sreda, 8.februar.2012 - 14:14

DAN KULTURE: Protestnik novemu ministru Žigi Turku: “Smrad, smrdiš, smrad, sram te naj bo, sram!” Drugi: “Patrije damo, kulture ne damo!”

Danes je Prešernov dan oziroma Dan kulture, ko ljudje praznujejo smrt velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, a na predvečer Prešernovega dne je prišlo do incidenta. Novega ministra, pristojnega za kulturo so kulturniki ozmerjali. Eden od protestnikov ga je ozmerjal s smradom.

Nova Janševa vlada se je že pred začetkom vladanja soočila z besom nekaterih skupin. Še posebej so glasni kulturni delavci, ki protestirajo proti ukinitvi kulturnega ministrstva kot samostojne vladne enote.

Kulturno ministrstvo bo postalo del širokega ministrstva za izobraževanje, znanost, šport in kulturo, ki povezuje kar nekaj ministrstev, nekdanje šolsko, visokošolsko in kulturno, plus sektor za znanost.

Mnogi temu nasprotujejo in menijo, da bo slovenska kultura na ta način pokopana.

Pred vhodom v Cankarjev dom, je številna gruča protestnikov pričakala Žigo Turka, novega ministra iz kvote SDS-a, ki bo med drugim pristojen tudi za kulturo. Dočakali so ga s petjem Zdravljice, ko se je pa približal, so mu začeli žvižati in zmerjati, eden od protestnikov se je začel dreti: “Smrad, smrdiš, smrad, sram te naj bo, sram te naj bo, sram! To je govoril medtem ko se je približeval Žigi Turku. Na koncu mu je vpil čisto od blizu, v njegovo uho. Ko je šel Žiga Turk skozi vhodna steklena vrata, se je protestnik obrnil in odšel stran.

Drugi potestniki so nato začeli vpiti: “Patrije damo, kulture ne damo!”

Videoposnetek protestov si oglejte v naslednjem videoposnetku, ki je objavljen tudi na You Tube-u.

You Tube: Protestnik zmerja Žigo Turka

Dogajanje je močno šokiralo poslanca Romana Jakiča iz Pozitivne Slovenije, ki je na svojem Twitter profilu zapisal, da mora biti dialog kulturen in da je eden od protestnikov pokvaril sicer upravičene proteste kulturnikov, ki se borijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo.

Roman Jakič je na Twitterju izpad protestnika označil za nekulturnega.



Značke prispevka:

Odgovorite