torek, 13.marec.2012 - 07:45

Vedno se najde rešitev. Tudi za Blanko Žgajnar.

Blanka Žgajnar naj bi postala nova državna sekretarka, neke vrste (vice)ministrica za tožilstvo

Blanka Žgajner je ena bolj prepoznavnih tožilk v tožilskem sistemu Republike Slovenije. Znana je predvsem po svojem delu v specializiranem tožilstvu za pregon najhujših oblik gospodarskega kriminala in korupcije. Nekaj časa je opravljala celo mesto vršilke dolžnosti vodje tega sodišča in tudi kandidirala za stalni mandat na tem mestu. Njen protikandidat je bil donedavni direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Harij Furlan.

Ker je šlo za dva visoko strokovna človeka, ki sta oba primerna za to delovno mesto, je bila odločitev na koncu v precejšnji meri odraz tedanje politične konstelacije. Na oblasti je bila še vedno leva vlada Boruta Pahorja, saj se nova vlada še ni konstitutirala, ki je potrdila Harija Furlana. Čeprav sta oba strokovnjaka, pa Harija Furlana bolj povezujejo z levico, Blanko Žgajnar pa s politično desnico.

Ker ni bila izbrana, je Blanka Žgajnar sprva razmišljala, da bi vložila celo upravni spor na odločitev tožilskega sveta (na predlog tedanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja in pa generalnega tožilca Zvonka Fišerja), a si je premislila.

A kljub porazu pri kandidaturi je tudi njej posijalo sonce.

Kot je znano, bo po novem državno tožilstvo sodilo v resor notranjega ministrstva, čemur mnogi sicer nasprotujejo, češ da ta resor bolj pritiče pravosodju, a očitno bo vendarle obveljalo, da bo tožilstvo vendarle prešlo pod resor notranjega ministrstva.

Tu je sicer zanimivo, da je Državljanska lista Gregorja Viranta sprva predlagala, da bi bilo tožilstvo dodeljeno notranjemu ministru (tedaj je še pikirala na Janija Soršaka, ki si je po določenih informacijah, čeprav se ga je vedno omenjalo kot novega pravosodnega ministra, želel voditi ravno notranji resor – no, nato ni postal minister, saj je zaradi določenih peripetij, ki jih tu ne bomo opisovali, ker smo jih že v prejšnjih člankih, odstopil od te ideje, namesto njega je prišel Senko Pličanič). Njen predlog je bil zapisan tudi v koalicijsko pogodbo. Po velikem nasprotovanju opozicije in pravne stroke pa so si nato v DLGV premislili. Novi pravosodni minister iz vrst DLGV Senko Pličanič je najprej zahteval, da naj tožilstvo pride spet pod okrilje pravosodnega ministrstva, a so v SDS-u, natančneje Janez Janša, postavili pogoje, da bo tožilstvo še eno leto pod ministrstvom za pravosodje, da pa bo moralo pokazati rezultate, če rezultatov ne bo, bo moral Senko Pličanič zapustiti pravosodno ministrstvo. Ker se na DLGV s temi pogoji niso strinjali, je tožilstvo prišlo pod okrilje notranjega ministrstva.

Sicer je potrebno povedati, da se je pravosodno ministrstvo povezalo s prav tako napornim ministrstvom za javno upravo v skupno ministrstvo, zato je odhod tožilstva z ministrstva tudi morda določena razbremenitev tega združenega ministrstva, kjer je del bremena prevzelo notranje ministrstvo.

Notranje ministrstvo vodi Vinko Gorenak iz stranke SDS, ki je povedal, da bo ustanovil poseben direktorat za tožilstvo, na čelo katerega pa ne bo postavil politika, ampak strokovno osebo. In sicer Blanko Žgajnar.

Tako bo Blanka Žgajnar postala nova državna sekretarka za tožilstvo, lahko bi rekli desna roka Vinka Gorenaka, ali celo (pod- ali vice-)ministrica za tožilstvo.

Skratka. Tudi zanjo se je našla rešitev. Njen obseg dela se bo verjetno tako še razširil, saj bo bdela nad celotnim tožilskim aparatom sicer z vloge politične funkcionarke, kateri pa bodo morali poročati vsi tožilci, tudi Harij Furlan.

Pozareport: Neuradno. Gorenakov direktorat za tožilstvo bo vodila Blanka Žgajnar

24ur.com: Žgajnarjeva ni sprožila upravnega spora zaradi imenovanja Furlana



Značke prispevka: ,

Odgovorite