četrtek, 1.marec.2012 - 07:10

Zoran Janković bo kandidiral za župana mestne občine Ljubljana. Zmago ima že zagotovljeno.

Zoran Janković se je odločil, da ponovno kandidira za župana Ljubljane, kar je pred izletom v visoko politiko že bil.

Po tem, ko je prišlo do dokončnega propada vlade Boruta Pahorja, so nekateri pomembni veljaki poskušali ponovno konsolidirati propadlo levico. Kot rešitelja so izbrali Zorana Jankovića.

Zoran Janković je nekaj časa okleval, ali naj sprejme odločitev ali ne, na koncu pa se je vendarle odločil za kandidaturo na državnozborskih volitvah. A že med volilno kampanjo je povedal, da ga zanima le funkcija premierja in ne zgolj poslanska funkcija. Volitve je Zoran Janković dejansko tudi dobil, saj je bil relativni zmagovalec. Po številnih peripetijah in tudi po precejšnji meri politične nerodnosti pa mu je podporo pri izvolitvi za mandatarja odrekla Državljanska lista Gregorja Viranta, zaradi česar ni postal mandatar.

A Zoran Janković se zgolj s poslanskim mestom ni sprijaznil, zato se je ponovno odločil za položaj župana glavnega mesta, torej za izvršilno funkcijo.

Kot že leta 2010 je tudi sedaj za pričakovati, da bo Zoran Janković zmagal. Sam pravi, da že v prvem krogu.

Zoran Janković pravi, da bo zmagal že v prvem krogu nadomestnih županskih volitev.

Preberite še: Zoran Janković bo kandidiral za župana 

Sicer je Zoran Janković povedal, da bi kljub temu, da se vrača na mesto župana Ljubljane, še vedno bil pripravljen prevzeti funkcijo premierja države, če bi dobil to priložnost. Torej Zoran Janković še ni vrgel puške v koruzo, kar zadeva visoko politiko, le trenutno se vrača nazaj, ker je sedaj po spletu okoliščin pač na oblasti nasprotna politična opcija.

Na volitvah se bo pomerilo še vsaj šest dodatnih kandidatov.

Od teh je pa zanimiva zgolj ena kandidatka. To pa je Mojca Kucler Dolinar, kandidatka SDS in NSI.

Mojca Kucler Dolinar napoveduje kandidaturo za županjo Ljubljane

Mojca Kucler Dolinar sicer ni preveč zanimiva sama po sebi, razen atraktivnega izgleda, če smemo pripomniti. Bolj zanimivo je ozadje njene kandidature.

In sicer.

Ker je že praktično jasno, da bo na županskih volitvah zmagal Zoran Janković, ki je v Ljubljani praktično nepremagljiv, so v SDS prepustili kandidaturo za župansko mesto NSI-jevi kandidatki. To pa zato, ker se v SDS-u bojijo konkurence Lojzeta Peterleta na predsedniških volitvah.

Že sedaj ankete kažejo, da bi tako Danilo Türk kot Borut Pahor premagala Milana Zvera, SDS-ovega kandidata za predsednika države, če bi bile volitve sedaj. Torej tudi v primeru, ko bi se pomerila dva leva kandidata nasproti desnemu bi imela več možnosti za izvolitev kot kandidat desnice Milan Zver. Če bi se pomerili zgolj ti trije kandidati, bi potem lahko imeli celo situacijo, da bi se v drugem krogu pomerila dva leva kandidata.

NSI sama po sebi ni stranka, ki bi imela kakšno pretirano podporo volivcev, ima pa v svojih vrstah človeka, ki ima veliko večjo podporo volivcev, to je Lojze Peterle. Če bi se v predsedniško tekmo podal tudi Lojze Peterle, bi to seveda pomenilo precejšnje znižanje volilnega rezultata za Milana Zvera.

V SDS-u se bojijo izjemne priljubljenosti Lojzeta Peterleta

Stranka SDS se boji volilne moči Lojzeta Peterleta, zato ne želi, da ta kandidira na predsedniških volitvah, zato je prišlo do dogovora, da bo SDS na županskih volitvah v Ljubljani podprla sicer zelo simpatično in zmerno političarko Mojco Kucler Dolinar, ki pa proti v Ljubljani izjemno priljubljenemu Zoranu Jankoviću nima veliko možnosti, v zameno pa stranka NSI ne bo dala v predsedniški boj Lojzeta Peterleta, ampak bo podprla SDS-ovega kandidata Milana Zvera. Tako bo ta imel vsaj nekoliko več možnosti, sploh če bi prišlo do razdora na levici (česar pa je levica (sporov v lastnih vrstah) žal precej sposobna).

Že sedaj lahko trdimo, da bo imela Ljubljana ponovno župana Zorana Jankovića, to, kdo bo novi predsednik Republike Slovenije, pa vsaj zaenkrat še ni jasno, čeprav je pa res, da je tudi do predsedniških volitev, ki bodo jeseni, še nekaj časa.



Značke prispevka:

Komentarji

 

  1. admin pravi:

    Na Dnevniku so objavili videoposnetek Jankovićeve izjave o ponovni kandidaturi za župana Ljubljane.

    Zoran Janković o ponovnem naskoku na mesto ljubljanskega župana>

Odgovorite