torek, 28.februar.2012 - 07:37

Čudna politika varčevanja nove slovenske vlade. Bogate razbremenjuje, revnejše tolče po žepu.

Kronični bolniki bodo morali za zdravila poslej plačevati več, saj bo vlada uvedla participacijo na vsa zdravila na recept.

Slovenska vlada se je odločila za politiko varčevanja, ki pa se je izkazala bolj kot politika dodatnega molženja revnejših slojev prebivalstva.

Kot je znano, naj bi Slovenija uvedla socialno kapico, ki bo razbremenila plače najbolj plačanih posameznikov v državi. Nekaterim se bo poznala davčna razbremenitev tudi do 200 evrov in več.

S takšnim ukrepom se bo v proračun steklo več kot 200 milijonov evrov manj denarja.

Po drugi strani pa bo Slovenija uvedla varčevanje v zdravstveni blagajni.

Tako bodo morali bolniki plačevati od 1,40 do 2,36 evra na vsako škatlico zdravila.

Kot je znano, je ravno Janševa vlada iz leta 2004-2008 prek Virantove plačne reforme močno zvišala plače zdravnikom in tako povzročila začetek sesutja zdravstvenega sistema v Sloveniji.

Ker zdravstvena blagajna ne more več plačevati takšnega bremena, bo v drugi rundi, v novem mandatu, Janševa vlada breme višjih plač zdravnikov in zaslužkov posrednikov pri nabavi zdravil in zdravstvenih pripomočkih, kjer je pogosto prisotna tudi korupcija, prenesla na višje stroške bolnikov.

Ukrep bo najbolj prizadel kronične bolnike, ki morajo za zdravljenje piti veliko zdravil, predvsem pa starejšo populacijo.

Dnevnik: Rez v bolniške izostanke in plačevanje za zdravila na recept?



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    V slovenski vladi in politiki nasploh bi se morali zavedati, da bi se pri kroničnih bolnikih, ki potrebujejo zdravila, razpoložljivi dohodek znižal od 50-100 evrov.

    RTV Slovenija: ZZZS varčuje: plačila obdelave receptov, nižje bolniške, ukinitev posmrtnin
    Dnevnik: Socialno ogrožene bi oprostili participacije, kronični bolniki bi jo plačali

  2. admin pravi:

    Če bi se že uvedla participacija na zdravila, sami predlagamo, da se pri kroničnih bolnikih, pri katerih je potek dajanja zdravil periodičen, vzpostavi nek poseben zbirni recept za ta zdravila, ki bi prihranil stroške tem bolnikom.

    Vedeti je potrebno nekaj.

    V Sloveniji se zavrže zelo veliko zdravil zaradi prekomernega predpisovanja le teh s strani zdravnikov. To nekateri poudarjajo kot dodaten argument za uvedbo participacije na zdravila.

    Vendar to ne velja za kronične bolnike. Kronični bolniki vsa zdravila, ki jih prejmejo, tudi uporabijo.

    Ponavljamo. Za kronične bolnike bi bilo potrebno uvesti posebne zbirne recepte.

    Nekateri sicer omenjajo, da je participacija pri obnovljivih receptih manjša kot pri navadnih, a razlike so minimalne. Če že mislijo uvesti participacijo na zdravila na recept, naj znižajo participacijo pri obnovljivih receptih, oziroma naj za kronične bolnike uvedejo posebne zbirne recepte, kjer bi se zajela večja količina zdravil, ne pa da bi plačevali za vsako škatlico. Nekateri potrebujejo zelo veliko teh škatlic in to trajno. Sploh starejša populacija.

    Kronične bolnike, ki dejansko niso generatorji odpadnih zdravil, bi bilo potrebno nekako izločiti iz sistema, oziroma jim ublažiti stroške.

  3. admin pravi:

    Še nekaj bomo rekli.

    Zaradi Virantove plačne reforme so se zdravnikom močno zvišale plače, tako da imajo zdravniki primerjalno gledano izjemno visoke plače.

    Če bi se te plače znižale vsaj za 5 odstotkov, bi se privarčevala ogromna sredstva v zdravstveni blagajni.

    Ali ne bi bilo dobro premisliti tudi o tem ukrepu, ki glede na visoke plače zdravnikov, ne bi tako močno vplival na socialni položaj le teh, ne pa da vlada praska denar pri najbolj revnih, kot to počnejo najbolj odvratni in skorumpirani kapitalisti.

    Če se pogleda v zgodovino, se točno ve, kam je šel denar v zdravstveni blagajni, da ga je sedaj tako zelo malo.

    To in pa še korupcija in posredništvo pri javnih naročilih v zdravstvu, je velik del problema manjka zdravstvene blagajne.

Odgovorite