sreda, 7.marec.2012 - 06:08

Zaskrbljujoči nacionalsocialistični vzorci obnašanja v organizacijah, ki jih podpira slovenska katoliška cerkev

SOVRAŠTVO V KATOLIŠKI POPULACIJI NA SLOVENSKEM OČITNO NARAŠČA

V organizacijah katolikov na Slovenskem se prebujajo ideje (in posledično obnašanje), ki imajo nacionalsocialistične vzorce.

Obnašanje slovenske katoliške cerkve oziroma organizacij, ki jih ta verska organizacija podpira, je na momente skrajno zaskrbljujoče. Še več. Spominja celo na vzorce obnašanja v času nacionalsocializma, skrajšano nacizma.

Zadnji izpad sovraštva so katoliške organizacije pokazale v odzivu na neko benigno zgodbico v otroški reviji Ciciban.

Gre za benigno zgodbico “Očka, zgodba iz vsakdanjega življenja”, nekateri so jo poimenovali tudi “Vesela Ana”, ki pripoveduje o deklici, ki ima dva očeta.

Zgodbica bi verjetno šla čisto mimo, če ne bi prišlo do žolčnega odziva podmladka stranke NSI in nekaterih drugih skupin z močno religioznim predznakom. V podmladku NSI (nekateri ga precej žaljivo imenujejo tudi NSI jugend) so rekli, da gre za politizacijo revije Ciciban pred referendumom o družinskem zakoniku in nedopustno vpletanje otrok v politiko.

Odkrito sovraštvo pa je pokazala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, katero v ozadju sponzorira in podpira slovenska katoliška cerkev, saj je ta iniciativa glavna pri rušenju Družinskega zakonika, kateremu katoliška cerkev zameri urejanje pravic istospolnim partnerskim skupnostim.

Odziv omenjene civilne iniciative ima elemente sovraštva, kakršnega je uprizarjala nacistična oblast v odnosu do Judov.

Benigno zgodbo v otroški reviji so označili za spolno zlorabo otrok, češ da so ob zgodbi otroci zmedeni o tem, kaj je pravilna spolna praksa. No. Otroci, ki prebirajo Ciciban, verjetno o spolnosti sploh še ne razmišljajo, zato je takšna primerjava resnično precej bolna.

Mediji so ob tej s strani političnih podaljškov katoliške cerkve močno spolitizirani zgodbi, predstavili tudi avtorico zgodbe.

Avtorica zgodbe je povedala, da gre za zgodbo iz resničnega življenja in da je to zgodba, ki govori o njeni vnukinji. Avtoričin sin namreč živi v istospolni skupnosti, oba očeta pa imata hčer, njeno vnukinjo, “veselo Ano”. Torej gre za zgodbo o resnični družini.

Katoliške organizacije v Republiki Sloveniji so revijo Ciciban obtožile, da promovira homoseksualnost in ji svetovale, naj tega v prihodnje več ne počne. Nekateri so šli v svojem sovraštvu še dlje in pozvali starše, ki so naročeni na to že tradicionalno otroško revijo, znano še iz časov nekdanje SFRJ, naj prekinejo naročnino na revijo.

Nekateri starši so to tudi storili.

Vse to ima očitne elemente nacizma, odnosa nacistov do Judov, oziroma elemente rasizma (recimo odnos pripadnikov Ku Klux klana do temnopoltih v ZDA). Gre za zaničevanje, ki nadalje vodi v sovraštvo.

Pri nestrpnosti do istospolnih gre v Sloveniji za elemente sovraštva, ki so nerazumski in zaskrbljujoče podobni nacizmu v nacistični Nemčiji ali ideologiji Ku Klux Klan-a v ZDA.

Pripadniki Ku Klux Klan-a so simboliko križa pri svoji dejavnosti “iztrebljanja črncev” postavili še na višjo simbolično raven, saj so križ pogosto zažgali, ne zaradi nespoštovanja do cerkve, ampak zato, da bo ponoči križ še bolj viden. Čeprav je pa zanimivo dejstvo, da so v Ku Klux Klan-u nasprotovali katoličanom, saj so želeli nadvlado bele protestantske rase, pri čemer so katolike dojemali kot njihovo religiozno konkurenco.

V Mladinski knjigi, ki izdaja Ciciban, so povedali, da je revija Ciciban v omenjeni številki objavila vsega skupaj 5 zgodbic, ki opisujejo otroke v različnih družinskih okoljih. Rekli so, da je bila ta številka resda napisana v duhu referenduma o Družinskem zakoniku, ki bo 25. marca 2012, a so z njo le želeli otrokom dopovedati, naj ne stigmatizirajo svojih vrstnikov, če ti prihajajo iz družin, ki so drugačne.

V organizaciji, ki je pokazala izjemno sovraštvo, to je v že omenjeni civilni iniciativi za družino, sodeluje tudi član Slovenske škofovske konference, najvišjega telesa slovenske katoliške cerkve, Tadej Strehovec, pri čemer se zastavlja vprašanja, ali katoliška cerkev dejansko podpira takšno spodbujanje sovraštva.

Če je nekdo nestrpen že zaradi ene zgodbice v neki otroški reviji in jo označuje kot spolno zlorabo otrok, je to znak izjemne nestrpnosti.

Katoliška cerkev na Slovenskem gre v svojih prizadevanjih še dlje in nasprotuje tudi aktivnostim nevladnih organizacij, ki v slovenskih šolah organizirajo predavanja o istospolnih in njihovih težavah v družbi. Tudi ta predavanja namreč nekateri dojemajo kot promocijo homoseksualnosti v državi.

V katoliški cerkvi na Slovenskem bi se lahko resno zamislili nad tem, ali niso šli v sovraštvu, ki ga propagirajo proti določenim skupinam ljudi, že malo predaleč.

To, kar počnejo, deluje že precej spooky.

Žurnal: CI: Zgodba v Cicibanu “spolna zloraba otrok”

Žurnal: Vesela Ana odganja naročnike

Žurnal: Zgodba v Cicibanu je za Civilno iniciativo “spolna zloraba otrok”



Značke prispevka: ,

Odgovorite