ponedeljek, 12.marec.2012 - 08:28

Iz policijske uprave Novo mesto množično beži kader. Zaposliti se hoče predvsem v podjetju Krka d.d.

Zakaj novomeški policisti bežijo iz Policijske uprave Novo mesto? Kaj povzroča nezadovoljstvo policistov v tej policijski upravi? Ali je delo v Policijski upravi Novo mesto res tako stresno, da policisti ne zdržijo dalj časa in iščejo načine, da najdejo boljšo zaposlitev?

V Novem mestu se dogajajo zanimive stvari, ki so po svoje pomenljive.

In sicer naj bi v Novem mestu veliko policistov želelo “zbežati” iz Policijske uprave Novo mesto na druga delovna mesta.

Najbolj si želijo svojo službo zamenjati za službo varnostnikov v podjetju Krka d.d Novo mesto.

Policisti iz Policijske uprave Novo mesto bi svojo službo zelo radi zamenjali za službo varnostnika v mogočnem podjetju Krka d.d.

V podjetju Krka Novo mesto naj bi lansko leto razpisali 17 novih delovnih mest za varnostnike v podjetju. Na razpis se je prijavo okoli 200 ljudi, od tega kar 100 policistov Policijske uprave Novo mesto.

Zaradi navala policistov, ki želijo zamenjati službo, ki jo imajo v Policijski upravi Novo mesto, naj bi Krka celo vpeljala moratorij na zaposlovanje policistov. V Krki te informacije sicer niso potrdili, ampak to ni nič novega. V Krki so vedno skopi z informacijami, ki se tičejo delovanja podjetja z zunanjimi subjekti (recimo tudi pri informaciji glede financiranja športne dvorane Novo mesto so bili redkobesedni, pa še kje). Očitno ima podjetje Krka politiko, da je bolje povedati premalo kot preveč. Kdaj pa kdaj je ta politika redkobesednosti dobra, kdaj pa kdaj pa tudi ne, je pa vsekakor politika, ki omogoča več varnosti za podjetje.

Moratorja na zaposlovanje policistov sicer v Krki niso potrdili, je pa res, da v določenem obdobju statistika ni zaznala, da bi se v podjetju Krka zaposlovali policisti iz Policijske uprave Novo mesto kot varnostniki v podjetju.

No. Ta moratorij je lahko zastavljen tudi ustno, lahko gre za nek interni dogovor v podjetju Krka, kjer je bilo kadrovskim organom podjetja Krka naloženo, naj v množici prispelih prijav ne zaposlijo ljudi, ki opravljajo delo policista (na Policijski upravi Novo mesto). Torej. Ta moratorj, če obstaja, ni nujno nek poseben dokument, ampak je lahko interno navodilo kadrovski službi v podjetju Krka d.d.

Zakaj Krka d.d. več ni bila pripravljena zaposlovati kadra iz Policijske uprave Novo mesto, sicer ni znano.

Je pa zelo simptomatično sploh dejstvo, da je kar 100 policistov bilo pripravljeno zapustiti svoje vrste znotraj Policijske uprave Novo mesto, da bi se zaposlili kot varnostniki v podjetju Krka.

Morda zaradi tega, ker je podjetje Krka res mogočno in dobro stoječe podjetje in nekateri vidijo, da jim omogoča varno zaposlitev, če pridejo vanj.

Čeprav je pa res, da je tudi delo v policiji precej varna zaposlitev z vidika formalnih procedur. Torej. Policisti niso na prepihu, da bodo zamenjani.

Tako veliko število prijav iz policije v Novem mestu, ki želijo zamenjati službo, pomeni, da so očitno nezadovoljni s svojo službo oziroma so jo pripravljeni zamenjati.

Razlogov je lahko več. V Novem mestu imajo namreč policisti največ opravka s specifičnimi skupinami ljudi tudi z etničnega stališča. Morda jim njihovo delo in konstantno ukvarjanje z osebami, ki so civilizacijsko precej nerazvite in tudi zelo necivilizirane ter agresivne, verbalno in telesno, v svojem obnašanju, enostavno začne presedati in se želijo oddaljiti od konstantnih stresnih situacij, ki jih ukvarjanje s tovrstnimi osebami v tako velikem obsegu povzroča.

To je pač naše razmišljanje, zakaj so novomeški policisti tako nezadovoljni s svojo službo in zakaj želijo oditi iz te službe. Po našem mnenju je to eden glavnih razlogov.

Znano je namreč, da slovenska država, predvsem politična levica, ki v tem primeru deluje skrajno neodgovorno, načrtno prikriva določene težave v Republiki Sloveniji, tako da policisti nimajo, oziroma niso imeli nobene opore pri opravljanju svojega stresnega dela, zaradi česar so ostali na mestu in jim služba ni zagotavljala niti zdravega osebnostnega razvoja v smislu, da imajo občutek, da napredujejo v službi.

Informacije, da želijo policisti iz Policijske uprave Novo mesto množično zapustiti svojo službo, če se ukaže priložnost, da bi se prezaposlili v enako varni službi (Kar delo v podjetju Krka vsekakor je. Krka je namreč izjemno zaprt sistem, ki omogoča posameznikom neko varnost “pred ponorelim zunanjim svetom”, prav tako pa tudi neko okolje, ki ni tako stresno. Če bi delo varnostnika ponujalo kakšno drugo, sploh manjše podjetje, se policisti na to delo zagotovo ne bi prijavili, v podjetju Krka pa bi se.), vsekakor kažejo na problematičnost razmer v Novem mestu.

Skratka. Zelo simptomatično je, zakaj policisti iz Policijske uprave Novo mesto želijo zbežati iz te uprave, če se jim da priložnost opravljati drugo delo v zaščitenih sistem (kot je sistem podjetja Krka d.d.).



Značke prispevka:

Odgovorite