestižno titulo Slovenca leta. Milan Kučan pa ni priljubljen le doma, ampak je močno cenjen tudi po svetu.

Vse o izboru Slovenca leta si preberite tukaj.

No. To leto so se bralci Nedeljskega dnevnika (Nedeljca) odločili ta častni naziv podeliti gospodu Jožetu Colariču.

Nagrada Jožetu Colariču ne preseneča. Jože Colarič je namreč dolgoletni predsednik (prej pa član) uprave novomeškega farmacevta Krka d.d.

Nagrada, ki jo je prejel ta gospodarstvenik je upravičena.

Jože Colarič je eden redkih gospodarstvenikov v Sloveniji, ki je uspel ohraniti visoko konkurenčnost svojega podjetja tudi na svetovnem trgu. Vneto se trudi povečevati ugled in razvoj podjetja Krka d.d. ter ga tako ohranja visoko na svetovni lestvici pomembnih farmacevtskih podjetij.

Dodatno ta gospodarstvenik ni svojega položaja nikoli zlorabljal za osebno bogatenje. Sicer je najbolj plačani gospodarstvenik v Sloveniji, a to svojo plačo si je zaslužil in vse svoje delo predano vlaga v razvoj podjetja Krka, ne pa tako, kot številni drugi gospodarstveniki, v osebno bogatenje in prevzemanje lastnega podjetja skozi različne finančne mahinacije.

Jože Colarič torej ne predstavlja le uspešnega managerja, ampak je tudi zgled za poštenje med slovenskimi gospodarstveniki, česar v slovenskem gospodarstvu močno primanjkuje.

Jože Colarič ne slovi le kot uspešen gospodarstvenik. Odlikuje ga namreč tudi poštenje, ki ga v slovenskem gospodarstvu krčevito primanjkuje. Podjetje Krka d.d. se pod njegovim vodstvom pospešeno razvija.

Naj povemo, da so nam všeč besede gospoda Jožeta Colariča, ki jih je podal ob otvoritvi novega laboratorija davnega leta 2008. Teh besed se Jože Colarič drži še dandanes, kar predstavlja še eno konsistentnost v delovanju Slovenca leta za 2011.

Jože Colarič o podjetju Krka leta 2008.

Zatorej je titula, ki je bila podeljena Jožetu Colariču za leto 2011 čisto upravičena. Sicer ne gre za edino titulo, katero je prejel ta veliki mož. Številne organizacije se kar grebejo, da bi ga počastile s svojim priznanjem in mu tako izrazile spoštovanje.

Gospod Colarič je uspel svoje podjetje ohranjati zdravo in perspektivno tudi v teh hudih časih krize, ki je mnoga podjetja pahnila na rob propada, ali celo v sam propad.

S tega stališča gledano ima podelitev titule Jožetu Colariču še dodaten simbolični pomen.

Seznam vseh dosedanjih Slovencev leta po letih (od leta 1988 dalje), si oglejte tukaj.

Torej. Pri gospodu Colariču je res lahko opaziti zgodbo o uspešnem in uglednem človeku, ki si je priznanje Slovenec leta prislužil.

Če pa smo na koncu še malce kritični. Edino dve stvari sta, ki sta morda nekoliko kazeči v njegovi brezhibni življenjski poti. To sta dve stvari, ki se sicer ne tičeta tako močno njega, ampak gre bolj za to, da ni uporabil svojega vpliva, da se stvari sanirajo. Eno je novomeška avtobusna postaja. Spomnimo se, kako je Jože Colarič z ožjim vodstvom podjetja Krka pred leti sodeloval v čistilni akciji, kjer so počistili novomeško avtobusno postajo. Krkini mogočneži so se takrat izkazali pri čiščenju postaje. Mnogi so pričakovali, da bo temu sledila tudi sanacija te novomeške sramote. A to se ni zgodilo. Avtobusna postaja še vedno klavrno propada, čeprav se je okoli nje zgradilo precej novih objektov. Glede na to, da so že organizirali čistilno akcijo, v katerem je sodelovalo vodstvo podjetja, bi lahko v podjetju Krka premislili o tem, da se bolj zavzamejo pri Mestni občini Novo mesto za temeljito obnovo avtobusne postaje. Obnova je bila sicer mišljena v okviru projekta izgradnje večnamenske dvorane Portoval za Eurobasket 2013. Ker pa obstaja velika verjetnost, da bo Novo mesto odstopilo od soorganizacije Evropskega prvenstva v košarki leta 2013, se sami bojimo, da ne bo v vodo padla tudi temeljita renovacija avtobusne postaje. Zatorej ne bi bilo slabo, da Krka nekako nadaljuje nekaj, kar je hočeš nočeš začela pred nekaj leti s čistilno akcijo. Naj se zavzame za prenovo avtobusne postaje. Ob čistilni akciji, ki so jo izvedli člani uprave Krka d.d., se je namreč pričakovalo, da se bo kaj ukrenilo v zvezi z obnovo postaje, pa je žal ostalo vse le na pričakovanjih.

Druga stvar pa so prometnice do Gradu Otočec. Cesta mimo Lešnice je namreč zelo slaba, svoj čas je bila grozljivo slaba tudi cesta, ki je vodila od Gradu Otočec do Rateža (poleg Golf igrišča Otočec), a je bila na koncu vendarle renovirana, cesta mimo Lešnice pa je ostala slaba. Sicer obnova teh cest ni v domeni podjetja Krka, vendar pa te ceste vodijo do objektov, ki jih upravlja to podjetje. Zatorej bi bilo dobro, če bi se to podjetje bolj zavzelo za renovacijo teh cest z določenim vplivom na Mestno občino Novo mesto.

Ponavljamo, da obnova mestnih in infrastrukturnih objektov ni v domeni podjetja Krka d.d., a pri določenih objektih je bilo pričakovati večjo zavzetost tudi tega podjetja, da doseže obnovo oziroma vpliva na občino, da se obnovijo določeni objekti, s katerimi ima nekatere stične točke tudi podjetje Krka d.d. 

Na koncu članka tudi sami čestitamo gospodu Colariču za pridobitev naziva Slovenec leta 2011.



Značke prispevka:

Odgovorite