sreda, 15.februar.2012 - 06:53

Gospod Aleš Gulič ni bil zamenjan zaradi animozitete do njega s strani SDS-a. Ukinjajo se namreč uradi na Erjavčevi 15 v Ljubljani.

Na začetku se je vlada lotila uradov na Erjavčevi 15 v Ljubljani (stavba pri Cankarjevem domu)

Nova vlada Janeza Janše je že na ustanovni seji presenetila z nekaterimi kadrovskimi posegi v državno upravo.

Če je bila razrešitev direktorja SOVE in UKOM-a nekako razumljiva, saj sta ta dva urada ponavadi prva na udaru kadrovskih menjav po zamenjavi oblasti, pa je sprva presenetila zamenjava Aleša Guliča, direktorja Urada za verske skupnosti s Stanetom Baluhom, ki že vodi urad za narodne skupnosti, dodala pa se mu je še funkcija vršilca dolžnosti direktorja za verske skupnosti.

Pojavilo se je vprašanje, zakaj je bil Aleš Gulič zamenjan. Najprej so se pojavila celo ugibanja, da so ga zamenjali, ker SDS ne prenese tega LDS-ovega politika, proti njemu je pa tudi katoliška cerkev, ki je v desni vladi bolje zapisana kot v levi.

No. Resnica je drugačna. Aleš Gulič je bil zamenjan s Stanetom Baluhom zaradi tega, ker vlada namerava ukiniti urad za verske skupnosti. To Aleša Guliča ne moti, saj je tudi sam predlagal, da se urad ukine.

Vlada namerava ukiniti urad za verske skupnosti, a se gospod Aleš Gulič zaradi tega ne obremenjuje, saj je tudi sam predlagal ukinitev tega urada.

Stane Baluh bo torej začasno vodil dva urada, a kmalu najbrž ne bo vodil nobenega več, saj namerava vlada ukiniti tudi urad za narodne skupnosti.

Vlada naj bi razmišljala tudi o združitvi SOVE, ki bi ji lahko rekli civilna obveščevalna služba, in vojaške obveščevalne službe pod SOVO.

Vlada bo ukinila tudi urad za enake možnosti, urad za varovanje tajnih podatkov in službo vlade za podnebne spremembe.

Pristojnosti ukinjenih uradov in služb bodo prenesene na ustrezna ministrstva.

Čeprav pa so nekatere ukinitve precej bizarne.

Urad za narodnosti naj namreč sploh ne bi prenehal obstajati, le v drugi celofan ga bodo zavili. Predstavnik madžarske narodnosti v slovenskem parlamentu Laszlo Göncz pravi, da bo po novem obstajal državni sekretar vlade zadolžen za komuniciranje z narodnimi skupnostmi oziroma poslancev narodnih skupnosti neposredno z vlado.

Tudi druge ukinitve naj bi bile le kozmetične narave, uradi se bodo zgolj premaknili v druge organizacijske enote vlade.

Sicer ni odveč pripomniti, da so vse sedaj napovedane zamenjave uradov bolj ali manj povezane z isto lokacijo. To pa je Erjavčeva ulica 15.

RTV Slovenija: Kadrovske menjave razburjajo, vlada ukinja urade



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Vlada Republike Slovenije je zanikala informacije, da bo združila vojaško obveščevalno službo in SOVO.

    Na vladi pravijo, da bi združitev zahtevala spremembe zakonodaje, zaradi česar do združitve ne bo prišlo.

Odgovorite