ponedeljek, 6.februar.2012 - 08:11

ZANIMIVA MLADIKA: Karl Erjavec bo postal novi zunanji minister, oba nekdanja slovenska zunanja ministra pa odhajata na Kosovo

 Na Kosovo odhajajo številni slovenski diplomati. Po Samuelu Žbogarju še Dimitrij Rupel.

Čeprav gre ponavadi za precej dolgočasno ministrstvo, je tokrat slovensko diplomatsko ministrstvo, Ministrstvo za zunanje zadeve, postreglo z nekaj presenečenji.

Novi minister za zunanje zadeve bo postal gospod Karl Erjavec. Karl Erjavec je bil pred tem državni sekretar na ministrstvu za pravosodje, obrambni minister, nekaj časa pa tudi Minister za okolje in prostor, dokler “ga niso odnesle” kante za smeti. Po tem, ko se je izvedelo, da bo zunanji minister postal Karl Erjavec, je v slovenskih diplomatskih krogih završalo. Rekli so, da ni primeren za ministra, saj da nima izkušenj na diplomatskem področju in da njegov način izražanja ni diplomatski, ampak neposreden, zaradi česar so se zbali, da bi to lahko povzročilo trenja v odnosih Slovenije z drugimi državami. Po prvotnem šoku pa je, ko je postalo jasno, da bo zunanji minister postal Karl Erjavec, saj je to edina funkcija, ki je primerljiva s funkcijo predsednika državnega zbora Republike Slovenije, katero je Janez Janša Karlu Erjavcu ponujal na začetku, a je svoj položaj krčevito  branil Gregor Virant, zaradi česar so mu morali ponuditi po ugledu in tudi odsotnosti notranjih političnih pritiskov podobno politično funkcijo, pa so se pojavili argumenti v prid Karlu Erjavcu.

Predvsem prednjačijo argumenti, da svetovna diplomacija več ni tako zelo diplomatska, saj se na pomembnih srečanjih srečujejo tudi premierji držav, ki pa niso diplomati, da je neposrednost v svetovni diplomaciji postala vse bolj cenjena, da je Karl Erjavec že bil obrambni minister in minister za okolje in prostor, kjer je imel veliko stikov tudi s tujimi politiki, tako da je vajen medsebojnih odnosov s tujino.

Znano je pa tudi že dejstvo (vsaj sami to vemo že več let), da je Karl Erjavec rojen v Bruslju, kjer je nekaj časa tudi živel in da zato odlično govori tudi francoski jezik. To je seveda zelo velik plus za Karla Erjavca.

Ko se je ime Karla Erjavca začelo omenjati kot novega zunanjega ministra, je v diplomatskih krogih završalo, iskale so se njegove hibe, ko je postalo jasno, da bo postal minister za zunanje zadeve, pa so se začeli pojavljati argumenti v prid Karlu Erjavcu.

No. Še bolj zanimivo je dogajanje z nekdanjima ministroma za zunanje zadeve.

Nekdanji minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je na vrat na nos s prvim februarjem odletel v Kosovo na svojo novo funkcijo predstavnika EU na Kosovu. Samuel Žbogar je odbrzel, skoraj zbežal, na Kosovo in funkcijo vršilke dolžnosti zunanje ministrice prepustil svoji državni sekretarki. Borut Pahor, aktualni premier vlade, ga je pri tem oštel, da bi moral Žbogar opraviti svoje delo do konca, saj da morajo vršilci dolžnosti opravljati delo ministrov do prevzema poslov s strani nove slovenske vlade. Minister Žbogar tega dejstva ni upošteval in si je šel utrjevat novi položaj na Kosovu.

Dosedanji zunanji minister Samuel Žbogar je predčasno zapustil svoj položaj in “pobegnil” na novo politično funkcijo na Kosovo 

Pred kratkim pa je prišlo še do enega presenečenja. Tudi Dimitrij Rupel, dolgoletni zunanji minister, ki je bil dolgo časa tudi član stranke LDS, dokler se ni zbližal in nato prestopil v SDS,  odhaja na Kosovo.

Tudi Dimitrij Rupel bo šel na Kosovo.

Dimitrij Rupel bo na Kosovu rektor Evropske pravne fakultete v Prištini (Opomba Dossier korupcija: O Dimitriju Ruplu kot rektorju poroča Žurnal 24. Rektorji sicer vodijo univerze, fakultete pa vodijo dekani. ?!), katere krovna organizacija je Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici, katere ustanovitelj je, kot je znano Peter Jambrek, ki je trenutno tudi njen solastnik, solastnika pa sta tudi pravni strokovnjak Miha Pogačnik in starejši sin uglednega odvetnika Petra Čeferina, Rok Čeferin, ki je tudi sam odvetnik (Odvetniška družba Čeferin je družba, v kateri delujeta dve generaciji Čeferinov, oče Peter in sinova  Rok in Aleksander Čeferin. Oba sinova se poleg odvetniških poslov rada ukvarjata tudi z drugimi. Roka je povleklo v akademske vode, Aleksander Čeferin pa je zajadral v športne vode, postal je predsednik Slovenske nogometne zveze, drugače pa rad jadra po morju).

Na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici pričakujejo, da bo Evropska pravna fakulteta v Prištini postala ugledna kosovska in evropska univerza.

Očitno je postala Priština center slovenske diplomacije.

Žurnal: Vsi diplomati na Kosovo



Značke prispevka:

Odgovorite